Gerucht: Apple VR-bril krijgt een irisscanner

Gerucht: Apple VR-bril krijgt een irisscanner

Betalen met je blik

Vorig artikel Volgend artikel

We schreven al eerder dat Apple een patent had aangevraagd om je hele gezicht te scannen met zijn VR-bril, maar het blijkt dat nu waarschijnlijk alleen toe te passen op de ogen. Volgens een gerucht zou de headset je iris scannen, waardoor het apparaat weet wie het gebruikt. Dat niet alleen: je zou er ook mee moeten kunnen betalen. massa is: de nieuwe PlayStation VR 2, al is daar nog geen prijs van bekend.

Apple's VR-bril

Het maakt inloggen een stuk makkelijker, omdat hij meteen weet welke accounts jou toebehoren. Zo kun je lekker snel inloggen. De website The Information heeft dit gehoord van twee mensen die eraan hebben meegewerkt. Het is groot nieuws, omdat er verder nog niet heel veel bekend is over de virtual realitystappen die Apple gaat maken. Op social media maken mensen zich zelfs zorgen: als die bril er binnenkort moet komen, dan moeten er toch al meer lekken zijn?

Vaak ontstaan lekken ofwel van derde partijen die aan het apparaat hebben meegewerkt, ex-medewerkers of fabrikanten. Bij telefoons bijvoorbeeld moeten hoesjesmakers al op tijd weten hoe een telefoon eruit ziet, zodat ze bij lancering al meteen hoesjes kunnen hebben voor het toestel. Dit zijn vaak momenten waarop er wat meer info bekend wordt. Echter krijgen deze fabrikanten de informatie niet heel lang van tevoren, waardoor dit soort geruchten vooral de kop opsteken wanneer we dichtbij lancering zijn.

Betalen met je oog

Dat lijken we vooralsnog niet te zijn, als we puur naar geruchten kijken. Toch is dit ook om een andere reden een interessant gerucht, want je kunt er net als met FaceID betalingen mee doen. Zeker met het oog op het metaverse, waarvan een grote groep denkt dat het de toekomst is en we er straks allemaal virtuele Nike-schoenen gaan kopen, is zo’n functie erg handig. Maar ook voor mensen die niet in het metaverse geloven: je kunt waarschijnlijk ook met een oogscan apps betalen voor je VR-bril.

De VR-bril van Apple is niet alleen een virtual realitybril: het is ook een augmented realitybril. Sowieso zijn veel bedrijven bezig met zo’n augmented realitybril, omdat dit een goede hybride is waarmee je de echte wereld kunt bekijken, maar er tegelijkertijd een virtuele schil overheen wordt gelegd. Die virtuele schil kunnen bijvoorbeeld de berichtjes op je social media zijn, maar ook elementen uit een game. Niet dat dat zo hard zal lopen: in eerste instantie wordt het een bril voor professionals, zoals ontwerpers.

Concurrent voor Meta

Het is daarmee een geduchte tegenstander voor de Meta Quest Pro die eerder deze week is aangekondigd. Deze VR-bril kan ook AR weergeven en heeft een vrij hoog prijskaartje (1799,99 euro), wat het ook een apparaat maakt dat niet direct voor de massa is. Net als de VR-bril van Meta zal die van Apple ook scherper tonen waar je ogen naar kijken, vandaar dat er sowieso camera’s op je ogen gericht moeten zijn. De rest van het scherm wordt dan vager weergegeven, maar dat zie je immers toch niet en scheelt wel veel moeite voor de processor.

Wel wordt Apple’s apparaat wat luxer, wat doet vermoeden dat het een duurder apparaat is. Hij is gemaakt van mesh, aluminium en glas en weegt minder dan Quest Pro. Ook zouden de schermpjes een hogere resolutie hebben, al zijn dit allemaal geruchten. Apple heeft een nieuw besturingssysteem voor de bril ontwikkeld, namelijk RealityOS. Voor dat alles betalen we straks waarschijnlijk wel wat meer, al verwachten we niet dat de bril duurder wordt dan 2.000 euro.

Tegelijkertijd komt er binnenkort ook een VR-bril uit die juist wel voor de massa is: de nieuwe PlayStation VR 2, al is daar nog geen prijs van bekend. Wil je weten wat we verder al denken te weten over de headset? Lees dan ook 'Wat we tot nu toe weten over de VR-bril van Apple'.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...