HBO Max heet in Nederland geen Max door Omroep Max

HBO Max heet in Nederland geen Max door Omroep Max

Vorig artikel Volgend artikel

HBO heeft sinds het samen is gegaan met Discovery een heleboel veranderingen toegebracht aan zijn streamingdienst. Het zet niet meer zo hoog in op lokale content uit bijvoorbeeld Europa, en het heeft in Amerika zijn naam al veranderd naar Max. Daar is de streamingdienst HBO Max al samengesmolten met Discovery+. In Nederland moet dat nog gebeuren, maar dat zal toch een tikkeltje anders moeten verlopen.

HBO Max

Of het nu echt een rechtenkwestie is, of dat het alleen maar wil voorkomen dat er verwarring ontstaat, dat is niet helemaal duidelijk, maar HBO Max zal in Nederland geen Max heten in verband met Omroep Max. De omroep, die is gericht op een wat meer senior publiek, heeft de naam Max in de wereld van entertainment al opgeëist en HBO wil niet in zijn vaarwater zitten. Het AD laat weten dat het in Nederland en België dan ook gewoon HBO Max heet.

Daarmee zijn we twee vreemde eendjes in de bijt, want het is de bedoeling dat de streamingdienst verder over de hele wereld Max gaat heten. Dan is het iets minder HBO (immers zit ook Discovery erbij), en dan heeft het een krachtige, korte naam. De sporen van die naamswijziging zijn ook al te zien als je de HBO Max-app bekijkt op je telefoon. Je ziet dat het logo veelal een M is, en niet een H van HBO Max.

Warner Bros en Omroep Max

Warner Bros./Discovery heeft deze Nederlandse naam niet zomaar bedacht zonder daarbij Omroep Max te betrekken: het is wel degelijk met ze om tafel gegaan om het een en ander te bespreken en daarbij zijn de bedrijven er blijkbaar op uit gekomen dat Omroep Max de ‘original’ is en daarom de naam moet kunnen houden. Het is wel opvallend: HBO is immers een stuk machtiger. Bovendien heb je in de uitspraak eigenlijk helemaal geen problemen: HBO Max spreek je uit als 'eetsj-bie-oo-meks', terwijl je de Max van Omroep Max als 'maks' uitspreekt.

Echter zal bij het wegvallen van HBO, wat je eigenlijk nooit uitspreekt zoals je ook het opleidingsniveau uitspreekt, misschien wel eerder worden gekozen om het wel als ‘maks’ uit te spreken en dan kan er verwarring optreden. Hoe uiteenlopend de content ook is (Batman verwacht je niet op Omroep Max, en de Max Geheugentrainer niet op HBO Max), is er toch voor meer duidelijkheid gekozen. Maar nogmaals: of dat is om verdere juridische problemen te voorkomen of dat het echt voor het publiek is, dat is onduidelijk. Discovery zal het niet heel tof vinden, want dat gaat als streamingdienst straks alsnog helemaal op in HBO Max en daar merk je in Nederland dus niets aan als het om de naam gaat.

Kortingsprijs

De verwachting is dat de naamsverandering volgend jaar wereldwijd van kracht gaat, maar dus niet bij ons. Omroep Max heeft natuurlijk vaker te maken met bedrijven die ‘Max’ aan hun naam toevoegen: het is immers ook een ander woord voor maximaal en dat is een aantrekkelijke term. Echter gaat het dan vaak om bedrijven in een andere sector, terwijl dit allebei wel echt de entertainment/televisie-industrie betreft. Op zich is er in België geen Omroep Max, dus of Max nou van plan is om te gaan uitbreiden of dat bijvoorbeeld de omroep VRT Max roet in het eten gooit, dat is onbekend.

We zijn benieuwd wanneer de streamingdiensten precies samen worden gevoegd en wat dat doet met de abonnementsprijs en de levenslange actieprijs die HBO Max bij introductie aan Nederlanders gaf. Zeker nu de naam niet gaat veranderen, vragen we ons af of die actie van een leven lang de helft van de prijs betalen wel mag worden ingetrokken of gewijzigd, als HBO dit al zou willen. Wordt vervolgd dus, maar niet door Omroep Max.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...