​Canon stopt met het maken van spiegelreflex-camera's

​Canon stopt met het maken van spiegelreflex-camera's

Vorig artikel Volgend artikel

Ken je het Kodak-verhaal? Kodak geloofde niet in digitaal fotograferen en dat is uiteindelijk de ondergang geworden van het verder zo succesvolle fotocamerabedrijf. Canon is dat lot gelukkig niet beschoren geweest, want het gaat juist mee met zijn tijd. Het heeft nu zelfs besloten dat het stopt met het maken van spiegelreflex-camera’s.

Canon EOS-1D X Mark III

Canon's EOS-1D X Mark III is de allerlaatste DSLR (spiegelreflexcamera) van het Japanse fotobedrijf, want Canon bouwt zijn productielijn om naar spiegelloze camera's. Dat is wat voorzitter en Chief Executive Fujio Mitarai in een interview in de Japanse krant Yomiuri Shimbun heeft gezegd.

Spiegelloze camera's hebben de toekomst voor mensen die hun smartphone niet goed genoeg vinden voor foto's. Het is ook nog steeds zo dat de camera's voor een betere beeldkwaliteit kunnen zorgen en door de afstand in een lens die bij smartphones niet kan worden gehaald, is er veel meer flexibiliteit. De smartphone heeft veel overgenomen, maar een goed ingezoomde foto maak je nog steeds het beste met een fotocamera. Vroeger hadden mensen het dan over een spiegelreflexcamera, maar die tijd is binnenkort voorbij. Spiegelloos is het helemaal.

Belangrijk moment voor camera's

De stap van Canon is een heel belangrijk moment in de tech. Het laat zien dat camera's een nieuwe technologische transitie doormaken, waardoor ze weer evolueren naar iets nieuws. Canon heeft zijn invloed uit het filmtijdperk gebruikt voor zijn EOS-lijn. Die spiegelreflexcamera's laten dankzij een spiegel licht weerkaatsen wanneer je een foto maakt.

Spiegelloze variant

Nu gaat de camera-industrie over op spiegelloze varianten, zoals Canons EOS R3. Hier is het niet meer de spiegel die iets doet, maar krijgt de beeldsensor constant licht. Je kunt vervolgens de foto maken met behulp van de elektronische zoeker of met het scherm aan de achterkant van de camera.

Spiegelloze modellen zijn handig omdat ze beter zijn qua sluitertijd, stilte, eenvoud en grootte. Tegelijkertijd is er ook een nadeel: ze hebben nog niet uitgevonden hoe het net zo'n lange batterijduur kan hebben als een spiegelreflexcamera, iets wat natuurlijk komt omdat er door het missen van de spiegel meer tech nodig is voor een mooi effect.

Kortom, als je nog een spiegelreflex van Canon thuis hebt liggen, dan moet je die extra koesteren. Of je moet eens kijken naar een spiegelloze camera, want dat is zo te zien waar de toekomst ligt voor mensen die aan hun smartphone niet genoeg hebben om foto's te maken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...