Entertainment28.04.2023

​Guardians of the Galaxy Vol. 3 review: explosief, emo en epic


Het begint een beetje als de gemiddelde video van Mr. Beast: je wordt meteen middenin de actie gegooid. Het voelt heerlijk, maar het kost even wat tijd om daarvan bij te komen. Tijd die regisseur James Gunn je geeft, maar waar je wel even op moet wachten. Dat is niet erg: deze film kijkt mede door zijn rollercoaster van special effects en toffe camerastandpunten heerlijk weg. Maar, het is ook de laatste film met de Guardians zoals we die kennen, wat het een emotioneel geheel maakt.

Red Rocket

Dat emotionele komt niet eens zozeer door het feit dat dit de laatste keer is dat we deze groep mensen bij elkaar zien, het komt ook omdat er een heel verdrietig verhaal wordt verteld dat begint met de kleinste, schattigste babywasberen ooit. Wanneer Rocket gewond raakt bij een aanvaring met een bepaalde gouden man, moeten zijn vrienden Star-Lord en co naar een andere planeet reizen om de ‘resetcode’ van de door Bradley Cooper ingesproken wasbeer te vinden en hun vriend te redden. Wat volgt is een prent waarin we zowel de Guardians hun avonturen zien beleven op hun tocht naar de oplossing voor Rocket, als getrakteerd worden op de herinneringen en trauma’s van Rocket.

De babywasbeertjes zijn ook zo’n herinnering. Ze zijn in kooitjes gestopt om experimenten op te doen. Dat die experimenteren nog bizarder zijn dan je zou denken, dat ontdek je wanneer je in de film andere varianten van deze proefkonijnen tegenkomt. Het is even schrikken, het is een beetje horror, maar Gunn weet door het verhaal van die dieren een eng realistisch beeld te scheppen dat zo zijn parallellen heeft met de echte wereld.

Superhelden komen akelig dichtbij

Ja, in deze superheldenfilm die zich ergens in de ruimte afspeelt en waarin wasberen kunnen praten en een boom alleen maar hetzelfde zegt, gaat een soort kritiek schuil op waar we op aarde mee bezig zijn. Het begint subtiel, maar later in de film wordt heel pijnlijk duidelijk dat het bewuste keuzes zijn die alles met ons te maken hebben. Al dat gestunt met dieren, al die technologische ontwikkelingen, voor wie zijn die uiteindelijk eigenlijk bedoeld, wordt daar wel over nagedacht? Hoe maakbaar is leven? Het zijn geen ethische kwesties waarmee je de Guardians snel zal associëren, maar geen zorgen: dit is en blijft een Guardians-film die regelmatig serieuze momenten uiterst lomp afbreekt met humor.

Verder valt op dat onze opperleider Star-Lord (gespeeld door Chris Pratt), zichzelf niet meer is. Sinds Gamora op een ander moment in het Marvel-universum uit zijn handen is geglipt, is er nog weinig over van de vrolijk dansende spacecowboy die Star-Lord ooit was. Hij zuipt en hij slaapt en hij is een zielig hoopje mens. En daar lijkt hij maar moeilijk van te herstellen. Dit is niet de Star-Lord uit de tijd dat hij nog naar de Awesome Mix Vol 1 of 2 luisterde. Enerzijds heeft dat een doel dat we zeker niet zullen spoilen, anderzijds voelt het daardoor wat minder verdrietig om afscheid te nemen van deze groep: er is zoveel veranderd.

Chris Pratt

Mochten personages in de film wel van gedrag of keuzes veranderen, dan wordt het ‘waarom’ of ‘hoe’ in deze film niet echt context gegeven. Misschien is dat die Mr. Beast-achtige manier van monteren, maar waarom bepaalde personages tot de conclusie komen om iets toch wel te doen, dat wil je als kijker graag weten. Je kunt elf gissen en flink in de buurt komen, maar Gunn had de kijker hierin wel iets meer aan de hand mogen meenemen. Ook al zijn het veel personages, het had best in de film gepast. Er gebeurt namelijk ook weer niet zo heel veel.

