Events26.02.2009

Lift – Solidarity


lift-solidarity.jpg
lift-solidarity.jpg

Ramesh Srinivasan How do we design technologies on deeply understanding cultures?

Aangetoond: onderzoek naar het gebruik en de bruikbaarheid van technologie kunnen verrassende uitkomsten hebben. Zo wordt bijvoorbeeld de mobiele telefoon door alle verschillende culturen heen gebruikt. Echter, ze worden gebruikt op de manier waarop deze het best bij ze past.

Ramesh geeft vervolgens een voorbeeld van een project waar hij bij betrokken is, ze kijken op verschillende manieren naar data die verzameld is door archeologen. Een pot van een bepaalde stam, de Zunis, wordt door de archeologen op een andere manier geïndexeerd als door de Zunis zelf. Informatie is contextgebonden. Hoe breng je dit bij elkaar? Ik zie hier zeker een aansluiting bij de workshop gisteren over lifestream.

Een ander voorbeeld is het in handen geven van technologie in de handen van de gebruiker, bijvoorbeeld video (low-cost-technology) in handen van mensen in India. Het werd gebruikt om te communiceren, tussen groepen mensen, tussen de bevolking en de staat (mensen stuurden direct videobeelden naar de overheid) en wereldwijd (YouTube). Men gebruikte het in eerste instantie om bewijsvoering aan te leveren bij de overheidsinstanties van bijvoorbeeld projecten die niet goed lopen.

Juliana Rotich, gobalism, mobiles and the cloud
Juliana laat ons zien dat er problemen kunnen ontstaan voor lokale bevolkingsgroepen als deze op zoek is naar de juiste informatie. Zoek op Kenia en je vindt informatie over safarireizen etc. Voor de lokale bevolking, die op zoek is naar voor hun relevante informatie is dit nauwelijks te vinden. Juliana startte een blog met voor de lokale bevolking relevante informatie, global voices.

Global voices brengt informatie van verschillende bronnen bijeen, relevante informatie, als een aggregator.

Trends & Innovations
Mobile is enorm vertegenwoordigd in Africa. Hier omheen zijn bijvoorbeeld al diensten gebasseerd, door Google, op basis van SMS. Het ‘flashen’ komt over uit Africa, Vodafone doet hier nu experimenten mee in Duitsland. Wat is ‘flashen’? Als je zonder beltegoed zit, bel je iemand en je hangt op. De persoon is nieuwsgierig en belt je terug. Nu is er een dienst ontwikkeld die je een SMS laat sturen naar de persoon ‘please call me back, I’m out of call-amount’. In eerste instantie was dit een plat SMSje, nu wordt het vergezeld door een advertentie.

Ushahidi verzorgt een dienst waarbij gebruikers via SMS een tekst kunnen sturen naar een server, die het vervolgens omzet in informatie online.

De toekomst, dat zijn wij… jij, ik een mobile en The Cloud.

-605.jpg
-605.jpg