​Spotify-playlist verpest? Dat was waarschijnlijk Ashley

​Spotify-playlist verpest? Dat was waarschijnlijk Ashley

Vorig artikel Volgend artikel

Wie is toch die Ashley? Zoek op Spotify op ‘Ashley stop’ en je vindt waarschijnlijk playlists met titels als ‘Ashley stop adding songs to my playlist’. Is het een jongeman die er gek van wordt dat zijn vriendin steeds op zijn Spotify inbreekt en zoetsappige liedjes toevoegt? Niet bepaald: Ashley is namelijk helemaal geen persoon.

Getrolld op Spotify

Waar je dacht dat je op social media kon worden getrolld: het kan ook op Spotify. Die troll heet Ashley, maar ze komt ook in vormen als Emma en andere meisjesnamen. Het is echter geen vrouwelijk persoon, maar een bot. Deze bot blijft gelukkig ver weg van je persoonlijke playlists, maar zodra je een playlist openbaar zet, dan kan het zijn dat Ashley je een bezoek brengt.

Veel mensen zetten playlists openbaar wanneer ze bijvoorbeeld met hun collega’s een gezamenlijke playlist hebben voor op kantoor of koppeltjes die samen een soort mixtape van hun relatie maken. Helemaal goed hoe die functionaliteit werkt, maar je deelt de playlist dan meteen met de rest van de wereld. Als iemand anders op de naam van je playlist zoekt, dan kan die gewoon nummers gaan toevoegen.

Een soort virus

Dat is ook ongeveer wat er nu plaatsvindt, maar dan is het niet een echt persoon, maar de bot. Ashley lijkt een gewone gebruiker, maar TikTokker jw__francis ontdekte dat het helemaal niet zo’n gewone gebruiker is en dat veel meer mensen worden geteisterd door die mysterieuze Ashley (of Emma, Elsie, noem maar op). Het engste is waarschijnlijk wel dat Ashley van account naar account overspringt, als ware het een virus. Heb jij bijvoorbeeld een playlist gedeeld met je beste vriend, dan is de kans groot dat ook zijn playlists worden overgenomen door Ashley.

Echt overgenomen, want de bots blijken niet alleen nummers toe te voegen, maar ook nummers te verwijderen. Niet de nummers die ze zelf hebben toegevoegd, maar andere nummers die in de playlist voorkomen. Het is natuurlijk geen ramp om een keer nummers te verwijderen die Ashley toevoegde, maar als ze zelfs invloed uitoefent op je playlist door jouwe liedjes te verwijderen, dan is het logisch dat mensen met deze nogal agressieve methode komen om Ashley af te schrikken.

Enhance playlist

Verwar deze invasie van bots trouwens niet met de nieuwe functie van Spotify om je playlists te ‘enhancen’, hierbij zet Spotify er nummers in je playlist bij waarvan het denkt dat ze in de smaak vallen, uiteraard op basis van de liedjes die er al in staan. Echter zet je deze functie zelf aan (door in je playlist bovenin op het ‘Enhance’-knopje te tikken) en dat geldt niet voor de komst van de Ashley’s: al kies je er wel voor om de playlist openbaar te zetten, met alle risico’s van dien. Echter verwacht je dan niet dat er een bot tussendoor komt.

Ashley lijkt een promo-account te zijn. Dit is een account dat is gemaakt alsof het een mens is, met als enige doel om de luisterstatistieken van een bepaalde gebruiker omhoog te krijgen. Immers: hoe populairder bepaalde muziek is, hoe meer mogelijkheden de artiest heeft om nog meer luisteraars te genereren. Als het algoritme immers eenmaal doorheeft dat iets ‘hot’ is, dan komt het nummer vaker voor als aanrader. Die bots zijn ook niet bepaald subtiel. Zo was de muziek die een bepaalde Ashley toevoegde altijd gelieerd aan het account van Pesukone, een bedrijf dat aandacht genereert voor relatief onbekende muzikanten.

Ashley

Spotify zegt op het euvel alleen maar dat ze op dit moment niet kunnen helpen en dat je iemand niet kunt tegenhouden van het aanpassen van een playlist als deze de status openbaar heeft. Misschien dan toch maar gewoon je playlists dichtzetten en mensen vragen je nummers die moeten worden toegevoegd te WhatsAppen. Wel ligt er een plan om playlistmakers meer mogelijkheden te geven om ‘rechten’ weggeven aan anderen. Zo worden playlists ongeveer zoals Google Docs: je kiest zelf wie mag kijken of bewerken. Dit heeft echter nu nog een ‘verzoekstatus’ vanuit de community, dus Spotify lijkt hier zelf nog niet actief mee bezig.

Wil je je playlists openbaar houden en heb je last van Ashley of één van haar botvriendinnen? Dan kun je het beste de toegevoegde nummers verwijderen en het account laten blokkeren (ga hiervoor naar het Ashley-profiel > de drie puntjes > blokkeren. Hopelijk word je vervolgens niet door de volgende bot gevonden. Hopelijk is er snel een betere oplossing, want op deze manier blijven we bot vangen op de streamingdienst.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...