Wie is de Mol aflevering 3: de leukste tweets en hints

Wie is de Mol aflevering 3: de leukste tweets en hints

Vorig artikel Volgend artikel

Vorige week hebben we genoten van aflevering 2 van Wie is de Mol, waarin er overduidelijk mollenstreken werden uitgehaald. Froukje is eruit, Sarah is eruit, en nu? In deze nieuwe aflevering genaamd spelbreker blijven we nog even in Kaapstad. Daar zijn nog drie opdrachten te doen, inclusief de eerste jokers. Altijd verleidelijk, maar is het ook verstandig?

Eerst nog even de tweets die we gedurende de week voorbij hebben zien komen:

Opdracht 1: Om Leiding

Etherdiscipline is heel belangrijk in de eerste opdracht. Hierbij moeten de kandidaten op quads rijden in de duinen van Atlantis. Een prachtig gebied op 40 minuten rijden van Kaapstad waar je heuvels vindt van wel 40 meter hoog. De kandidaten moeten eerst het terrein verkennen, op zoek naar geld. Vervolgens zijn er 7 stations waarbij aangegeven staat wie er tegelijkertijd op knoppen moeten drukken. Maar: elk station mag maar 1 keer gebruikt worden. Er is 2.500 euro te verdienen in dit spel.

Soy wil liever alles overleggen, maar de anderen, waaronder Nabil, die racen liever weg. "Moeten we niet opsplitsen in twee groepen?" wordt er geroepen door een wanhopige Soy, maar het is aan dovemansoren gericht. Daniël vindt dat ze als één groep moeten gaan. Maar hoe het ook zij: het is wel handig om bij te houden hoeveel stations je al hebt gehad. Anke roept dat er al zeven zijn geweest, maar klopt dat wel?

Uiteindelijk blijken de kandidaten alle stations te hebben gevonden: 2.500 euro voor de pot! Later hebben Annick en Soy een momentje samen. Soy zou het niet oke vinden als Anke de Mol is. Anke blijkt ook te hebben aangegeven dat ze graag de Mol zou willen zijn. Sander en Nabil praten liever over voetbal. Ondertussen onthult Annick dat ze het het ergst zou vinden als Nabil de Mol was.

Opdracht 2: Per Definitie

In het Centre for the Book komen de kandidaten samen voor de tweede opdracht. Daar zijn de jokers te verdienen. Twee stuks, schoon aan de haak. Ranomi wil ze. Rik legt uit dat Zuid-Afrika veel talen kent en dat de meest gesproken taal Afrikaans is. Een taal die op Nederlands lijkt, waardoor de kandidaten in duo's in deze opdracht een Afrikaans woord te zien krijgen en in een soort poker-achtig spel moeten zorgen dat ze het goede antwoord geven en niet een antwoord kiezen dat door een ander duo is bedacht. Er is 2.000 euro voor de pot te verdienen, maar dus ook 2 jokers (als duo's het vaakst het door dat duo bedachte antwoord kiezen)...

Ze moeten antwoorden geven op vragen over wat een glansgans is: is het een vliegtuig, of is het een model? Helaas, iedereen heeft het fout: het is een beroemdheid. Geen geld in de pot. Suurstofdiffies, is dat roken, senioren? Yes, het is senioren en dat is zowaar door een duo goed geraden: 50 euro in de pot. Blerkas, is dat een geitenhok, telefoon, een jukebox? Het laatste: het is een jukebox. Twee keer 50 euro in de pot, yes!

Het gaat zo nog wel even door, NPO kiest ook voor een snelle montage. Tot het laatste woord: molafspraak. Een spraakmakend woord in een serie is deze. Het heeft een leuke betekenis, het is een blind date. Zou de Mol al veel blind dates hebben gehad in dit programma? Jurre en Annick verdienen uiteindelijk allebei een joker, in de pot gaat 750 euro, wat het totaal van de pot op 8.050 euro zet.

Opdracht 3: Het Schip Ingaan

Soy blijkt zijn molboekje mee te nemen naar de badkamer. Of is het een slinkse manier om even te worden gefilmd met een blote bast? Hoe dan ook is het opvallend. Daniel zegt: "Je moet nooit 100 procent iemand wel of niet vertrouwen hier." Klinkt logisch, bedoelt hij er iets extra's mee?

Het lijkt niet zo warm te zijn in Zuid-Afrika, voor de derde opdracht moeten de kandidaten warm gekleed in de haven op zoek naar een codewoord. Het is verspreid over een ijsbreker en de kandidaten moeten bedenken waar. Eerst moeten ze op zoek naar ijsblokjes om te vertellen waar de hints liggen. Gelukkig bepaalt het programma hier hoe de groep verdeeld wordt: in drie groepen. Snel is besloten dat het een soort mannen tegen de vrouwen wordt. Is dat verstandig? Gaan ze zo het maximum van 2.000 euro voor de pot wel halen?

De hele aflevering is al niet bepaald druipend van de potentiële mollenstreken. Is deze opdracht dat wel? Sander doet wat verdacht rondom de kistjes, maar het lijkt meer knulligheid dan de streek van een echte Mol. Nabil roept daarna ook nog dat Sander iets in zijn zak moet steken. De twee zitten de boel duidelijk te saboteren. Is het slechts om zichzelf verdacht te maken? Het lijkt er wel op. Of je moet wel een heel enorm bijdehante Mol zijn.

Ze komen er op tijd achter dat het codewoord schip moet zijn, al was schip-peren in eerste instantie een beetje gek, tot je het als schipperen leest. Er wordt vrolijk ge-highfived, voordat het team naar Rik gaat voor het laten weten van het codewoord. Maar niet voor de grote twist van de aflevering: Nabil en Sander hebben een dilemma gevonden: 2.000 euro in de pot of drie jokers. Er wordt gekozen voor de pot. Lachend gaan ze naar Rik.

Maar vervolgens: Jurre, Soy en Daniel kiezen natuurlijk keihard voor de jokers. Springend en lachend gaan ze in het rond, voordat ze de jokers in hun binnenzak steken. Er is blijkbaar nog helemaal geen fysiek geld in het spel, waardoor er meteen een antwoord op de vraag is waarom er toch nog geen penningmeester is gekozen. Glashard liegen ze vervolgens tegen de rest: "Nee hoor, we hebben niet voor de jokers gekozen." Joker, met de J van Judas.

De test

Met zoveel jokers in het spel is het spannend, deze test. Vooral de mannen hebben jokers in handen, maar we hebben de aflgelopen twee afleveringen al vrouwen zien gaan. Sommige mensen denken dat er daardoor geen vrouw naar huis gaat. Ranomi krijgt in ieder geval een groen scherm. En Anke? Die ook. Nabil krijgt ook groen. En ja, er gaat toch echt een man naar huis ditmaal. Sander moet weg. We hebben niet enorm veel van hem gezien in deze afgelopen afleveringen, maar zijn tunnelvisie blijkt hem teveel te zijn geworden. "It's all in the game", zegt hij met opgeheven hoofd.

Rik wil weten waarom Sander niet met die envelop meteen naar Rik is gegaan, maar Sander wilde toch te graag helpen. Te graag inderdaad, want met zijn oranje rugzakje waggelt hij zo het programma uit.

Volgende week gaan we iets doen met bananen, vliegtuigen en koffers met hoge bedragen. Tot dan!

Fotocredits: AVROTROS

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...