​Netflix-kijktip: NASCAR Full Speed, andere wereld, zelfde trucje

​Netflix-kijktip: NASCAR Full Speed, andere wereld, zelfde trucje

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix heeft de afgelopen jaren gigasuccessen behaald met zijn Formule 1-serie Drive to Survive. Er wordt enorm uitgekeken naar het zesde seizoen dit jaar. Die formule van Drive to Survive heeft Netflix al eens toegepast op de Tour de France, kan het dat kunstje overdoen met NASCAR? Een beetje docu, een beetje drama, een beetje de impact van de sport en vooral heel veel persoonlijkheden voor de camera… NASCAR Full Speed heeft het niet.


Drive to Survive-kloon

Dit artikel heet Netflix-kijktip en hoewel we ook wel eens iets tippen om juist vooral niet te kijken, is dit wel degelijk een serie om aan te slingeren. We weten in Nederland immers maar weinig van de sport. Veel mensen snappen het ook niet helemaal: steeds ronde rondjes rijden, wat is daar nou leuk aan? Als Netflix met deze docu wilde laten zien dat het desondanks heel tof is, dan is dat zeker gelukt. Het is zeker niet een heel origineel ‘model’, omdat het precies hetzelfde stramien lijkt te volgen als Drive to Survive. Echter stoort dat niet, omdat je nu tenminste een beetje een leidraad hebt: je weet, ook als je niks van NASCAR weet, wel ongeveer wat je qua vertelmanier kunt verwachten en daardoor heeft je brein meer aandacht voor de inhoud zelf.

Bovendien is er een bekende NASCAR-stem, Dale Earnhardt Jr, die vertelt wat er allemaal gaande is. Het is soms jammer dat het wel met wat veel jargon strooit. Maar, je kunt doorkijken en denken, laat maar, wordt vanzelf duidelijk. Bovendien kun je Netflix altijd even pauzeren en de term opzoeken, al is dat natuurlijk niet ideaal. Aan de andere kant, dat is wel het voordeel van on demand. De serie had wel wat visuele ondersteuning kunnen gebruiken: als Dale een term noemt, even in tekst in beeld wat dat is (of met animaties desnoods), want dat kan Netflix ook heel goed in zijn Explained-reeks.


Leren over NASCAR

Je leert er uiteindelijk echt wel wat over over NASCAR en er zit zeker drama in. Het is een spannende vertelling, je krijgt veel beelden van racende auto’s, van aan auto’s sleutelen en dat maakt het ook wel de moeite waard. Deze serie zou er zelfs voor kunnen zorgen dat je NASCAR leuk gaat vinden, al is het ook best leuk om te kijken als je NASCAR uiteindelijk niet van plan bent op de voet te gaan volgen. De teams en gasten zijn echter wat… saai. Ze hebben lang niet zoveel karakter als de Formule 1-collega’s.. Ook worden er veel minder positieve dingen niet belicht en dat is jammer. Netflix speelt het op veilig, door niets te zeggen over Bubba Wallace, waar het nota bene ook nog een losse productie van heeft gemaakt. Maar ook wordt er niks gezegd over andere zaken rondom racisme die zijn gebeurd in het seizoen van 2023 en worden er sowieso wat momenten gemist die tekenend waren voor het NASCAR-seizoen.

Het lijkt heel makkelijk om het Drive to Survive-trucje toe te passen, maar eigenlijk wordt er hiermee alleen maar duidelijk dat de verschillen tussen racen in de Formule 1 en racen in NASCAR levensgroot zijn. NASCAR Full Speed had dan ook wel wat meer smoel mogen hebben, en wat meer sturing, zodat je elke aflevering weer denkt: spannend! Nu kijkt het zeker wel lekker weg, maar je hebt minder dat gevoel dat je voor een bepaald team of bepaalde chauffeur wil gaan juichen en dat is jammer. We staan dus ook niet echt te juichen bij deze NASCAR-productie, maar wie een klein beetje nieuwsgierig is naar deze autosport, zal zeker plezier halen uit deze docureeks.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...