Entertainment05.12.2016

Red jezelf: deze tien tips houden je in leven als het misgaat


Het zit niet altijd mee: soms moet je bij de pinken blijven om te zorgen dat je de dag levend (of in elk geval niet ziek) kunt afsluiten en dus is het zaak om zoveel mogelijk te weten over wat je wel of niet moet doen in gevaarlijke, onbekende of zelfs doodgewone situaties. Doe er je voordeel mee, dan zien we je morgen weer!

1. Je blijft het warmst door droog te zijn

Deze is simpel en geldt voor iedereen: als je het koud hebt, is het belangrijk om zo droog mogelijk te blijven. Het is zo’n ding dat je eigenlijk instinctief ook wel weet, maar het maakt meer verschil dan je denk. Wat je misschien nog niet wist is dat een reden dat wol bijvoorbeeld zo behaaglijk warm is ‘m in het feit zit dat wol ten opzichte van katoen veel meer vocht opneemt waardoor je huid warmer blijft en het oh-zo-lekker aanvoelt in de kou.

<em>[Afbeelding \u00a9 freemagebank]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © freemagebank]

2. Sneeuw eten kost je lichaamstemperatuur

Over kou gesproken: zou je ooit in een sneeuwlandschap vast komen te zitten en enorme dorst krijgen, weet dan dat het opeten van sneeuw (los van de hygiëne-aspecten, maar dat moet je zelf inschatten) een enorme energie vergt van je lichaam. Het omzetten van sneeuw op nul graden naar water op net erboven kost evenveel energie dan water van nul naar 80 graden verwarmen! Dat moet ergens vandaan komen en dus krijg je het een stuk kouder doordat die energie niet gebruikt kan worden om je lichaam warm te houden. Vind niet bevroren water, hoe dicht bij de nul ook, zodat je niet met een klein beetje water in je maag bevriest.

<em>[Afbeelding \u00a9 goodmoments - Fotolia]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © goodmoments - Fotolia]

3. Onthou de regel van drie

Een mens kan doorgaans drie minuten zonder zuurstof, drie uur zonder bescherming in extreme weersomstandigheden zitten, drie dagen zonder water en drie weken zonder eten. Die regel van drie is een soort mantra voor survival-kenners en je zou er goed aan doen om het in je achterhoofd te houden als je in een situatie komt waar het van toepassing is (hopelijk niet ongewild!)

<em>[Afbeelding \u00a9 Jens Johnson - Pexels]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © Jens Johnson - Pexels]

4. Gebruik nooit water om een pan te blussen

Deze zit in de categorie “hebben je ouders je ook al verteld”: als er een vuur ontstaat in een pan, is de voedingsbodem vaak vet. Als je daar water op gooit, zakt het water meteen naar beneden, wordt omgezet in stoom en gaat het vuurtje nog een stuk hoger. Niet doen dus. Er zijn twee belangrijke dingen die je wel moet doen, namelijk de hittebron verwijderen (de vlam uit) en de toevoer van zuurstof afsnijden. Als je een blusdeken paraat hebt, hebt, had je deze uitleg niet nodig, dus maak een vaatdoek nat en leg die er overheen zodat het vuur uitgaat voordat de brandweer het gedaan heeft.

<em>[Afbeelding \u00a9 Focus Pocus LTD - Fotolia]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © Focus Pocus LTD - Fotolia]

5. Als punt 4 mislukt is, blijf laag bij de grond.

De grootste doodsoorzaak in huisbranden is namelijk niet het vuur, maar de rook. Hou dat in gedachten en als je dus uit een brandend gebouw moet ontsnappen, doe het op je knieën, dan kun je het eventueel nog navertellen. Het zorgt er ook voor dat je nog iets kunt zien van waar je heengaat, want kijken door de dikke rook gaat ook niet lang goed en je navigatie zonder te kijken is altijd slechter dan je denkt, ook in je eigen huis.

<em>[Afbeelding \u00a9 jackan - Fotolia]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © jackan - Fotolia]

6. Als er een scherp object in je zit, laat het zitten

Voor iedereen die niet alle survival-series op tv verslonden heeft misschien nieuws: als er een stuk glas, mes of ander scherp object in je zit en je kunt er van weglopen, laat het dan vooral zitten. Zo lang je luchttoevoer niet is afgesloten komt er alleen maar meer ellende van door het uit je te trekken, dus probeer inclusief vreemd object naar een plek te gaan waar het gecontroleerd verwijderd kan worden. Niet alleen is het minder gevaarlijk, het geeft de mensen met verstand van de zaak een beter idee wat er intern allemaal geraakt is doordat ze kunnen zien hoe ver het naar binnen is gegaan.

