Gadgets10.06.2024

Elektrische fietsers rijden vaker door rood


Met een toename in berichten over fatbikes die ongelukken veroorzaken (of preciezer: de jonge mensen die er veelal op rijden), zou je het niet denken, maar e-bike-gebruikers schijnen zich bovengemiddeld veilig te voelen. Dat terwijl ze zich ook vaak als een koning van de weg gedragen: ze rijden vaker door rood.

Elektrische fietsers

Elektrische fietsers in Nederland voelen zich prima op de fiets, als het om veiligheid gaat. Dit blijkt uit onderzoek onder 2000 Nederlanders in opdracht van Upway, een bedrijf dat elektrische fietsen refurbished. Elektrische fietsen zijn populair in ons land, al komen er de laatste tijd ook wat meer berichten online over de stabilisatie van de verkoopcijfers van e-bikes. We blijken er de afgelopen jaren massaal aan te zijn gegaan, waardoor we de laatste tijd wat minder behoefte hebben om er een te kopen. 

Mensen die een e-bike hebben, blijken er ook vrij fanatiek mee aan de slag te gaan. 39 procent van de eigenaren van zo’n tweewieler gebruikt het wekelijks. 94 procent van alle e-bikers voelt zich bovengemiddeld veilig in het verkeer, en dat is meer dan hoe veilig mensen op een gewone fiets zich voelen. Opvallend, want je gaat op een gewone fiets toch een stukje langzamer -meestal-, waardoor je een ongeluk eerder zou moeten kunnen omzeilen. Aan de andere kant kunt je met een e-bike weer eerder uit een benarde situatie wegkomen omdat je fiets snel gas bij kan geven. 

Elektrische bakfietsen

E-bikes zijn populair onder zowel jong en oud, omdat ze een groot gebruiksgemak, je er sneller mee op je bestemming komt en omdat mensen zich geïnspireerd voelen om er grotere afstanden mee af te leggen. In het geval van elektrische bakfietsen is ook het feit dat het fungeert als een soort auto een grote reden om ervoor te kiezen. Er kan immers veel in de bak, zoals de kinderen, de boodschappen, enzovoort. Al moeten we zeggen dat een e-bike ook al een heel goede is in plaats van een auto: je kunt er genoeg tassen aanhangen. 

Een helm dragen, daar lijken we niet erg warm voor te lopen. Op een gewone fiets draagt 10 procent van de mensen een helm: op de e-bike is dat 15 procent. Maar: het onderzoek leest ook: “Elektrische fietsers negeren vaker een rood licht (36%) dan de gemiddelde ‘gewone’ fietser. Gevaarlijke situaties met gebruikers van elektrische fietsen hebben te maken met een te hoge snelheid (31%), onoplettendheid (15%) of gebrek aan controle (13%). ‘Gewone’ fietsers creëren soms gevaarlijke situaties door een overtreding van verkeersregels (21%), onoplettendheid (28%) of fietsen waar het niet mag (11%).”

Uiteindelijk voelt 57 procent van de e-bikers zich op een elektrische fiets veiliger dan op de gewone fiets. Toch bijzonder, want blijkbaar zorgt dat elektrische deel van de fiets wel voor het creëren van onveilige situaties door dat door rood rijden..

 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over e-bike

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

VanMoof is terug van weggeweest, maar de eerste reviews over de nieuwe fietsen zijn niet heel positief. En komt er een step?

Gadgets12.04.2024

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Je kunt je fatbike gewoon verzekeren. Er is de laatste tijd een slechte naam gaan hangen aan fatbikes. Dat komt onder andere omdat ze soms makkelijk in een app omgezet kunnen worden naar 45 kilometer per uur en dus onver...

Gadgets25.01.2024

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets09.11.2023

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

Fatbikes zijn heel geweldig, maar niet altijd even geliefd. Het zijn toch een beetje de bad boys van de fietsen geworden en dat is niet alleen omdat ze er wat stoerder uitzien dan de rest. Ze zijn in veel gevallen in sta...

Gadgets03.11.2023

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

De kracht van een elektrische bakfiets!

Een elektrische bakfiets is veel milieuvriendelijker dan een auto. Het grote voordeel is dat je veel minder CO2 uitstoot wanneer je ermee rijdt. Hiermee kun je het klimaat verbeteren en zorg je voor schonere lucht. Deze...

Lifestyle23.10.2023

De kracht van een elektrische bakfiets!

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Van e-bikes naar e-steps: VanMoof heeft na zijn faillissement een koper gevonden. Het heeft even geduurd, maar e-stepmerk Lavoie is naar voren gestapt om het bedrijf te redden. Lavoie behoort tot het Britse McLaren en is...

Nieuws31.08.2023

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over