Spotify Karaoke: zing deze zomer net als je favoriete artiesten

Spotify Karaoke: zing deze zomer net als je favoriete artiesten

Schrik niet van de beoordeling

Vorig artikel Volgend artikel

Spotify komt met de optie om een nummer karaoke te zingen. Het heeft natuurlijk al enige tijd de optie om songteksten mee te zien lopen met de muziek, maar de karaokefunctie gaat aanzienlijk verder dan dat. Spotify is namelijk niet alleen degene die het mogelijk maakt dat je karaoke zingt: het beoordeelt je ook nog eens. Zo kun je werken aan je zangskills.

Born in the USA

Born in the USA, Wannabe, Purple Rain, Love Shack, I Want It That Way, The Eye of the Tiger, alles van Britney Spears: er zijn genoeg nummers te bedenken die vast repertoir zijn in de karaokebar. Hoewel karaoke een Aziatisch fenomeen is (zo ook Tesla's karaokeset in China), zijn er overal ter wereld wel karaokebarren te vinden. Het verschil is echter wel dat in Aziatische karaokebarren het goed zingen serieus wordt genomen, terwijl barren in de rest van de wereld toch vaak draaien om het feestje.

Gebroken telefoonschermen, opgeblazen speakers: er breken spannende tijden aan voor je smartphone, want Spotify laat je in de microfoon van je smartphone -of oordopjes- zingen om je vervolgens van een beoordeling te voorzien. Jij zingt mee met een nummer naar keuze,wat vooralsnog lijkt het van toepassing te zijn op de hele muziekbibliotheek van de streamingdienst.

Karaoke op Spotify

Zin voor zin komt voorbij wat je moet zingen (mocht je dat nog niet woord voor woord uit je hoofd kennen). Vervolgens wordt er een beoordeling achtergelaten. Erg leerzaam voor jezelf, maar je kunt er ook een spelletje van maken door je vrienden hetzelfde nummer te laten zingen en te kijken wat hun beoordeling zei. Dat kan erg confronterend zijn, want als er iets is dat mensen vaak totaal verkeerd van zichzelf inschatten, dan is het wel hun zangkunst. Er zijn niet voor niets hele tv-formats van gemaakt genaamd Idols en X Factor.

Nu is het niet Henk-Jan Smits met zijn zonnebril in zijn haar of Gordon met zijn nekschot-beledigingen, maar de kunstmatige intelligentie van Spotify die het oordeel velt. De functie is te vinden wanneer je een nummer aanzet en erop tikt. Vervolgens scroll je naar beneden en zie je waar je ook de lyrics ziet een microfoontje. Tik daarop en je opent de karaokemogelijkheid, waarbij de songtekst in beeld komt en de audio-analyseerder. Uiteindelijk krijg je een score van maximaal 100, zodat je weet hoe je het hebt gedaan.

Privacybezwaren

Klinkt hartstikke leuk, maar er kleven ook wat nadelen aan deze nieuwe introductie. Zo lijkt Spotify er nogal selectief in wie de functie wel of niet krijgt. Luisterde het stiekem al een tijdje mee? De niet bepaald goed zingende schrijver van dit artikel heeft de update in ieder geval nog niet. Het zou uiteindelijk beschikbaar moeten komen voor alle Spotify-gebruikers, dus niet alleen Premium. Echter is het op dit moment nog niet duidelijk wanneer het naar Premium- en gratis gebruikers komt.

Een ander nadeel is dat Spotify dus ook naar je microfoon moet mogen meeluisteren en dat schiet bij sommige mensen in het verkeerde keelgat: meeluisterende Spotify-medewerkers, moeten we dat willen? De privacy zou in het geding kunnen zijn. Wil je het risico niet lopen, dan kun je Spotify beter geen toestemming tot je microfoon geven en de karaokefunctie lekker links laten liggen. Maakt het je niet uit, of denk je dat het niet zo’n vaart loopt, dan heb je hopelijk de update snel op je telefoon staan.

Duetten zingen

Het is bovendien niet alleen maar negatief. Tegelijkertijd kunnen we nog wat leuke uitbreidingen op deze functie bedenken. Bijvoorbeeld hoe de originele artiest zelf scoort in de karaokefunctie van Spotify en hoe je vrienden scoren: het is leuk om dat dan te verslaan. Of het tenminste te proberen, want dat zal bij menig artiest een uitdaging zijn. Of stel je voor dat je duetten kunt zingen met je partner en allebei apart wordt beoordeeld. Als de tech in staat is om een goede zangstem te herkennen, dan moet hij toch ook twee verschillende stemmen wel uit elkaar kunnen houden? En anders die Spotify-medewerkers wel, als die stiekem toch meeluisteren.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...