<em>[Afbeelding \u00a9 laboko - Fotolia]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © laboko - Fotolia]

7. Je kunt de Heimlich maneuvre bij jezelf doen

Dit is niet gemakkelijk, maar het gaat. Als er iets in je luchtpijp zit dat ‘m blokkeert kun je op iemand anders vertrouwen om achter je te staan en via druk op je longen het stukje kip of wat het ook is terug te duwen, maar soms is er niemand. Je kunt het dan zelf doen, en wel zo:

Vorm een vuist met je dominante hand onder je ribbenkast en vlak boven je navel. Plaats de andere palm over de vuist om harder te kunnen duwen. Sla dan de vuist met flink wat kracht omhoog in je diafragma (de bovenkant van je buik) en herhaal totdat het vreemde object uit je luchtpijp is. Je kunt eventueel ook nog leunen op een tafel of de leuning van een stoel om meer kracht te kunnen zetten, maar de beweging blijft hetzelfde.

<em>[Afbeelding \u00a9 Wikimedia commons]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © Wikimedia commons]

8. Gebruik een stok als iemand aan de stroom hangt

Laten we een ding voorop stellen: echte elektriciteitslijnen zoals hieronder te zien zijn echt super-levensgevaarlijk en als je die aanraakt, zou er eentje los zijn geschoten, ben je de sigaar. Sterker nog: als er eentje in de buurt los is gekomen en de grond raakt, schuifel of spring weg, zet geen normale stappen. Dat kan eventueel tot geleiding leiden en dat is heel ongezond. Maar stel, iemand is aan de stroom blijven hangen en het is van een lager voltage. Wat doe je? Als je ze aanraakt geleid je ook en hangen jullie samen er aan, dus wees verstandig en zoek een stok of ander (liefst niet-geleidend) object en sla ze letterlijk van de stroom weg. Dan is het circuit gebroken, misschien ook een paar ribben, maar ze leven nog en daar gaat het om (blijf ze daar ook aan herinneren in het ziekenhuis.)

<em>[Afbeelding \u00a9 Agnieszka K. - Tookapic]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © Agnieszka K. - Tookapic]

9. Het opstijgen en landen van dat vliegtuig is een goed moment om rond te kijken en op te letten

Met rondkijken hebben we het dus niet over wie er verder allemaal in het vliegtuig zit, maar waar de nooduitgangen zijn. Er bestaat zoiets als ‘normalcy bias’, dat zegt dat mensen geneigd zijn om te denken dat het allemaal wel goed komt terwijl alarmen afgaan en mensen om hun heen er duidelijk anders over denken. Door bewust stil te staan bij waar je heen moet in een noodsituatie doorbreek je dat deels. Ook belangrijk: het grootste percentage van vliegtuigongelukken (80%) gebeurt in de eerste drie minuten na het opstijgen en in de laatste acht voor de landing. Even niet met je telefoon spelen in die periode dus, maar bij de pinken blijven.

10. Als er een krokodil achter je aan zit moet je zigzaggen

Vermoedelijk de minst handige op een schaal van één tot ‘gaat me nooit overkomen’, maar te leuk om niet even te noemen. Of ja, leuk: er is natuurlijk niks aan als een krokodil achter je aan zit en vermoedelijk gaan er dan hele andere gedachten door je hoofd dan “hier heb ik toch ooit iets over gelezen”, maar weet dit: krokodillen kunnen heel snel bewegen als ze rechtdoor gaan, maar zijn slecht in bochten maken. Wil je dus geen voer worden voor zo’n veelvraat, blijf dan vooral van richting veranderen, want dat is moeilijk voor die beesten. Succes!

<em>[Afbeelding \u00a9 Budgme - Pixabay]<\/em><em><\/em>
[Afbeelding © Budgme - Pixabay]

Hopelijk gaat het meeste waar je deze tips voor nodig hebt je niet overkomen, maar voor het geval dat is het toch altijd fijn om iets in je achterhoofd te hebben over soms levensbedreigende situaties. Hou ze in gedachten en blijf vooral veilig!

Via I ****ing Love Science,

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Security

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Nieuwe techniek haalt door muren heen data van je camera’s

Al die camera’s in huis zijn heel handig en we doen het voor de veiligheid, maar soms zijn die camera’s juist vrij onveilig. Bijvoorbeeld wanneer je er technologie bij gebruikt die door de muren heen kan kijken. Het...

Cybercrime12.02.2024

Nieuwe techniek haalt door muren heen data van je camera’s

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022