Dat laatste is overigens geen kritiek, want het past ook wel bij het eindigende karakter ervan. We zien Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel (Groot), Bradley Cooper (Rocket), Karen Gillan en Pom Klementieff nog een keertje als de Guardians bij elkaar. Zoals we al schreven in onze rapportage over het gala van de film in Disneyland Paris, voelde de groep als gekozen familie en als iets heel bijzonders, aldus Karen Gillian en Zoe Saldana, die al heeft aangegeven hierna niet meer in de groene huid van Gamora te willen kruipen.

Guardians of the Galaxy Vol 3 is in veel opzichten een afscheid van een filmfranchise en een team waarvan we enorm hebben genoten. Een waar genoegen om met deze groep gekken weer op pad te gaan. Ze komen ook weer allerlei nieuwe weirdo’s tegen. Ook al wordt niet elk eindje aan elkaar geknoopt, deze film zit goed in elkaar. En misschien is het daardoor juist weer wél heel erg Guardians: een beetje rebels.

Guardians of the Galaxy

Het is een heel vermakelijke film, maar hij voelt niet in alle opzichten even zeer als een Guardians of the Galaxy-film. Je wordt weliswaar op een geweldige reis, een super-avontuur meegenomen en het maakt van begin tot einde indruk met zijn emotionele verhaal, de geweldige kostuums en art direction en gewoon het weerzien van deze toffe groep, maar er missen ook een paar dingen. De film is aanzienlijk minder een opeenvolging van grappen en grollen als de eerste films wel waren.

Ook is de muziek, die juist zo belangrijk is voor deze franchise, niet helemaal wat het hoort te zijn. Maar goed, daarvan heeft Gunn ook gezegd dat hij er stress over had. Awesome Mix Vol. 1 en Vol. 2 konden beide teren op de geweldige jaren ‘70, terwijl deze derde film door het MP3-speler-achtige apparaat van Peter Quill toch anders is. Er wordt uit allerlei decennia geput en het gaat qua audio alle kanten op. Het sterke begin met Creep zet wel de toon, maar later ebt die toon een beetje weg door de keuze voor nummers die iets minder sterk zijn.

Must-see

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is een levendige thrill ride, al is er ook veel ruimte voor het thema afscheid. Dat maakt de film niet zwaar op de hand: het blijft wel een luchtige Marvel-ondertoon houden, al is een doos tissues geen overbodige luxe. Het wordt soms makkelijk gemaakt om afscheid te nemen, maar uiteindelijk is het toch een harde dobber. Dank je wel James Gunn, die niet schroomde om overal rigoureus het mes in te zetten. Ook als dat schattige wasbeertjes zijn.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is vanaf 3 mei in de bioscoop.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Disney

Eten en jazz in serie-vorm: seizoen 3 van The Bear komt eraan

The Bear is een keukenserie, die op Disney+ te zien is, gaat zijn derde seizoen in en daarvan is de trailer online gekomen. Het belooft wat.

Entertainment27.05.2024

Eten en jazz in serie-vorm: seizoen 3 van The Bear komt eraan

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Het is een van de visueel mooiste series die we in jaren hebben gezien en nu komt er in ieder geval nog een seizoen 2 en 3: Shōgun.

Entertainment20.05.2024

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

May the Fourth be with you. Het is vandaag 4 mei en die staat wereldwijd in het teken van Star Wars. Deze merken besteden er aandacht aan.

Nieuws04.05.2024

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

Mufasa: The Lion King komt dit jaar nog uit: dit is de trailer

Mufasa: The Lion King komt eraan. de vertelling over de vader van Simba. Het is wederom computeranimatie in optima forma. Dit is de trailer.

Entertainment29.04.2024

Mufasa: The Lion King komt dit jaar nog uit: dit is de trailer

Disney’s nieuwe animatronics zijn levensecht

Disney maakt al vanaf het prille begin dat het startte met pretparken animatronics dankzij zijn imagineers: het zijn een soort robots die personages moeten voorstellen. De presidenten van de Verenigde Staten bijvoorbeeld...

