Netflix: nu ruimtelijke audio in 700 films en series

Netflix: nu ruimtelijke audio in 700 films en series

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix heeft iets nieuws toegevoegd aan 700 films en series, namelijk ruimtelijke audio. Het is alleen voor mensen met een Premium-abonnement. Wat het precies inhoudt en in welke series en films je het tegenkomt, dat zetten we uiteen in dit artikel.

Netflix Premium

Netflix geeft aan dat het aan het aan het abonnement dat al 4K HDR-video afspeelt, nu ook een nieuwe audio-ervaring toevoegt. Het is volgens de streamingdienst de hoogste kwaliteit geluidservaring die beschikbaar is en het maakt niet uit op welk platform je kijkt. Je kunt dus zowel op je smartphone Netflixen met ruimtelijke audio aan, als op de computer of televisie.

Je hebt er geen speciale apparatuur voor nodig, want het geluid wordt gewoon geproduceerd vanuit Netflix. De titels die er gebruik van maken (of gaan maken) zijn onder andere The Watcher, Wednesday, Knives Out: Glass Onion, Your Place or Mine, You, Luther: The Fallen Sun, Tour the France en Stranger Things. Ook nieuwe series die nog moeten verschijnen en vrij groot zijn, worden voorzien van ruimtelijke audio.

Ruimtelijke audio

Je herkent de films en series met dit type audio aan het logootje met ‘spatial audio’, maar je kunt in de zoekbalk ook specifiek zoeken op die term om content te vinden met alleen dit type audio. Wil je gewoon even horen hoe het is, zonder dat je Premium hebt, dan kun je het filmpje in dit artikel bekijken. Je hoort wel meteen verschil en dat is erg tof, al moet je wel van dit type geluid houden. Sommige mensen vinden het prettiger om het geluid toch meer van één kan te horen komen.

Daarnaast benoemt de streamingdienst dat het veel verzoeken kreeg om offline te kunnen kijken op meerdere apparaten. Hierop heeft het besloten om het aantal downloadapparaat hoger te zetten, namelijk van vier naar zes apparaten. Ook dit is alleen op Premium-abonnees van toepassing.

Ambeo 2-Channel Spatial Audio

Normaal als je ruimtelijke audio wil creëren, dan moet je zelf in de weer met allerlei speakers op specifieke plekken, maar dat hoeft nu dus niet. Samen met Sennheiser ontwikkelde Netflix deze nieuwe vorm van luisteren naar films en series: Ambeo 2-Channel Spatial Audio. Het idee is dat de twee audiokanalen die stereo creëren ruimtelijke audio voortbrengen, waarbij het dus nog steeds van twee kanten komt maar ‘groter’ klinkt.

Ruimtelijke audio is de laatste erg populair, maar Netflix besluit het niet aan alle titels toe te voegen. Alleen de populairste films en series krijgen deze bijzondere vorm van geluid. Geniet ervan!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...