15 opmerkelijke gadgets van IFA 2022

15 opmerkelijke gadgets van IFA 2022

Vorig artikel Volgend artikel

IFA 2022 staat dit jaar in het teken van meerdere dingen. Televisies, witgoed en audio blijven belangrijk en groot, maar niet zo groot als andere jaren. Onze eerste indruk van IFA 2022 is dan ook te lezen in het artikel: IFA: kleiner, rustiger en opvallende afwezigen. Tijd voor een diepere duik, namelijk in de wereld van de opvallende gadgets. Daarin stelt IFA ook dit jaar niet teleur.

Gekste gadgets van IFA 2022

We spotten bijvoorbeeld de 'smartwatch' voor honden die we al eerder beschreven, alsook de schattige kattenrobot Maicat die je boven dit artikel ziet prijken. Er is echter meer te zien op IFA. Opmerkelijke gadgets van grote merken, maar ook een heleboel kleine aanbieders die de wereld hopen te veroveren met hun oplossing. Dat is namelijk waar het uiteindelijk om gaat op IFA: er is een probleem (hoe groot of klein ook) en daar kan veelal in technologie een oplossing voor worden gevonden.

Verisure ZeroVision

Heb je thuis een camera hangen om de boel in de gaten te houden als je er niet bent? Heel handig, maar wat als je een inbreker spot? Je kunt hem natuurlijk roepen door je camera en hem op die manier op de vlucht laten slaan. Echter zal je altijd zien: dan grijpt hij toch nog net even die dure ketting of autosleutel mee in in een kommetje bij de deur ligt. Met ZeroVision heb je als het ware een kleine rookmachine in huis. Hierdoor ziet de inbreker niets meer, waardoor het hem ook niet lukt om nog iets mee te grissen.

ZeroVision

Candy Aquamatic

Het is de kleinste wasautomaat ter wereld, maar dat is niet eens het meest opvallende aan dit stukje witgoed. Het is namelijk niet bepaald wit. Candy maakt wasautomaatjes met gezichtjes. Rechtsonderin waar het filter zich bevindt zie je bijvoorbeeld een tongetje, links hangt een mondhoek en in het midden is dan het oog in de vorm van de trommel. Een echte blikvanger.

Candy Aquamatic

Bosch FreshUp

Heb je net een nieuw shirt aan, ga je naar een feestje waar iedereen fanatiek zit te roken. Of misschien heb je lekker een avondje gegourmet en vraag je je af of je kussens ooit nog van die geur afkomen. Daarvoor heeft Bosch een oplossing ontwikkeld, want met FreshUp kun je textiel met behulp van plasma ontdoen van vieze luchtjes. Dat kan al in een paar seconden.

Bosch Fresh Up

Netatmo Smart Key

Een gewoon deurslot is niet altijd handig: als je andere mensen je sleutel wil geven, dan moet je die kopiëren en dan is het altijd nog maar de vraag of je die ooit terugkrijgt (en deze niet gekopieerd wordt). Daarnaast heb je slimme sloten, maar die zijn voor veel mensen weer een brug te ver, zeker vanwege de internetconnectie krijgen ze er een onveilig gevoel door. Netatmo is hierop met een hybride gekomen. Je krijgt een fysieke sleutel met een digitaal deel erin, waarmee je het slimme slot van Netatmo kunt openen, als je dit met behulp van een speciaal staafje fysiek bij het slot hebt ingeschakeld. Omdat het met Bluetooth werkt, kun je dus niet op afstand je deur bedienen, maar hierdoor zit het slot dus ook niet op het internet.

Netatmo Smart Key

Aria luchtreiniger met plant

Een luchtreiniger is vaak nogal een bakbeest in huis, maar op IFA zien we verschillende manieren om dat wat te verbloemen. Zo staan er bij LG luchtreinigers in de vorm van tafeltjes, terwijl Aria (zie onderstaande) een luchtreiniger ontwikkelde die ook meteen dient als plantenpot. Het staat niet alleen gezellig, je kunt -als je je plant slim kiest- zelfs dubbel luchtreinigend bezig zijn.

Aria

The Little Cat

Katten zijn geweldig, maar het is soms maar moeilijk om in de gaten te houden hoe hun gezondheid ervoor staat. Met de bak van My Little Cat krijgt je kat een bakje eten voorgeschoteld, terwijl hij op allerlei vlakken wordt gecheckt, zoals bijvoorbeeld zijn hartslag. The Little Cat is de bedenker van de 'lopende band' voor dikke katten, dus dit past helemaal.