Entertainment07.04.2024

Disney’s nieuwe animatronics zijn levensecht

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

Even een paar dagen helemaal ondergedompeld worden in de wondere wereld van Disney. Het is voor velen een bijzondere beleving. Herinneringen ophalen aan vroeger (als kind?), of nieuwe herinneringen maken (met kinderen?)....

Entertainment06.04.2024

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

Disney komt met Star Wars-shorts: releasedatum is geen verrassing

Disney heeft aangekondigd dat het met nieuwe Star Wars-shorts komt op Disney+. Deze korte video’s zijn bedoeld om op Star Wars-dag uit te komen. Dat mag geen verrassing zijn: May the Fourth (4 mei dus) is al heel veel...

Entertainment05.04.2024

Disney komt met Star Wars-shorts: releasedatum is geen verrassing

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Helaas, Netflix heeft een trend gezet in de wereld van streaming waar we niet zo op zitten te wachten: de strijd tegen accounts delen is er eentje die Netflix van zijn kijkers heeft gewonnen en waarmee het andere streami...

Entertainment05.04.2024

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Verder lezen over Entertainment

Het is klaar met The Boys op Amazon Prime Video

The Boys op Amazon is een prachtserie, met zijn superhelden, zijn duisternis en zijn toch zeer graphic content. Maar aan alles komt een einde: seizoen 5 wordt het laatste van The Boys.

Entertainment12.06.2024

Het is klaar met The Boys op Amazon Prime Video

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

De 3 Body Problem op Netflix is nog niet klaar. De serie krijgt een vervolg, al is nog onduidelijk wat dat precies betekent.

Entertainment20.05.2024

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Het is een van de visueel mooiste series die we in jaren hebben gezien en nu komt er in ieder geval nog een seizoen 2 en 3: Shōgun.

Entertainment20.05.2024

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Als een soort hongerige wolven springen we op alles wat voortkomt uit de productie van seizoen 2 van The Last of Us, zo ook de eerste beelden waarop we Joel en Ellie beiden zien.

Entertainment18.05.2024

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

De nieuwe teaser van seizoen 4 van Only Murders in the Building laat al zien dat het een seizoen vol sterren wordt, en vooral een seizoen waarin 'the building' wordt verlaten.

Entertainment15.05.2024

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Verder lezen over Marvel

Nieuwe Deadpool & Wolverine-trailer zit vol met piemelhumor

Als je heel erg dol bent op piemelhumor, dan is deze nieuwe trailer van Deadpool & Wolverine waarschijnlijk direct je favoriet.

Entertainment09.06.2024

Nieuwe Deadpool & Wolverine-trailer zit vol met piemelhumor

Asus maakt zijn 1 april-grap met Thors hamer Mjolnir waar

Asus besloot ooit een 1 april-grap te maken: het creërde een grote batterij in de vorm van de beroemde hamer van Thor. Nu bestaat het echt.

Gadgets05.06.2024

Asus maakt zijn 1 april-grap met Thors hamer Mjolnir waar

De officiële Deadpool & Wolverine-popcornbak willen we ook in Nederland

Deadpool and Wolverine draait vanaf 26 juli in de bioscoop. Genoeg tijd dus voor onze Nederlandse bioscoopen om iets te regelen en te zorgen dat we de geweldige popcornbakken kunnen kiezen. 

Entertainment31.05.2024

De officiële Deadpool & Wolverine-popcornbak willen we ook in Nederland

Nieuwe trailer voor zomerblockbuster van 2024: Deadpool and Wolverine

Deadpool and Wolverine komt eraan en de twee superhelden, of antihelden, lijken een perfecte match. De een neemt niets serieus, de ander alles. Dit is de nieuwe trailer.

