​Netflix’ Choose or Die is een nieuwe Jumanji

​Netflix’ Choose or Die is een nieuwe Jumanji

Waarom nou niet interactief?

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix komt met een nieuwe film genaamd Choose or Die en die draait om gamen. In tegenstelling tot wat je zou denken als je de titel leest, is het echter geen interactieve film en dat is wat ons betreft een gemiste kans.

Choose or Die

Gelukkig wordt deze film wel op een Jumanji-achtige manier aangepakt. Wanneer een behekste oude game zorgt voor een heel nare vloek, moet jij het hoofdpersonage helpen daarin te manoeuvreren. Het hoofdpersonage is ontwikkelaar en komt een op tekst gebaseerde retrogame tegen, iets wat in de jaren ‘90 helemaal hot was. Ze probeert het spel te winnen, maar merkt dat het spel vervloekt is. Ze had de titel, CURS>R misschien toch anders moeten open opvatten.

Daar is het echter te laat voor in Choose or Die, waarna ze steeds keuzes moet maken om de dood te voorkomen. En die keuzes maak jij met haar. Spannend, want als je in het spel een verkeerde keuze maakt en je personage legt het loodje: dan sterft diegene in de echte wereld ook. De echte wereld in de Netflix-film: geen zorgen.

Niet interactief

Netflix heeft er leuke acteurs bij gevonden, want Iola Evans uit The 100 speelt de hoofdrol en Asa Butterfield uit Sex Education is er ook in te zien. Erg tof, want de eerste trailer ziet er alvast heel goed uit. Het weet een goede mix te maken van actie en horror, waarbij je toch vrij gemakkelijk een ongemakkelijk gevoel begrijpt. Iedereen die gamet kent het: soms zit je zo in het spel dat je zelfs als je iets anders aan het doen bent nog het gevoel hebt dat je het hoofdpersonage uit de game bent.

We schreven het laatst al: Netflix wil graag meer inzetten op interactieve films en series. Een goed idee, want onder andere de trivia-serie Cat Burglar is in de Verenigde Staten heel populair. Hier in Europa hebben veel mensen Bandersnatch gekeken, de interactieve film gebaseerd op de succesvolle serie Black Mirror. Toch heeft Choose or Die ondanks dat de naam anders doet vermoeden niet zo’n interactief karakter.

Gamers inspireren

Dat is ergens ook wel grappig, want Netflix heeft gezegd dat het denkt dat interactieve series een goede inspiratie kunnen zijn om te gaan gamen. Aangezien Choose or Die gaat over een oude game waarmee het helemaal verkeerd gaat, kan het natuurlijk zomaar mensen afschrikken spellen te doen.

Zou het daarom hebben gekozen voor een gewone lineaire film, in plaats van een interactief spektakel? Het kan ook met geld en tijd te maken hebben. Je moet immers veel extra content opnemen omdat je voor verschillende keuzes verschillende situaties moet schetsen. Voor Cat Burglar is ook meer dan anderhalf uur geanimeerd, terwijl je het kunt kijken in een kwartiertje. Interactief is dus wel een prijzige manier van films en series maken.

Het is in ieder geval erg jammer dat Netflix er niet voor heeft gekozen in een film die nota bene Choose or Die heet. Hij leent zich daar door het gamekarakter en de keuzes die voorbij kome juist perfect voor. Choose or Die verschijnt 15 april op de streamingdienst.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...