Gadgets12.02.2018

Apple’s Homepod: wat kan de slimme speaker allemaal (niet)?


Apple’s Homepod is inmiddels even in handen van een aantal gelukkige consumenten en recensenten en de eerste berichten over het apparaat druppelen binnen. De algemene indruk lijkt overeen te komen: het is een meer dan prima speaker die er ook nog eens goed uitziet. Zo goed dat ‘ie nauwelijks opvalt, om precies te zijn.

De geluidskwaliteit is echter wat je overal ziet terugkomen. Apple’s keuze om een achttal speakers in het ronde apparaat te steken heeft goed gewerkt, want in combinatie met de zes microfoons die het geluid ‘meten’ wordt het geluid echt aangepast aan de ruimte waar de HomePod in staat.

Dat betekent dat een HomePod goed klinkt, waar je ook zit en waar het apparaat ook staat. Het volume dat er uit komt is ook niet misselijk: de meeste reviewers hadden aan iets meer dan de helft van het maximale volume meer dan genoeg om een ruimte te vullen met warm, rijk geluid. In een aantal testen werd de HomePod afgezet tegen een nieuwe Amazon Echo, een Google Home Max en zelfs een Sonos One. Niet verrassend was die laatste van de andere speakers de beste, maar de HomePod zou nóg beter klinken dan de speakers van Sonos en dat is best een prestatie.

Apple Only

De HomePod zou commando’s voor Siri moeten kunnen oppikken zelfs als de muziek hard aan staat, zonder dat je hoeft te schreeuwen. In de testen bleek dat niet altijd waar te zijn, maar de respons was meer dan vergelijkbaar met andere slimme speakers. Je hebt trouwens wel geen keuze waar je die muziek vandaan haalt, want de Siri-integratie in de HomePod is alleen compatibel met Apple Music.

Er zitten sowieso nog wel wat haken en ogen aan die Siri-integratie, zo blijkt. Het opzetten is doodsimpel en doe je door een iPhone of ander iOS-apparaat naast een Homepod te houden en dan krijg je de vraag of je het apparaat wil instellen. Je kunt daarna Siri activeren en je krijgt de vraag of je notificaties wilt krijgen via de speaker. Dat slechts in tegenstelling tot de andere slimme assistenten nog maar met één account, waarbij het wel slim is dat notificaties en berichten wel alleen via de speaker komen als de telefoon van de hoofdgebruiker op hetzelfde WiFi-netwerk zit.

IoT en privacy

Internet of Things-integratie lijkt wel prima te werken, zolang alles via HomeKit is aangesloten. Je kunt scènes opzetten die verschillende apparaten aansturen met bepaalde woorden. Je kunt algemene vragen stellen en daar krijg je snel antwoord op en ook hier wordt er slim nagedacht en krijg je geen antwoord van een HomePod als je tegen je telefoon praat.

Privacy is hét ding dat de HomePod eigenlijk als enige heeft. In tegenstelling tot Alexa en Google gaat er precies niks van wat je tegen Siri zegt richting Apple of iemand anders: de apparaten luisteren lokaal, versleutelen en anonimiseren het verzoek en sturen het dan pas naar Apple. Het wordt niet eens geassocieerd met je iCloud account, dus waar je ook om vraagt, het is niet terug te traceren naar je.

Dure schade

Een van de andere dingen die al vrij snel naar boven kwamen is dat je maar beter kunt zorgen dat je HomePod veilig staat, want als je ‘m moet laten repareren ben je beter af met een nieuwe. Als je reparatie namelijk niet onder de garantie valt (dus zelf laten vallen, dat soort dingen) kost het op dit moment in de VS 280 dollar per reparatie exclusief verzendkosten. De HomePod kost nieuw 350 dollar. Dus.

De enige uitzondering is de stroomkabel van het apparaat. Hoewel Apple niet gewoon de klantvriendelijke optie heeft gekozen om een afneembare kabel in de HomePod te stoppen hoef je niet meteen te gaan janken als je hond of kat op de kabel heeft zitten bijten (er van uit gaande dat de dieren geen letsel hebben opgelopen, anders is janken meer dan toegestaan.) Voor slechts 30 dollar kun je namelijk een andere stroomkabel laten inzetten. Aangezien dat het meest realistische scenario is voor schade aan je HomePod valt dat nog mee, maar als je er een hebt: zet ‘m ergens waar ‘ie niet kan vallen.

Al met al lijkt het een prima instap van Apple in de slimme assistenten-game. De HomePod is versie 1.0, dus een hoop van de interessante mogelijkheden die de slimme speaker gaat krijgen zullen vast nog wel gaan komen als de tweede variant volgend jaar lanceert, maar tot nu toe lijkt het vooral belangrijk dat je all-in bent in het Apple ecosysteem, zeker als je van plan bent om Siri te vragen om muziek voor je te spelen. En dan moeten we nog maar eens zien wanneer de HomePod ook echt in Nederland uit komt.

[Afbeeldingen © Apple]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Apple

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels

Verder lezen over Gadget

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Kickstarter komt met een functie die de concurrent al 10 jaar heeft: de mogelijkheid om nadat een campagne is afgelopen nog geld te geven voor een project.

Startups17.04.2024

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Toen dit apparaat werd onthuld werd meteen gedacht: is dit de nieuwe smartphone? Helaas, dat zal Humane Ai Pin niet gaan lukken. Dit is waarom.

Gadgets15.04.2024

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Verder lezen over Smarthome

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Het is misschien wel herfstig buiten, soms is het hartstikke koud. Merk je dat je in huis wel eens kippenvel krijgt of toch wat onaangenaam bent door de temperatuur? Je hoeft dan niet meteen naar je centrale verwarming t...

Lifestyle25.02.2024

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

Je hebt ooit gedacht dat het slim was om een slimme meter te nemen. Op zich niet zo gek: what’s in a name? Maar nu blijkt dat die oudere slimme meters hun slimheid verliezen. Het netwerk waarvan ze gebruikmaken gaat of...

Gadgets14.02.2024

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Philips Hue timmert flink aan de smarthomeweg. Lange tijd waren het alleen lampen, maar dat wordt al steeds meer beveiliging, zoals camera’s. Het volgende waar het bedrijf zich op stort zijn deursloten. En daaraan voeg...

Gadgets09.01.2024

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk kan het: Ring kan je bezoekers nu antwoord geven in het Nederlands. Dat betekent dat je waarschijnlijk wat duidelijkere communicatie hebt. Soms komt een Ring-boodschap in het Engels...

Gadgets30.11.2023

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Eindelijk colporteurs in eigen taal wegjagen
​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer

Traditionele radiatoren zijn eigenlijk niet meer van deze tijd en steeds vaker moeten deze radiatoren plaatsmaken voor een elektrische radiator. Maar wat is een elektrische radiator nu precies en wat zijn de voordelen? I...

Lifestyle20.11.2023

​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer

De nieuwe Stick Up camera van Ring is niet wat je denkt

Als wij zeggen Stick Up, wat zeg jij dan? Het is een interessante naamkeuze, Stick Up, en om meerdere redenen. Het klinkt alsof je hem aan een stok kunt vastmaken, of dat de camera zelf een soort stokvorm heeft. Neem je...

Gadgets21.09.2023

De nieuwe Stick Up camera van Ring is niet wat je denkt

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor

De eerste helft van 2023 was geen goede helft voor Matter. De smarthomestandaard zou eigenlijk allang in heel veel producten moeten zitten, maar dat viel toch enorm tegen. Belkin stopte zelfs volledig met de ondersteunin...

Gadgets08.09.2023

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor