Events12.03.2014

De toekomst van computing en het web volgens MIT


de-toekomst-van-computing-en-het-web-vol.jpg
de-toekomst-van-computing-en-het-web-vol.jpg

In een waanzinnig interessante panelsessie bespreken 4 knappe koppen van MIT – Andrew LoDaniela RusRuss Tedrake en Tim Berners-Lee – de toekomst van het internet en computing.

What is the Web We Want?
Sir Tim Berners-Lee heeft zoals we allemaal weten aan de wieg gestaan van het World Wide Web, dat nu zijn 25e verjaardag viert. Maar hij maakt zich zorgen over de toekomst. Hoe behouden we de eigenschappen die het web zo uniek en universeel maken? Met alle wereldwijde perikelen rondom privacy, censuur en patenten is dat niet meer zo vanzelfsprekend.

In het verlengde van de Bill of Rights, de nieuwe Zuid-Afrikaanse grondwet en de Universele verklaring van de rechten van de mens vraagt Berners-Lee zich hardop af of het niet tijd is voor een Universele verklaring van internet- en webrechten.

Over welke rechten hebben we het dan?

– Vrijheid van meningsuiting, dus geen censuur
– Universele toegang: op dit moment heeft 60% van de mensen wereldwijd geen toegang tot internet. Armoede (apparaten en data kosten geld) en ongeletterdheid zijn hier debet aan.
– Openheid: open standaarden, geen royalties
– (Net)neutraliteit: beperk niet de toegang tot of de kwaliteit van content uit politieke of commerciële belangen, zoals de Nederlandse ISP’s deden met Skype. Gelukkig ondernam de Nederlanse politiek snel maatregelen hier tegen.
– Innovatie: patenten blokkeren vooruitgang
– Privacy: bescherm de privacy en verdedig de mogelijkheid voor iedereen om zelf te bepalen hoe zijn data en apparaten worden gebruikt. We hebben middelen nodig om de controleurs te controleren.

Hebben we een nieuw internet nodig, of kunnen we beleid toepassen om het internet te ‘redden’, zo vraagt iemand uit het publiek. Berners-Lee hoeft er niet over na te denken: geen nieuw internet. We hebben beleid nodig. Wel kunnen we veel meer gebruik maken van encryptie. Bijna niemand maakt bijvoorbeeld nog gebruik van PGP voor e-mails.

Wie zou verantwoordelijk moeten zijn om de grenzen tussen privacy, censuur en transparantie te bewaken? Andrew Lo antwoordt: Organisaties doen een moord voor jouw persoonlijk data, denk aan verzekeringsmaatschappijen. Je kunt dit niet aan de commercie overlaten. Kijk maar naar de bezwaren tegen de persoonlijke informatiegaring door Facebook en Google. Er zal wetgeving moeten komen. Maar het initiatief zal van het publiek moeten komen. Niemand mag het recht op vrijheid van meningsuiting beperken, maar jij mag wel het recht op jouw persoonlijke data beperken.

Berners-Lee roept iedereen op zich hard te maken voor de toekomst van het web, zoals mensen en grote tech-bedrijven als Wikipedia en Google ook in verzet tegen ACTA, SOPA en PIPA kwamen. “What is the web you want?

Big Data, Big Brother en de financiële crisis
Professor Andrew Lo – autoriteit op het gebied hedge funds en financial engineering en volgens Time een van de meest invloedrijke mensen in de wereld– houdt een kort maar krachtig verhaal over hoe we een compromis kunnen vinden tussen privacy en transparantie in de financiële wereld.

We hebben allerhande statistieken die ons vertellen hoe de economie er voor staat. Maar wat weten we eigenlijk over wat er gaande is in hedgefondsen en schaduwbankieren? Helemaal niets! Blijkbaar omdat hier nauwelijks transparantieverplichtingen voor zijn.

Hoe kun je transparantie creëren en tegelijk privacy waarborgen bij financiële vraagstukken? Lo: Secure Multi-Party Computation.

Een voorbeeld: stel ik wil weten wat het gemiddelde inkomen is van alle mensen in een straat. Dan vraag je aan de eerste bewoner om zijn inkomen in gedachten te nemen en daar een willekeurig getal (positief of negatief) bij op te tellen. Dat getal geeft hij door aan de tweede bewoner, die precies hetzelfde doet en de som van beide getallen weer door te geven aan de volgende. Als alle bewoners geweest zijn, vertelt de laatste bewoner aan de eerste het uiteindelijke som. Nu gaat het getal weer de hele straat door, maar nu trekt iedereen om de beurt zijn eigen gekozen willekeurige getal er vanaf. Als nu iedereen geweest is, weet je het totaalinkomen en dus ook het gemiddelde inkomen in die straat zonder van iemand zijn individuele inkomen te weten.

s1-s2.jpg
s1-s2.jpg

Kan dit principe ook buiten de financiële wereld werken? Lo denkt van wel: “Imagine we can share our collective medical data to solve cancer, but without compromizing our privacy.”

The Robots are Coming Here
Russ Tedrake geeft een korte statusupdate van robotics ontwikkelingen. Van synchroon vliegende nano quadrotors tot WildCats en zelfsturende auto’s, de ontwikkelingen gaan hard. Robots helpen al problemen oplossen in de echte wereld.