My Little Cat

MyEli

Voel je je soms onveilig, bijvoorbeeld omdat je 's nachts door een ongure buurt naar huis moet lopen, of omdat je op vakantie gaat in een land waarvan je niet goed weet wat je kunt verwachten? Het Franse MyEli ontwikkelde een armband die lijkt op een stijlvol sieraad met een steen erop, maar stiekem is die steen een knop met daarin bovendien GPS. Druk je een keer, dan wordt iemand die je van tevoren aanmerkt op de hoogte gesteld dat je je onveilig voelt. Hij of zij ontvangt dan een berichtje. Druk je echter vervolgens twee keer op de knop, dan krijgt die persoon weer een appje, namelijk dat je veilig bent.

MyEli

Therabody RecoveryAir

Therabody is bekend van de massagepistolen, maar het heeft ook een speciale RecoveryAir-massagegadget gemaakt. Dit zijn een soort kousen die je aantrekt en die vervolgens via luchtdruk zorgen dat je wordt gemasseerd. Goed voor je bloeddoorstroom en voor je spieren, dus ideaal voor sporters. Vooral sporters die het niet erg vinden om er gek uit te zien, want het zijn flinke dingen.

Therabody beenmassage

LG MoodUP

LG heeft van alle merken IFA gewonnen. Het heeft niet alleen een enorm grote, indrukwekkende stand: het heeft meerdere gadgets ontwikkeld waarover veelvuldig wordt gesproken. Eén ervan is LG MoodUP, een koelkast waarvan eens niet de inhoud interessant is, maar de voorkant. Dit zijn namelijk lichtpanelen die je zelf een andere kleur kunt geven. In de app kies je welke kleur je tof vindt voor welk paneel en binnen een seconde ziet je koelkast eruit zoals jij dat hebt geselecteerd.

LG MoodUP

Livall Smart Motorcycle Helmet

Motorrijders hebben nu al toegang tot communicatiesystemen waarmee ze bijvoorbeeld in hun helm misschien kunnen luisteren of kunnen praten, maar Livall vindt dat het allemaal wel wat slimmer mag. Het ontwikkelde een slimme motorhelm die onder andere helpt door extra licht te bieden aan de achterzijde, GPS, speakers en natuurlijk de nodige veiligheid voor het hoofd. Het coolste is waarschijnlijk het scherm in de motor, waarop je bijvoorbeeld je navigatie kunt zien en je snelheid.

Slimme motorhelm

LG Styler

Spaar je sneakers? Dan wil je natuurlijk dat die zo mooi mogelijk blijven, dus laat je ze maar in de doos. Beetje jammer: ten eerste zie je ze dan niet, ten tweede worden ze in een doos alsnog blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De LG Styler is een doorschijnende schoenendoos die zelfs UV-licht buitenhoudt, waardoor je witte Nikes ook daadwerkelijk wit blijven.

LG Styler

Kitewinder

Eén van de apartere uitvindingen die we hebben gezien op de beurs is de Kitewinder. Het is een soort katrol met een vlieger die je snel kan voorzien van energie. Het is een windturbine waarmee je in 5 minuten al 100Watt kunt genereren. Erg handig voor mensen die van avontuurlijke kampeertrips houden.

Kitewinder

Skinetic

Hoewel het er niet heel veel was, waren er wel een paar interessante uitvindingen op het gebied van metaverse en virtual reality. Eén ervan is Skinetic, een soort bodywarmer met technologie erin waardoor je bij het spelen van VR-games niet alleen visueel via je VR-bril in die andere wereld wordt getransporteerd, maar ook qua gevoel. Krijg je een schot op je lijf, dan voel je dat met deze bodywarmer ook echt.

Skinetic

City Transformer

De foto lijkt uitgerekt, maar dat is niet het gevoel: de City Transformer is echt een raar wagentje. Het lijkt op een Biro, maar is nog iets kleiner: het bedrijf belooft zelfs dat er maar liefst vier stuks op één parkeerplaats passen. Bovendien is het onderstel ook uit te breiden, mocht je wat meer grip nodig hebben.

City Transformer

Soundslayer

Op de stand van Panasonic zagen we een kust en keur aan televisies, keukengadgets en camera's om hebberig van te worden, maar één gadget viel het meest op. Soundslayer is een hoofdtelefoon, maar dan voor in je nek. Het is een audio-apparaat dat je op je schouders legt, waardoor je comfortabeler bent en alsnog alles van het geluid meekrijgt (terwijl je tegelijkertijd ook een gesprek met iemand anders kunt voeren als dat nodig is). Deze speciale Final Fantasy-editie werd op de beurs getoond in combinatie met de game, maar ook voor andere games is deze bijzondere 'sjaal' zeer geschikt.

Soundslayer
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...