Entertainment23.04.2024

Nieuwe trailer voor zomerblockbuster van 2024: Deadpool and Wolverine

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

Even een paar dagen helemaal ondergedompeld worden in de wondere wereld van Disney. Het is voor velen een bijzondere beleving. Herinneringen ophalen aan vroeger (als kind?), of nieuwe herinneringen maken (met kinderen?)....

Entertainment06.04.2024

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

​Marvel: Rivals is Overwatch met échte superhelden

Marvel Games introduceert een nieuwe teamshooter: Marvel Rivals. Je kunt het het beste vergelijken met Overwatch, en hoewel je daarin ook Hreoes hebt, is Marvel Rivals een game met de helden die je zo goed kent van de ve...

Gaming27.03.2024

​Marvel: Rivals is Overwatch met échte superhelden

1943: Rise of Hydra toont de pracht van Unreal Engine 5.4

Gamers hoeven niet te klagen als het om toffe superheldengames gaat. Oké, Suicide Squad was niet zo best, maar The Marvel's Spider-Man 2 is daarentegen een kassucces. We denken dat 1943: Rise of Hydra in de categorie Sp...

Gaming21.03.2024

1943: Rise of Hydra toont de pracht van Unreal Engine 5.4

Trailer met hoofdletter
​Madame Web review: te veilig én te duizelingwekkend

Marvel had vorig jaar The Marvels, andere Marvel heeft dit jaar Madame Web. ‘Andere Marvel’, daarmee bedoelen we Sony’s variant van Marvel en dat betekent: Spider-Man. Madame Web is een personage uit de comics van...

Entertainment16.02.2024

​Madame Web review: te veilig én te duizelingwekkend

Verder lezen over Movie

RIP Donald Sutherland: deze 5 films moet je gezien hebben

Donald Sutherland is op 88-jarige leeftijd overleden. Verdrietig, maar de vader van Kiefer Sutherland zal nooit helemaal weg zijn. Dit zijn 5 must-sees.

Entertainment21.06.2024

RIP Donald Sutherland: deze 5 films moet je gezien hebben

Zo zit het nu met de Formule 1-film van Brad Pitt

Brad Pitt ging vorig jaar tijdens de opnames van de film op Silverstone zo op in zijn personage dat we stiekem geloven dat Sonny Hayes echt een coureur was. 

Automotive19.06.2024

Zo zit het nu met de Formule 1-film van Brad Pitt

Nieuwe Deadpool & Wolverine-trailer zit vol met piemelhumor

Als je heel erg dol bent op piemelhumor, dan is deze nieuwe trailer van Deadpool & Wolverine waarschijnlijk direct je favoriet.

Entertainment09.06.2024

Nieuwe Deadpool & Wolverine-trailer zit vol met piemelhumor

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

De officiële Deadpool & Wolverine-popcornbak willen we ook in Nederland

Deadpool and Wolverine draait vanaf 26 juli in de bioscoop. Genoeg tijd dus voor onze Nederlandse bioscoopen om iets te regelen en te zorgen dat we de geweldige popcornbakken kunnen kiezen. 

Entertainment31.05.2024

De officiële Deadpool & Wolverine-popcornbak willen we ook in Nederland

Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Met een nieuwe maand voor de deur staat er ook weer een nieuwe Netflix-update klaar. Met uiteraard ook deze maand weer volop nieuwe series, films en documentaires om te gaan bingen.

Entertainment31.05.2024

Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Het huis uit Home Alone is te koop en dit is de schade

Het huis is aan de binnenkant wel flink onder handen genomen, zoals je ziet in de video. Het moest ook wel, nadat onze Kevin ermee klaar was…

Entertainment28.05.2024

Het huis uit Home Alone is te koop en dit is de schade

Bekijk de geremasterde trailer van Star Wars: The Phantom Menace

The Phantom Menace is een populaire Star Wars-film, want Darth Maul. Zeker de geremasterde versie is de moeite waard: bekijk nu de trailer.

Entertainment21.05.2024

Bekijk de geremasterde trailer van Star Wars: The Phantom Menace