Apple Watch 9 aangekondigd: tik in de lucht om hem aan te sturen

Apple Watch 9 aangekondigd: tik in de lucht om hem aan te sturen

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft zijn Wonderlust-evenement gestart door de nieuwe Apple Watch aan te kondigen. Het gaat om Apple Watch serie 9 en die komt onder andere met een bijzondere manier van aansturen: je vingers in de lucht bewegen, in plaats van op het scherm.

Nike-bandjes Apple Watch 9

Apple Watch 9

Vooral de chip van de Watch 9 is indrukwekkend: hij heeft 5,6 miljard transistors en dat is 60 procent meer dan de vorige. Hij is bovendien 30 procent sneller. Je kunt door de nieuwe chip en de innovaties van Apple onder andere meer met Siri doen: later dit jaar worden Health Queries beschikbaar, waarmee je in het Engels (helaas nog niet in het Nederlands) Siri kunt vragen naar gezondheidsdingen, zoals hoe je hebt geslapen. Er is bovendien ultrawideband aanwezig, waardoor je veel specifiekere locatie-informatie hebt.

Ben je dichtbij je HomePod, dan krijg je automatisch media-aanraders op je Watch te zien. Speel je iets af, dan kun je dat automatisch zien op je Watch en eventueel op pauze zetten. Het scherm kan ook enorm goed dimmen, namelijk naar 1 nit, zo belooft Apple. Een nieuwe mogelijkheid is om dubbel te tikken met je duim en wijsvinger. Niet op het scherm, maar gewoon met in de lucht met de hand van je horloge-arm. Je kunt zo een alarm uitzetten, door widgets heenscrollen en meer. Dit werkt door verschillen waar te nemen in je bloedstroom wanneer je je vingers beweegt. Het komt volgende maand beschikbaar.

Moeder Natuur

Vervolgens beloofde Tim Cook dat alle Apple-producten in 2030 CO2-uitstoot vrij zullen zijn, na een nogal ongemakkelijk filmpje waarin een geweldige actrice Moeder Natuur speelde. Het voelt toch altijd een beetje vreemd als er zo aan het milieu wordt gedacht, terwijl er wel elk jaar weer golven met nieuwe apparaten worden aangekondigd, maar elk stapje helpt natuurlijk wel om te zorgen dat al die releases in ieder geval wat minder slecht zijn voor moeder aarde. Er wordt in de Apple Watch bijvoorbeeld 100 procent gerecycled kobalt gebruikt en ook bepaalde bandjes zijn onder handen genomen om milieuvriendelijker te zijn. Ook steekt Apple wat het opladen van je apparaat al die jaren zal kosten, in milieuvriendelijke energieprojecten.

Apple Watch 9 is verkrijgbaar in een volledig Co2-neutrale variant. Er wordt uiteraard ook geen leer meer gebruikt, maar een geweven materiaal dat leer moet nadoen. Het werkt ook weer met modemerk Hermés en Nike voor bandjes in speciale versies, waaronder met spikkels en geweven bandjes. Het horloge komt in starlight, silver, midnight en product red, plus een nieuwe roze kleur.

Screenshot 2023-09-12 19.35.38

Apple Watch Ultra 2

Daarnaast kondigt Apple nog een horloge aan, namelijk Apple Watch Ultra 2. Deze heeft dezelfde chip en manier van gebruiken met de vingers als de Apple Watch 9. Daarnaast heeft het een nieuwe watchface die helemaal tot de randjes loopt van het scherm (van 3000 nits). Zo kun je er veel informatie op kwijt. Met de nieuwe ambient-modus kun je in de nacht ook informatie aflezen, zonder dat het heel storend is voor de ogen.

Watch OS 10 heeft extra aandacht voor fietsen: via Bluetooth kun je de snelheid van je fietstocht bijhouden. Het apparaat is getest op -500 meter en +9000 meter. Je kunt er dus mee bergbeklimmen en mee duiken, en van dat duiken kun je dan ook nog informatie aflezen op je apparaat (en je iPhone). Het apparaat kan 72 uur doen met zijn batterij in low-powermode, en 26 uur in gewone modus. Het apparaat bevat 95 gerecycled titanium en ook hier is goed nieuws te melden: het apparaat kan in een CO2-neutrale variant worden aangeschaft, afhankelijk van het bandje dat je kiest.

Er komt ook een Apple Watch SE. Hier heeft Apple weinig over gezegd, behalve dan dat ook deze in Co2-neutrale variant beschikbaar is. De horloges zijn vanaf 22 september verkrijgbaar.

Apple Watch Series 9 is verkrijgbaar vanaf 449 euro en Apple Watch SE vanaf 279 euro. Helaas: Apple Watch Ultra 2 verschijnt niet in Nederland. WatchOS 10 verschijnt op maandag 18 september voor Apple Watch Series 4 en nieuwer.

Screenshot 2023-09-12 19.35.49
Screenshot 2023-09-12 19.35.53
Screenshot 2023-09-12 19.35.44
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...