Apple beperkt 'AirDrop voor iedereen' in China

Apple beperkt 'AirDrop voor iedereen' in China

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft besloten om de AirDrop ‘voor iedereen’ functie in China te beperken tot 10 minuten. Daarna wordt de functie automatisch teruggezet naar ‘alleen voor contacten’. Zo wil Apple het ongewenst delen van bestanden in China tegengaan.

Eerst alleen in China

Het is op zich bijzonder dat de update, die met iOS 16.1.1 uitgerold wordt, alleen geldt voor iPhones die in China gekocht zijn. Er zijn namelijk ook veel gebruikers in andere landen die en automatische beëindiging van de ‘iedereen’ instelling zouden waarderen. Simpelweg om te voorkomen dat jouw iPhone ‘bestookt’ wordt door mogelijk schadelijke bestanden van onverlaten wanneer je zelf vergeet de ‘iedereen’ instelling uit te zetten nadat je die gebruikt hebt.

De beslissing om deze update eerst in China uit te rollen heeft mogelijk te maken met het feit dat AirDrop in dat land een van de weinige ongecensureerde communicatiemedia is. De afgelopen weken is deze functie daarom veel gebruikt om politiek gevoelige inhoud met anderen te delen, met name tijdens het grote partijcongres, waar diverse veranderingen in de top van de Chinese overheid doorgevoerd zijn, zo meldt TechCrunch.

Later ook in de rest van de wereld

Apple heeft desgevraagd inmiddels al laten weten dat men van plan is de verandering in de functie AirDrop ‘voor iedereen’ in de loop van volgend jaar ook in de rest van de wereld uit te rollen.

Overigens is het veranderen van instellingen en functies specifiek voor bepaalde regio’s niet nieuw. In China heeft Apple dat al vaker gedaan. Met name voor het toepassen van strengere regels op inhoud gerelateerde diensten, waaronder games en podcasts. Dat zijn namelijk zaken die daar nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de lokale autoriteiten.

Maar ook bij ons zijn sommige iPhone instellingen aangepast. Zo is in EU-landen het maximale volumeniveau van een toestel beperkt vanwege de geldende Europese gehoorbeschermingsnormen die niet overschreden mogen worden.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...