Entertainment31.12.2019

De 10 beste films van de jaren 10


Met het einde van de jaren tien in zicht is het tijd om een lijst samen te stellen van de beste films van de afgelopen tien jaar. Geen makkelijke opgave, want er zijn veel films om uit te kiezen! Toch is het gelukt. Bekijk hier onze lijst van de tien beste films van de jaren tien.

Gone Girl (2014)

Het is nooit makkelijk om een succesvol boek te verfilmen en liefhebbers niet teleur te stellen, maar de verfilming van Gillian Flynn’s thriller was allesbehalve een teleurstelling. Gone Girl vertelt het verhaal over het huwelijk tussen Nick Dunn (Ben Affleck) en Amy Dunn (Rosamund Pike), dat na vijf jaar huwelijk scheuren begint te vertonen. Op hun vijfde huwelijksjubileum komt Nick erachter dat zijn vrouw is verdwenen. Na verschillende onderzoeken acht de politie en de media Nick schuldig. De realiteit blijkt echter heel anders te zijn.

De film is goed geschreven en houdt zich grotendeels aan wat er in het boek staat. De cast levert briljante acteerprestaties, waarin met name Rosamund Pike de show steelt. De Britse actrice vertolkt haar rol als psychopaat perfect en weet de kijkers als geen ander voor de gek te houden.

12 Years A Slave (2013)

12 Years a Slave vertelt het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, die in 1841 als vrij man in New York woont waar de slavernij is afgeschaft. De man verdient de kost voor zijn gezin als vioolspeler en leidt een doorsnee bestaan, waardoor je als kijker meteen dichtbij komt. Solomon wordt echter abrupt ontvoerd en zijn documenten worden afgepakt. Vervolgens wordt hij verkocht als slaaf in het zuiden, waar hij jarenlang wreed behandeld wordt en als slaaf door het leven gaat.

Wat 12 Years a Slave zo krachtig maakt, is dat regisseur Steve McQueen het verhaal niet aandikt en melodramatisch maakt, de realiteit was namelijk al dramatisch genoeg. Zelfs de slechteriken zijn geen stereotypen en hebben meerdere lagen, waardoor je aan het einde van de film het verhaal niet kunt loslaten. Het is geen wonder dat de film drie Oscars won, waaronder de Oscar voor Beste Film.

Mad Max: Fury Road (2015)

Na een pauze van 30 jaar kwam regisseur George Miller in 2015 terug met de franchise Mad Max, wat resulteerde in één van de beste actiefilms aller tijden; Mad Max: Fury Road. De film heeft een geheel nieuwe cast, waaronder Charlize Theron in de rol van Furiosa en Tom Hardy in de rol van ‘Mad’ Max Rockatansky. Max, die in het post apocalyptische Australische woestijnlandschap een eenzaam leven leidt, wordt gevangen genomen door de tiran Immortan Joe en gebruikt als bloeddonor. Wat volgt is een spectaculaire achtervolging vol actie, die de hele film verder gaat.

Mad Max: Fury Road is zo’n goede actiefilm, omdat het pure actie is, maar het verhaal of details hier niet voor opoffert. Daarnaast zien we spectaculaire stunts en maakt het weinig gebruik van CGI.

Bridesmaids (2011)

Heel lang bleven vrouwen op de achtergrond in komedies. Hollywood zet ze vaak neer als braaf en humorloos. De film Bridesmaids van regisseur Judd Apatow bewees in 2011 het tegendeel. Kristen Wiig, die ook het script schreef voor de film, speelt Annie; een dertiger wiens leven een puinhoop is. Ze is platzak en heeft geen hoop meer in de liefde. Wanneer haar beste vriendin vraagt of ze de Maid of Honor wil worden op haar bruiloft, zegt ze natuurlijk ja. Echter komen hier nog vier totaal verschillende bruidsmeisjes bij en ontstaat er een rivaliteit tussen Annie en de ogenschijnlijk perfecte Helen. Vervolgens gaan alle plannen mis en zien we hilarische taferelen en situaties die in films meestal alleen zijn weggelegd voor mannen. Zowel vrouwen als mannen liggen kapot om de humor uit Bridesmaids en het is daarom ook een van de beste komedies van de afgelopen jaren.