Tegelijkertijd valt er nog genoeg te leren. Robots bewegen nog niet als ballerina’s, kunnen nog niet echt onbekende objecten manipuleren en zijn nog erg kwetsbaar, duur en energieslurpend.

Wat interessant is, is dat robottechnologie niet alleen bij universiteiten leeft. Google heeft al 8 robotbedrijven gekocht. Wat gaat het daarmee doen? Ziet Google kansen in robotics en gezondheidszorg? De rijke mannen in de Valley hebben hun sporen (en vermogen) verdiend, zijn waanzinnig ambitieus en hebben de mogelijkheid om – in navolging van Bill Gates – grote maatschappelijke thema’s op te pakken. Sergei Brin’s vrouw is mede-oprichter van 23AndMe (inzicht krijgen in je DNA-profiel door je DNA op te sturen). Toeval?

Welke banen blijven er nog over als robots alomtegenwoordig worden, vraagt iemand uit het publiek zich bezorgd af. Volgens Daniela Rus hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Bij iedere technologische sprong hebben sommige beroepen plaatsgemaakt voor techniek, maar zijn er ook steeds nieuwe beroepen ontstaan. Robots brengen productie weer terug in eigen land (nu is de arbeid te duur), maar mensen blijven in controle. Dit soort veranderingen gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar gaan geleidelijk. Beroepen evolueren dus. We moeten mensen wel nieuwe kennis en vaardigheden gaan aanleren. Wat als iedere scholier straks leert programmeren? Berners-Lee: Natuurlijk hoeft niet iedereen programmeur te worden. We hebben ook advocaten en policiti nodig die programmeren en technologie echt begrijpen.

De grote thema’s dit jaar op SXSW zijn privacy en transparantie, zo blijkt ook weer uit deze panelsessie. Big Data en kunstmatige intelligentie kunnen ons helpen betere beslissingen te nemen door de consequenties van die beslissingen te voorspellen. Maar mensen moeten in controle (kunnen) blijven van hun data. En moeten zich daar zelf hard voor maken.

Deze blogpost is geschreven door Ferry den Dopper, Tam Tam.

Verder lezen over SXSW

​#SXSW16: Uber-verliefd op Lyft

Tot voor kort was ik een zeer tevreden Uber gebruiker. Ik geloofde heilig dat Uber ‘de shit’ was. Totdat ik Lyft probeerde tijdens SXSW in Austin. Ik ‘Lyfte' gedurende zeven dagen meerdere keren per dag mee met men...

Startups23.03.2016

​#SXSW16: Uber-verliefd op Lyft

Maak van geluid een lust – geen last

Iedere studie over kantoorgeluiden zegt hetzelfde: geluid is de voornaamste boeman. Vanuit de meest onherleidbare krochten schiet hij als gewiekst sluipschutter de concentratie van menig hardwerkende collega's aan flar...

Events23.03.2015

Maak van geluid een lust – geen last

Vier manieren om met Millenials om te gaan #SXSW

SXSW 2015 was naast het jaar van Artificial Intelligence en Virtual Reality vooral ook het jaar van de millenials. Generatie Y, geboren begin jaren '80 tot begin 2000. De eerste lichting digital natives, die een bijzon...

Events23.03.2015

Vier manieren om met Millenials om te gaan #SXSW

AI: de grens van ons inbeeldingsvermogen

Voor wie het nog niet wist – SXSW is in volle gang in Austin, Texas. Een jaarlijks giga event waar zowat de hele digitale industrie samen komt. Aansprekende namen als Gary Vaynerchuk of Astro Teller doen ondermeer hu...

Events19.03.2015

AI: de grens van ons inbeeldingsvermogen

Doorbraak verwacht met nieuwsplatform Blendle

Tijdens het SXSW-festival, waar ik afgelopen maand was, staan 5 dagen geheel in het teken van interactive nieuwe media. Ook in Nederland merken we dat traditionele nieuwsmedia steeds meer verdwijnen en vervangen worden d...

Online27.03.2014

Doorbraak verwacht met nieuwsplatform Blendle

SXSW award winnende documentaire “Print the Legend” naar Netflix

Netflix heeft de rechten verkregen van de 3D printing film 'Print The Legend', die op het 2014 SXSW Film Festival de 'Special Jury Recognition Award' won voor het beste script in de categorie documentaires.Deze Netflix O...

Entertainment27.03.2014

SXSW award winnende documentaire “Print the Legend” naar Netflix

SXSW: De Nasa is zo moeilijk nog niet

Al decennia lang fantaseren we over futuristische ruimtesystemen. Software die er slick en modern uitziet en smooth navigeert door middel van touch en gestures. De tools van NASA lijken echter in de verste verte niet op...

Events18.03.2014

SXSW: De Nasa is zo moeilijk nog niet

SXSW: Een hernieuwde beleving in het Openbaar Vervoer

Dit jaar waren er meer dan 40.000 mensen in Austin voor SXSW Interactive. Een enorm grote hoeveelheid sessies met flinke diversiteit was hierdoor het gevolg. Toch zijn er bepaalde thema's te onderscheiden in de gegeven p...

Events18.03.2014

SXSW: Een hernieuwde beleving in het Openbaar Vervoer

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag