​Wie is de Mol aflevering 5: hints en leukste tweets

​Wie is de Mol aflevering 5: hints en leukste tweets

Vorig artikel Volgend artikel

Wie is de Mol is door de helft. De vijfde aflevering is uitgezonden en heet Portretten. Voordat we daarin duiken, nog even stilstaan bij die vierde aflevering, die de tongen losmaakte. Hoe oneerlijk was het dat Annick naar huis moest, terwijl ze officieel gezien niet de persoon was met het rode scherm? Molloten vinden er wat van. Dit zijn de tweets en hints die we deze week tegenkwamen.

Opdracht 1: Altaar Ego

In de eerste opdracht moeten de kandidaten mensen die naar de kerk gaan op hun plek zetten. Dat klinkt minder vriendelijk dan het is, maar in de kerk van Tulbagh moeten de kerkgangers op de juiste plek worden geplaatst. Waar moet de kattenvrouw? Waar moet de oudste van een zekere straat? Waar gaat de persoon die altijd te laat is? Er wordt in twee duo's gewerkt, waarbij het ene duo moet bedenken wie de kerkganger is en het andere moet ze daadwerkelijk op de juiste plek zetten.

Elke juiste kerkganger is 100 euro voor de pot, met in totaal 2.000 euro om te verdienen. Het valt op dat Daniël Verlaan weer meteen roept wat hij wil en in zijn leidersrol gaat, maar hij geeft later ook aan dat hij denkt dat je daarmee het meeste invloed hebt op het spel en dat is 'waar de Mol ook zou willen zitten'. Klinkt niet echt als iets wat een Mol zou zeggen, toch? Of is dit een soort reverse psychology?

Het spel begint, wat de ietwat vreemde naam Altaar Ego draagt. Ook vreemd is dat ze allemaal een andere stoel bij zich lijken te hebben, waarvan Daniël zelfs kijkt naar een kaart wie op welke stoel zit, maar de kandidaten besluiten de stoelen compleet links te laten liggen en alleen maar op de persoon te gaan. Jurre en Anke omschrijven de personen en Ranomi en Daniël plaatsen ze.

Dat blijkt natuurlijk helemaal mis te gaan. Ranomi lacht terwijl de kerkgangers veelal 'nee' zeggen als ze uiteindelijk zegt wie ze zouden moeten zijn. Toch hebben de kandidaten alsnog 700 euro bij elkaar weten te sprokkelen en dat is gezien het track record van deze ploeg helemaal niet zo superslecht. En Ranomi biedt ook nog netjes haar excuses aan aan de mensen.

Er is geld verdient en dat is fysiek geld! En er is zowaar een penningmeester! "Are you trusting me?" zegt Anke met de flappen in haar handen. Nou, volgens ons is ze voor geen cent te vertrouwen, maar goed.

Opdracht 2: Verschijning

Mocht je je afvragen of de groep nou ineens zo klein is geworden: nee. Nabil en Soy hadden ondertussen een andere opdracht. Zij moeten het verdiende geld van eerder in een envelop stoppen en later in de aflevering moeten ze mensen overtuigen om de juiste envelop te kiezen. Eén envelop heeft euro's erop, de andere jokers. Hoe gaan ze zorgen dat ze hun medekandidaten overtuigen om het juiste te kiezen? Ondertussen bedenken de overige kandidaten zich of ze met de twee willen delen wat ze allemaal hebben meegemaakt... Wordt vervolgd..

De tweede opdracht begint namelijk: de kandidaten moeten hier een soort escaperoom doen met een nogal griezelig tintje. In het Lord Milner Hotel spookt namelijk nog een vrouw rond en het is aan de kandidaten om te zorgen dat ze de geheimen van de geest Katie ontfutselen. Met een heel griezelige stem wordt verteld dat kandidaten op zoek moeten naar hun evenbeeld en zichzelf dringend moeten aankijken. De anderen moeten het buiten iets doen met het licht. Wederom roept Daniël als haantje de voorste weer wat hij wil. Ranomi, Jurre en Daniël zijn team buiten. Vervolgens moeten ze allerlei woorden in spiegelbeeld lezen en aan de kandidaten linken. Het is moeilijk om te zien in hoeverre er wordt gemold in deze opdracht, maar het is ongewijfeld gebeurd.

Uiteindelijk blijkt het spel met het licht alles te maken hebben met morse. Het lijkt allemaal redelijk goed te gaan, al twijfelt Soy of de kandidaten wel de woorden hebben gevonden die bij de kandidaten passen. Iedereen moet bij een kistje met zijn woord gaan zitten. Soy is eerlijk?, Daniël is sluw, Anke is slinks, Jurre is slim, Nabil is eerlijk (jazeker, maar dan zonder vraagteken) en Ranomi is klein. Dat is echter geen karaktereigenschap en het is dan ook niet goed. Ranomi mag gaan zitten, maar krijgt geen kistje. Is er dan toch goed gemold, en was dat Jurre of Daniël? Was het de Mol, of slechts een kandidaat?

Er is wel 9.500 euro te verdienen in deze opdracht. Nu draait het om het spel dat al een tijdje speelt met Soy en Nabil. Elke kandidaat krijgt namelijk een envelop met euro's en een envelop met joker erop. Aan de heren om ze te adviseren. Maar hoe doen ze het? Enveloppen met geld worden verdubbeld. Er wordt flink onderhandeld, maar uiteindelijk kiezen de kandidaten het volgende: Daniël heeft 2.500 euro voor de pot en daarbij gaat de joker dan naar Soy en Nabil.

Jurre kiest voor de envelop waar een joker voor zichzelf inzit. Het geld uit de andere envelop gaat dan weg. Anke kiest als derde en laatste voor de envelop waar joker op staat. Een envelop waar ook daadwerkelijk een joker inzit. Het geld uit de andere envelop verdwijnt. Er is 2.500 euro verdient. De pot staat op 6.800 euro. "Ik ben blij, maar je voelt je dan toch schuldig dat je geld uit de pot hebt gespeeld," zegt Anke, nadat ze haar eerste joker kust. Trust me, zei je toch?

Uiteindelijk moeten Nabil en Soy nog even flink discussiëren, want ze krijgen niet allebei een joker, één van hen krijgt hem. Nabil vindt dat hij een betere prestatie heeft geleverd. Soy is het wel met hem eens.

De test

De kandidaten gaan de komende twee dagen op reis, maar moeten eerst nog de test doen. Dat maken wij echter niet mee in deze aflevering, want die wordt door AvroTros naar de volgende aflevering getild. De uitkomst van Wie is de Mol? vandaag: niemand gaat naar huis. Nog.. Zullen er volgende week twee koppen rollen? We gaan het zien.

Fotocredits: AVROTROS

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...