Hereditary (2018)

Hereditary vermijdt de gemakzuchtige jump scares en andere clichés die je keer op keer ziet in horrorfilms en die we inmiddels wel zat zijn. Regisseur Ari Aster weet in zijn debuut de kijker de stuipen op het lijf te jagen, nog lang nadat de film is afgelopen. Toni Collette speelt een Annie, een vrouw die rouwt om de dood van haar moeder waarmee ze een moeilijke relatie had. In de film gebeuren er vreemde en angstaanjagende dingen in het afgelegen huis waar Annie en haar gezin wonen. De film zit vol kleine details die je niet altijd meteen ziet, maar die je wel blijven achtervolgen. Veel fans en critici verklaren Hereditary als de engste film aller tijden. Daarom zal de film ongetwijfeld nog lang populair blijven en is het dus absoluut één van de beste films van dit decennium.

Harry Potter & the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

2011 betekende het einde van een tijdperk voor Harry Potter fans. De achtste en laatste film Harry Potter & the Deathly Hallows: Part 2 was een perfecte afsluiter waarin alles op zijn plek viel. Hoewel J.K. Rowling ons nu nog meer laat genieten van het Harry Potter universum met de nieuwe Fantastic Beasts serie, gaat er toch niets boven het origineel.

The Grand Budapest Hotel (2014)

The Grand Budapest Hotel vertelt het verhaal van een schrijver die verblijft in het gelijknamige hotel, op zoek naar inspiratie. Hij ontmoet de eigenaar die hem vertelt over zijn jeugd waarin hij als piccolo werkte en een vriendschappelijke band had met toezichthouder en conciërge Monsieur Gustave H, die briljant vertolkt wordt door Ralph Fiennes. De film neemt je mee in een verhaal over de diefstal en opsporing van een schilderij van onschatbare waarde en de strijd om een familiefortuin.

Regisseur Wes Anderson heeft een unieke stijl en houdt van gedetailleerde art direction en theatraliteit. The Grand Budapest Hotel is één van zijn meesterwerken waar zijn stijl perfect wordt toegepast. Een film als geen ander die zeker thuis hoort bij de beste tien van het decennium.

The Social Network (2010)

In oktober 2003 werkt Harvard student Mark Zuckerberg in zijn studentenkamer aan een nieuw idee. Dat idee zou al snel een wereldwijd sociaal netwerk worden en de manier waarop we communiceren voor altijd veranderen. Zes jaar na dit idee was Mark Zuckerberg de jongste miljardair ooit, maar dit kwam niet zonder slag of stoot. Regisseur David Fincher, die ook in deze lijst staat met Gone Girl, laat in de film zien dat je geen 500 miljoen vrienden maakt zonder ook vijanden te maken.

Bohemian Rhapsody (2018)

Hoewel veel recensenten kritiek hadden op de biografische film van de Britse band, dacht het Nederlandse bioscooppubliek daar totaal anders over. Bohemian Rhapsody staat namelijk op de tweede plek in de ranglijst met films die het meeste geld opbrachten in Nederlandse bioscoop. Bij de film waren Queen muzikanten Brian May en Roger Taylor nauw betrokken. De film is briljant gecast en Rami Malek won terecht de Oscar voor Beste Acteur.

Inception (2010)

Christopher Nolan kennen veel mensen vooral van de Batman films, maar Inception is een van zijn beste werken. In Inception staan vijf bedrijfsspionnen centraal, die ideeën en bedrijfsgeheimen stelen terwijl mensen slapen. Nolan neemt de kijker mee door een multidimensionaal droomdoolhof waar alles met elkaar is verbonden.

Amy Swinkels

Tekstschrijver die zich in haar vrije tijd vooral bezig houdt met media, entertainment, scripts schrijven en haar hond.

Verder lezen over Mark Zuckerberg

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Personeelsstop bij Meta: ontslagen ook niet ondenkbaar

Al maanden wordt gespeculeerd over een personeelsstop en mogelijk zelfs ontslagen bij Meta. CEO Mark Zuckerberg is al geruime tijd ongerust over de economische toekomst van het grootste social mediabedrijf ter wereld. G...

Social Media30.09.2022

Personeelsstop bij Meta: ontslagen ook niet ondenkbaar

Vermogen van Zuck en waarde Meta meer dan gehalveerd
Zuckerberg: de avatars van het metaverse worden heus beter

De avatar van Mark Zuckerberg in een reclame voor zijn metaverse Horizon Worlds wordt beter. De Meta-ceo heeft gereageerd naar aanleiding van de vele grappen en geschrokken reacties op de avatar die hij gebruikte om zijn...

Metaverse20.08.2022

Zuckerberg: de avatars van het metaverse worden heus beter

Facebook geeft bekende mensen vrijbrief om zich niet aan regels te houden

Het lijkt wel of Facebook nooit meer zonder actuele schandalen zit. Nu is het bedrijf van Mark Zuckerberg alweer in opspraak gekomen om een gevoelige kwestie. Volgens The Wall Street Journal knijpt Facebook een oogje toe...

