Makers willen geld zien door advertenties op Netflix

Makers willen geld zien door advertenties op Netflix

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix heeft zich heel wat op de hals gehaald door advertenties te introduceren binnen het platform. Heel handig dat gebruikers hierdoor een goedkoper abonnement hebben, maar als Netflix dacht dat het de inkomsten van de advertenties geheel in eigen zak kon steken, dan heeft het het mis. Tenminste, dat is wat verschillende Hollywood-talentenbureaus menen. Zij willen geld zien van de streamingdienst.

United Talent Agency

Financial Times schrijft dat United Talent Agency (UTA) meent dat het creatieve talent achter de Netflix-series ook geld zou moeten vangen voor de advertenties op de streamingdienst. Tot op heden doet Netflix dat niet: het steekt de inkomsten van de advertenties geheel in eigen zak, mede omdat het er speciaal een goedkoper abonnement voor heeft geïntroduceerd en dat extra geld toch op de een of andere manier moet worden terugverdiend.

Netflix werkt normaliter als volgt: als het een serie of film wil kopen, dan schaft het dat van tevoren aan. Het creatieve talent wordt voordat de productie op Netflix komt te staan volledig betaald en daarmee is de kous af. Een zogeheten ‘back end’-betaling zit er dus niet bij, waarbij talent een beetje meedeelt in de winst die wordt behaald met de advertenties in en rond de content. Het gaat bij ‘creatief talent’ overigens om de breedste zin van het woord: acteurs en regisseurs, maar ook schrijvers en showrunners en soms zelfs meer, zoals creative directors.

Nieuwe contractbesprekingen

De United Talent Agency meent dat Netflix de regels heeft veranderd door met reclame te komen en dat dat betekent dat de contracten moeten worden herzien. De kans is klein dat Netflix dat ook uit zichzelf wil doen. Niet alleen omdat het haar geld kost, maar ook omdat het haar transparantie kost. Waarschijnlijk moet het dan veel transparanter worden over hoe vaak een bepaalde film of serie wordt bekeken. Iets waar Netflix altijd ontzettend vaag over is.

Tegelijkertijd gaat ook het gerucht dat die advertenties helemaal niet zo succesvol zijn. Netflix belooft een adverteerder natuurlijk bepaalde exposure: x aantal mensen zullen het zien. Maar als dat niet helemaal klopt omdat de advertentie in een minder populaire serie voorbij komt, dan zal Netflix de adverteerder moeten compenseren. Dat schijnt al diverse malen te zijn gebeurd.

Meer succes, meer geld?

Dat werkt echter ook andersom: doet een serie het heel goed, dan zien heel veel mensen de advertentie. En ja, als het gaat om een serie die het goed doet, dan zou het creatieve talent daar ook een graantje van mogen meepikken, meent het talentenbureau uit Hollywood. Die ‘back end’-betalingen zijn heel normaal in Hollywood, dus het idee komt niet helemaal uit de lucht vallen.

Toch komt het waarschijnlijk wel rauw op het dak van Netflix, dat sinds vorig jaar toch wel wat meer worstelt met het behouden van abonnees en met de streamingstrijd die nu gaande is. Er is nog geen reactie van Netflix gekomen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...