'Apple presenteert MR-headset op de WWDC'

'Apple presenteert MR-headset op de WWDC'

Vorig artikel Volgend artikel

Geruchten over een in ontwikkeling zijnde mixed reality headset van Apple doen al langere tijd de ronde. De afgelopen maanden werd al volop gespeculeerd over de specs en content voor een dergelijke gadget. Officieel heeft Apple er nog niets over geroepen, en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. Toch verwacht Bloomberg’s Apple expert Mark Gurman dat de mixed reality (MR) headset (AR en VR) van Apple deze lente wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.

Apple MR-headset van 3000 dollar

De expert stelt zelfs dat Apple de headset voorrang gaat geven op de release van andere producten die de gadget fabrikant doorgaans in de eerste helft van een jaar presenteert. Om precies te zijn acht Gurman het aannemelijk dat de headset gelanceerd gaat worden rondom de jaarlijkse developer conferentie (WWDC) van Apple, in juni. Het apparaat zou dan in de herfst in de winkels moeten liggen.

Zoals je van een Apple product mag verwachten, zal ook deze gadget niet bepaald goedkoop worden. Gesproken wordt over een prijskaartje van 3000 dollar. Daarmee kun je er bijna zeker van zijn dat de MR-headset geen megaseller wordt. De headset zal draaien op een speciaal daarvoor ontwikkelde versie van iOS, xrOS genaamd.

Prototypes van de headset zouden door Apple al aan een select groepje ontwikkelaars gedemonstreerd zijn zodat die al kunnen starten met de ontwikkeling van content en apps voor de headset.

Nog heel wat uitdagingen

De voorspellingen van Gurman komen grotendeels overeen met de opmerkingen van die andere bekende Apple-kenner, Ming Chi Kuo. Hij tweette eerder al dat de ontwikkeling van de headset vertraging opgelopen heeft door problemen met het testen van mechanische componenten en de beschikbaarheid van tools voor softwareontwikkeling. Ondanks die problemen gaat ook Kuo ervan uit dat de MR-headset tijdens de WWDC onthuld zal worden.

Doordat Apple blijkbaar werk wil maken van de headset, wordt de ontwikkeling van andere nieuwe Apple producten, zoals een MacBook met M2-processor, naar achteren verschoven. Volgens Gurman komt dat met name doordat er nogal wat uitdagingen overwonnen moeten worden voordat de MR-headset klaar is voor het grote publiek.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...