Social Media14.09.2021

Facebook geeft bekende mensen vrijbrief om zich niet aan regels te houden

Wat zijn de gevolgen van de boycot voor Facebook?

We hebben er al uitgebreid over geschreven: de advertentie-boycot van bedrijven op Facebook. Wat dit gaat betekenen voor het platform op lange termijn weten we natuurlijk nog niet, maar of het echt blijvende schade aan z...

Social Media04.07.2020

Wat zijn de gevolgen van de boycot voor Facebook?

Het kan het platform zelfs sterker maken
Facebook krijgt grote facelift en legt meer focus op evenementen en groepen

De Facebook-app en site ondergaan een uiterlijke transformatie, zo kondigde CEO Mark Zuckerberg gisteren tijdens een conferentie aan. Het is de grootste verandering sinds 2014. Ook Workplace, de zakelijke versie van Face...

Social Media01.05.2019

Facebook krijgt grote facelift en legt meer focus op evenementen en groepen

Blauwe balk gaat verdwijnen
Eigen podcast voor Facebook-CEO Mark Zuckerberg

Begin dit jaar kondigde Facebook-CEO Mark Zuckerberg al aan dat hij, na alle schandalen in 2018, in het openbaar vraagstukken over technologie wilde bespreken. Het blijft niet alleen bij mooie beloftes, want gisteren lan...

Social Media25.04.2019

Eigen podcast voor Facebook-CEO Mark Zuckerberg

Twee afleveringen van 'Tech & Society' gelanceerd
Taiwanese hacker: zondag hack ik de Facebook-pagina van Zuckerberg

Als dat geen goede publiciteitsstunt is weet ik het ook niet meer. Een Taiwanese hacker heeft aangekondigd dat hij aanstaande zondag de Facebook-pagina van Mark Zuckerberg zelf gaat hacken. Chang Chi-yuan kondigde dat -...

Social Media28.09.2018

Taiwanese hacker: zondag hack ik de Facebook-pagina van Zuckerberg

Livestream op Facebook Live

Verder lezen over Movie

5 redenen om naar Twisters te gaan in de bios

Twisters draait in de bios en hoewel het klinkt als een soort Scary Movie-achtige film over twee zussen die knettergek zijn, is het toch echt de opvolger van Twister.

Entertainment23.07.2024

5 redenen om naar Twisters te gaan in de bios

Nieuwe Joker: Folie À Deux-trailer toont strijdlustige Harley Quinn

"Terwijl hij worstelt met zijn dubbele identiteit, stuit Arthur niet alleen op ware liefde, maar vindt hij ook de muziek die altijd al in hem zat." Dit is Joker: Folie À Deux trailer 2!

Entertainment23.07.2024

Nieuwe Joker: Folie À Deux-trailer toont strijdlustige Harley Quinn

Nieuwe Beetlejuice Beetlejuice-trailer is heel Wednesday

Lydia wordt nog altijd achtervolgd door Beetlejuice, die een fijn schepje bovenop de ellende komt doen wanneer iemand drie keer zijn naam zegt.

Entertainment22.07.2024

Nieuwe Beetlejuice Beetlejuice-trailer is heel Wednesday

Filmtrailers en recaps geven veel te veel weg

De nieuwe trend in de wereld van filmtrailers, maar zelfs recaps in series, is dat alles wordt weggegeven. Waar is de prikkel?

Entertainment19.07.2024

Filmtrailers en recaps geven veel te veel weg

De Alien-franchise is terug met next level facehuggers

Alien: Romulus draait heel binnenkort in de bioscoop en daarom is nu de laatste trailer uitgebracht.

Entertainment19.07.2024

De Alien-franchise is terug met next level facehuggers

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

Trailer Captain America: Brave New World bewijst wat jij op Valentijnsdag doet

Marvel komt volgend jaar met een gloednieuwe Captain America-film en daarin zien we Anthony Mackie wederom als de held met het grote ronde schild.

Entertainment12.07.2024

Trailer Captain America: Brave New World bewijst wat jij op Valentijnsdag doet

Gladiator is na 24 jaar terug en het is geen remake

Gladiator is terug: dit jaar nog zien we het oude Rome terug. En vooral veel bloed.

Entertainment09.07.2024

Gladiator is na 24 jaar terug en het is geen remake

Verder lezen over Nederland

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Verder lezen over Social Network

X verandert de waterpistool-emoji in een echte gun

X heeft zonder iets te zeggen de waterpistool-emoji weggedaan en in plaats daarvan de gun weer teruggebracht.

Social Media24.07.2024

X verandert de waterpistool-emoji in een echte gun

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

De Nijmeegse Vierdaagse zorgde voor grote feesten en grote tranen en dan was er nog iets anders nats. Welkom in de Deze Week Viral!

Social Media21.07.2024

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Wat zorgt er toch voor dat Threads zo’n succesverhaal is geworden? Waarschijnlijk ligt dat aan deze vijf dingen.

Social Media05.07.2024

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Snapchat is het social medium dat er verantwoordelijk voor is dat we elkaar foto’s sturen die na één keer kijken verdwijnen. Een geweldig concept dat inmiddels al door veel social media is gestolen. Nu komt het met iets nieuws: nano-Snaps. Net als de iPod Nano van vroeger zijn die lekker klein.

Social Media03.07.2024

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Snapchat blokkeert vanaf nu automatisch vriendenverzoeken blokkeren als ze van kwaadwillenden afkomstig lijken te zijn. Dat is niet zomaar.

Social Media26.06.2024

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

TikTok krijgt meer bekende gezichten. Maar misschien niet hoe je denkt: het introduceert nu AI-avatars van creators die reclame maken.

Social Media18.06.2024

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Habbo Hotel, weet je het nog? Het was een virtuele gemeenschap waar jongeren een soort wereld bouwden. De wereld vol ‘hotels’ komt terug.

Social Media17.06.2024

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Verder lezen over Top 10

Dit zijn de video’s van de 10 populairste kersthits aller tijden

Voor het geval het je nog niet is opgevallen; het is kerst. Dat betekent sneeuw (in gedachten dan), kerstversiering, cadeautjes uitwisselen, lekker eten en natuurlijk kerstmuziek. Je komt er niet onderuit en je betrapt j...

Entertainment23.12.2019

Dit zijn de video’s van de 10 populairste kersthits aller tijden

Top 6 Wolfenstein games: weet wat je gespeeld moet hebben

De nieuwe Wolfenstein Youngblood is net uitgekomen op PC, Xbox One, PS4 en Nintendo Switch en dit is de perfecte gelegenheid om even een blik terug te werpen op de hele serie. Als je een fan bent van first-person shooter...

Gaming17.08.2019

Top 6 Wolfenstein games: weet wat je gespeeld moet hebben

Dit is de top 10 van de NPO Radio 2 Top 2000​ uit 2018

Bohemian Rhapsody van Queen is ook dit jaar de nummer 1 in de Top 2000 van NPO Radio 2. Op de tweede plaats staat Hotel California van Eagles. Nieuw in de top 3 is Piano Man van Billy Joel. Het is hiermee alweer de zesti...

Entertainment08.12.2018

Dit is de top 10 van de NPO Radio 2 Top 2000​ uit 2018

Bohemian Rhapsody onbetwist nummer 1
De DC Yearly van 2016

2016 was weer een bewogen jaar, vol ups en downs. Ook bij Dutchcowboys is er het afgelopen jaar veel veranderd. We zijn begonnen met de dagelijkse DC Daily, met daarin kort enkele hoogte(of diepte)punten van die betreffe...

Online31.12.2016

De DC Yearly van 2016

De 10 best gelezen artikelen op Dutchcowboys van 2016!
De meest gedownloade tv-serie van 2016: Hodor hodor hodor hodor

Hoewel het er eerder dit jaar even op leek dat The Grand Tour dit jaar misschien de kroon zou gaan stelen van Game of Thrones blijkt uit de data van Torrentfreak nu toch dat er niet te tornen valt aan de populariteit van...

Entertainment27.12.2016

De meest gedownloade tv-serie van 2016: Hodor hodor hodor hodor

+ de top 10
10 awesome tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

Met meer dan 347 miljoen gebruikers, is LinkedIn één van de meest populaire sociale netwerken voor professionals. En daarnaast één van de meest populaire sociale netwerken. LinkedIn biedt bovendien vele handige optie...

Social Media14.04.2015

10 awesome tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

De meest gefotografeerde plaatsen op aarde

Op Sightsmap.com kun je foto's van de vele mooie plaatsen op de wereld vinden. De overzichtskaart is een zogenaamde 'heatmap'. Plaatsen waar weinig foto's vanbeschikbaar zijn, zijn donker, plaatsen met veel foto's lichte...

Entertainment29.12.2013

De meest gefotografeerde plaatsen op aarde

Downtime top 10 2013 [infographic]

Of het nu door (technische) storingen, cyberaanvallen of door andere oorzaken komt, regelmatig gaat er een website down. Op DutchCowboys zijn er het afgelopen jaar diverse besproken die veel impact hadden, zoals de twee...

Online28.12.2013

Downtime top 10 2013 [infographic]