Entertainment02.01.2020

Messiah, nieuwste kijkhit van Netflix is nu al omstreden


Spannend, verrassend en controversieel

Inmiddels staat op Netflix de nieuwe serie Messiah die gaat over een jonge prediker Al-Masih, die heel graag zijn boodschap over liefde en vrede met de wereld wil delen. Zijn naam Al-Masih betekent in het Arabisch ‘de Messiah (messias)’. Alleen de CIA heeft andere ideeën over de vermeende intenties van Al-Masih. Is hij werkelijk de messias of is hij een bedrieger en heeft hij heel andere plannen.

Het verhaal neemt je mee naar Syrië waar Al-Masih (gespeeld door Mehdi Dehbi) de aandacht van mensen trekt en hen vraagt alles opzij te zetten en te luisteren naar zijn boodschap over liefde en vrede op aarde. Zijn charisma is groot en zijn aantal volgelingen groeit in een hoog tempo.

Messiah, verrassend en controversiëel

CIA agente Eva Geller (gespeeld door Michelle Monaghan) is sceptisch over zijn goede bedoelingen. De inlichtingendienst is zeker niet overtuigd dat hij de redder van de aarde is. In de databases van de CIA is geen spoor van hem te vinden. Alles draait om de vraag of hij een oplichter of een terrorist is die een heel nieuwe manier heeft uitgevonden om een oorlog te bewerkstelligen. Dat laatste lijkt bizar nadat onze ‘Messiah’ in staat lijkt te zijn een groep moslim volgelingen naar Damascus te leiden en daar een zandstorm van letterlijjk ‘Bijbelse omvang’ op te roepen die de kanonnen van ISIL plat legt op het moment dat zij de stad willen veroveren. Samen met zijn nieuwe volgelingen trekt hij daarna naar de Israëlische grens.

Al-Masih wordt echter gearresteerd door de politie en ondervraagd door Aviram Dahan (Tomer Sisley), een soldaat van het Israëlische leger. Hij lijkt van alles te weten over Aviram die hem na het interview in een cel plaatst waar de Messiah dezelfde nacht nog op onverklaarbare wijze weet uit te ontsnappen. Hierna komt het verhaal in stroomversnelling en duikt hij op in de VS waar hij viraal gaat na het redden van een kerk tijdens een Tornado. Door de invloed van sociale media lijkt alles steeds meer onwaarschijnlijk te worden. Ook nadat een CNN-verslaggever zich met de zaak gaat bezighouden.

Alles voelt als een Homeland serie met uiteindelijk natuurlijk een verrassende plot wisseling. Na 10 uur spanning blijf je toch verrast achter met wat je hebt gezien. Net als de vraag of de multiculturele serie die dieper ingaat op de joodse en moslimconflicten voldoende aansluit bij de werkelijkheid. De verfilming is opgenomen in Jordanië.

Omstreden in Jordanië

Inmiddels heeft de koninklijke filmcommissie (RFC) van Jordanië op basis van de inhoud van ‘Messiah’, Netflix gevraagd om de serie niet in het land uit te brengen. De serie is met name door het gebruik van de naam Al-Masih (de messias) niet goed ontvangen in de Islamitische wereld omdat het onduidelijk is welke persoon wordt bedoeld. Volgens de Islam wordt gewacht op de komst van twee personen die beiden ‘Al-Masih’ in de naam bevatten. Hier is overigens wel een overeenkomst met het christendom maar wel in een volledig andere betekenis. In ieder geval heet volgens de Islam een van deze twee personen Al-Masih ad-Dajjal. Deze naam betekent letterlijk ‘bedrieger’ waardoor Islamitische kijkers verwachten dat de serie over die persoon gaat. De verwarring is als je de serie hebt gezien wel begrijpelijk.

Netflix lijkt de kritiek te negeren en geeft aan dat dat de serie Messiah gebaseerd is op een fictief verhaal en niet is gerelateerd aan personen of een bepaalde religie. Netflix vindt dat kijkers volwassen genoeg zijn om zelf te beslissen over wat wel of niet geschikt is voor henzelf of hun kinderen om naar te kijken.

De Jordaanse filmcommissie is inmiddels een onderzoek gestart naar regels die bepalen of een film in Jordanië mag worden opgenomen en beroept zich op het feit dat de inhoud van een film nooit in strijd mag zijn met de wet. Netflix is duidelijk niet van plan om de serie van haar platform verwijderen.

Onduidelijk is over de serie een vervolg gaat krijgen. Hoewel er wel al in de media wordt gespeculeerd over een Messiah seizoen 2 is daar verder nog niets over bekend. Mocht dit wel zo zijn, dan wordt de serie op zijn vroegst pas in 2021 verwacht.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Netflix

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Disney wil zijn streamingdienst verslavender maken en doet daarom Netflix na met een persoonlijkere ervaring.

Entertainment17.07.2024

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

Seizoen 5 van Stranger Things is in de maak. Het is het laatste en we zijn er eigenlijk nog niet klaar voor om afscheid te nemen van Hawkins.

Entertainment16.07.2024

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Welke True Crime-series zijn er recenter verschenen op Netflix? En welke daarvan zijn echt de moeite waard? We noemen er 10. 

Entertainment03.07.2024

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

De streamingdienst stopt in meerdere landen met het aanbieden van dit goedkoopste Basic-abonnement. Misschien ook in Nederland.

Entertainment03.07.2024

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Vaak beginnen mensen bij meer dan 3 kinderen al te verzuchten: jeetje, wat veel. Moet je nagaan als je er niet 4 hebt, maar 1000.

Entertainment28.06.2024

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

Netflix overweegt het aanbieden van een gratis abonnement, waarbij je als tegenprestatie advertenties moet kijken. Het wil hiermee alles uit de markten halen waar het nog niet op zijn top is.

Entertainment25.06.2024

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix is een goede streamingdienst, maar dat betekent niet dat je er voor altijd lid van moet blijven. Redenen genoeg om te stoppen.

Entertainment12.06.2024

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders