De voordelen en nadelen van een Apple Homepod

De voordelen en nadelen van een Apple Homepod

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft vandaag een nieuwe HomePod aangekondigd: hij is niet bolvormig en mini zoals de.. wel, HomePod Mini. Hij is langwerpig en het bedrijf uit Cupertino belooft beter geluid. Overweeg je al een tijdje een HomePod? Dit zijn de voors en tegens van het apparaat, gebaseerd op de HomePod Mini.

Voordeel: het design is erg tof

HomePod Mini is fantastisch omdat hij er grappig uitziet. Hij is er in leuke kleuren zoals geel en oranje, maar ook in wat meer subtiel wit. Het witte bolvormige ontwerp dat geheel is voorzien van een soort speakernet ziet er geweldig uit. Hij is bovendien ook niet te groot, waardoor je hem gemakkelijk kwijt kunt in je huis.

Nadeel: hij is erg prijzig

HomePod Mini is helaas geen goedkoop apparaat, en de nieuwe HomePod is dat ook niet. Die laatste kost 349 euro, terwijl je voor de Mini ook een flink bedrag van 109 euro. Hoewel hij zeker veel voordelen heeft, is het uiteindelijk een soort Apple-antwoord op de Home Mini van Google. 109 euro voor een kleine speaker is vrij veel geld. Laat staan 349 euro.

Voordeel: je kunt hem snel installeren

HomePod Mini zit in een mooi klein doosje waar hij precies inpast en je kunt hem enorm snel installeren. Je doet hem in het stopcontact, je houdt je iPhone er dichtbij (of een iPad) en er verschijnt vanzelf een HomePod Mini-kaartje op je toestel waarbij je uitleg krijgt van hoe je je hem verder kunt instellen. Wil je het anders aanpakken, dan kun je ook naar de Home-app gaan op je iPhone of iPad, kiezen voor het plusje om een accessoire toe te voegen en dan de QR-code te scannen.

Nadeel: je kunt hem niet verbinden met Bluetooth

HomePod Mini heeft altijd stroom nodig om te werken en dat betekent dat je hem altijd met zijn draad in het stopcontact moet hebben. Je kunt hem dus niet als draagbaar Bluetooth-speakertje gebruiken. Sterker nog, je kunt hem helemaal niet als Bluetooth-speakertje gebruiken. Dat is jammer, want het lijkt juist een ideaal handzaam dingetje te zijn om mee te nemen naar het park.

Voordeel: het geluid is goed en hard

Het geluid van HomePod Mini is erg goed en hij is goed hoorbaar. Handig als je het apparaat wil gebruiken als intercom, want die optie heb je. Maar ook als je een podcast luistert of muziek, dan stelt HomePod Mini niet teleur. Er komt flink wat geluid uit en dat klinkt ook nog erg helder met de juiste bas.

Nadeel: het is geen radio

Deze speaker heeft niet de mogelijkheid om radio te luisteren. Als in: er zit geen radiofunctie op, waardoor je hem niet zonder telefoon even kan aanzetten om Skyradio, Radio538 of FunX te luisteren. Zonde, want dat zou wel enorme meerwaarde bieden. Hij zit ook altijd in het stroom, dus waarom dan geen radio-antennetje eraan om de FM te kunnen ontvangen?

Voordeel: Siri is ingebouwd

Er gaat niets boven domme grapjes uithalen met een stemassistent, of het opdracht te geven om bepaalde muziek af te spelen. Siri kan je ook door een stappenplan heen loodsen tijdens het koken of even snel helpen met iets dat je je gewoon afvraagt. Erg handig dat HomePod Mini is voorzien van Siri, zodat je niet alleen tegen je telefoon hoeft aan te praten, maar ook dat grappige bolletje kunt gebruiken.

Nadeel: hij is onbruikbaar met een Android-telefoon

Apple wil je graag in zijn ecosysteem houden en dat betekent dat je HomePod Mini niet kunt gebruiken zonder Apple-product. Je hebt een iPhone of iPad nodig om het apparaat in te stellen, maar ook om het apparaat te gebruiken. Heb je een Android-toestel, dan is deze speaker helaas waardeloos voor je. Spijtig dat Apple hiervoor heeft gekozen, want het is hierdoor een minder aantrekkelijke aankoop. Plus: het zou mensen die normaal niet zo Apple-minded zijn juist kunnen inspireren om wel voor meer Apple-producten te kiezen.

Het is afwachten wat de nieuwe HomePod geluidstechnisch gezien ter tafel brengt. Die verschijnt op 3 februari.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...