Bijzonder: Drones bouwen bekende gebouwen op zoals bedoeld

Bijzonder: Drones bouwen bekende gebouwen op zoals bedoeld

Vorig artikel Volgend artikel

Drones kunnen heel veel voor ons betekenen en daar hebben we ook al vaak aandacht aan besteed: reddingsoperaties, politieonderzoek, het vastleggen van vervuiling en noem maar op. Maar ze kunnen ook iets wat meer emotioneels teweeg brengen. Dat zie je bijvoorbeeld bij de droneshows die Disneyland momenteel steeds vaker inzet om te zorgen dat de gasten in het park een mooi einde van de dag hebben waarin allerlei geliefde Disney-films weer voorbij komen. Maar dat kan ook anders: een kunstcollectief heeft besloten om met drones te laten zien hoe een onaf gebouw eruit zou komen te zien.

Sagrada Familia

Denk bijvoorbeeld aan de Sagrada Familia: het is een imposant bouwwerk, maar het is bij lange na niet af. Er werd in 1881 begonnen met de bouw van dit meesterwerk van Gaudi: althans, de opdracht werd in 1881 gegeven en de eerste steen werd in 1882 gelegd. Er wordt bijna altijd wel aan de kerk gebouwd, maar dit duurt inmiddels al zo lang, dat paul Benedictus XVI het in 2010 wel als basiliek heeft ingewijd. Er wordt dagelijks met meer dan 100 mensen aan de trekpleister gebouwd en uiteindelijk zou het in 2030 af moeten zijn, al is het mede door de coronapandemie niet volledig zeker of dat ook gehaald gaat worden.

2030 duurt niet lang meer als je kijkt naar hoe lang de bouw in het algemeen al duurt, maar het duurt nog wel lang als je het in jaren vanaf nu bekijkt. Een kunstcollectief besloot daarom drones in te zetten om te laten zien wat het straks is. Hoe hoog, hoe het eruitziet, en dat deed het niet alleen met de Sagrada, ook met het Colosseum en Whitby Abbey. Zo komt ineens veel meer tot leven wat deze bouwwerken zouden zijn als ze klaar waren. Het gaat om een Nederlands collectief genaamd DRIFT, dat is gestart door Ralph Nauta en Lonneke Gordijn (via Timeout).

Luchtsculpturen met drones

Het duo maakt luchtsculpturen en die moeten helpen om de toekomst van een bouwproject in beeld te brengen. Dat doet het samen met Drone Stories en Nova Skystories en is enorm indrukwekkend. Drift doet vaker betekenisvolle dingen met drones, zo maakte het voor de 5 mei-bevrijdingsdagviering in Rotterdam enkele jaren geleden een mooie vertoning met drones nabij de Erasmusbrug. Het is tof om te zien hoe drones niet alleen voor reddingswerk en als sport en entertainment worden ingezet, maar ook als iets kunstigs en iets dat op het gevoel speelt.

Drift zou het graag niet alleen in afbeeldingen willen tonen, maar ook met echte drones, want dat is tot op heden nog niet gebeurd. Logisch ook wel, want er is ongetwijfeld angst dat er een drone even uit zijn baan gaat en misschien een bouwwerk raakt. Echter kunnen drones enorm secuur worden afgesteld, dus wie weet lukt het Drift om die droom te verwezenlijken.

Nederlandse trekpleisters

Zijn er nog gebouwen in Nederland die we graag zouden zien? We hebben niet veel bouwprojecten die heel lang duren en tegelijkertijd toeristische trekpleisters zijn. Amsterdam Centraal is natuurlijk al decennia in restauratie, maar dat is vooral aan de binnenzijde het geval. Als we dan nog een buitenlands gebouw mogen noemen, dan natuurlijk de Notre Dame, die na de verwoestende brand enkele jaren geleden gelukkig wel in ere hersteld wordt, maar dat ook wel even in beslag zal nemen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...