​Amazon Prime Video wil ook abonnement met reclame aanbieden

​Amazon Prime Video wil ook abonnement met reclame aanbieden

Vorig artikel Volgend artikel

Het klinkt gek voor een streamingdienst die al zo goedkoop is, maar Amazon overweegt voor zijn Amazon Prime Video hetzelfde pad in te slaan als Netflix: dat van een goedkoper abonnement waarbij je wel reclame te zien krijgt voor je film of serie begint.

Amazon Prime Video

Volgens The Wall Street Journal zou het nog een vrij vroeg stadium zijn, maar er wordt wel degelijk gesproken over een Prime Video waarbij je reclame te zien krijgt en dus waarschijnlijk ook minder hoeft te betalen. Of: je hetzelfde betaalt en het normale abonnement duurder wordt. Dat lijkt ons in ons land meer aannemelijk, want in Nederland kost Prime Video maar 3 euro per maand (inclusief perks op Amazon).

In de Verenigde Staten is Prime echter een stuk duurder: het kost 14,99 dollar per maand om Prime-lid te zijn. Nu heb je dan ook wel veel meer mogelijkheden, zoals same-day-delivery van Amazon en andere voordelen die in Nederland misschien iets minder relevant zijn. Je kunt ook een abonnement op alleen de streamingdienst nemen, maar dan betaal je alsnog wel 8,99 dollar per maand. Dat is aanzienlijk meer dan Prime bij ons kost. Dat komt mede omdat het in Amerika dus veel uitgebreider is: je kunt daar via Prime bijvoorbeeld ook Max (HBO Max) kijken en Paramount Plus en Showtime (wat wij kennen als SkyShowtime).

Minder betalen, meer reclame

Het kan nog alle kanten op. Zal Amazon bijvoorbeeld inderdaad meer geld gaan vragen voor het reclamevrije abonnement, of heeft het toch andere plannen? De commercialbreaks schijnen niet heel lang te duren, maar we verwachten dat het de industriestandaard zal zijn die Max heeft: minder dan 5 minuten aan reclame per uur.

Het klinkt misschien gek dat Amazon duidelijk geld nodig heeft, maar zo gek is het niet. Economische problemen hebben ook invloed op de machtigste bedrijven ter wereld en die zijn dan ook genoodzaakt om actie te ondernemen. Dit schijnt dus een van de plannen te zijn van Amazon om meer geld in het laatje te krijgen, al was het zelf niet beschikbaar voor commentaar.

Sowieso is het duidelijk dat Amazon op zoek is naar slimme, financiële veranderingen om te anticiperen op wat er in de economie gebeurt. Zo is het ook van plan om licenties voor zijn content te gaan verkopen. Dat betekent dat je straks Prime Video Originals ook op andere streamingdiensten kunt tegenkomen.

De vraag is of dat heel veel zal schelen voor de kijker, Amazon Prime Video is namelijk lang niet zo populair als bijvoorbeeld Netflix, maar uiteraard is een licentie geven van iets dat je toch al hebt gemaakt wel erg makkelijk geld verdienen. Prime hoeft juist door het overkoepelende Amazon-abonnement namelijk minder bang te zijn voor leegloop dan een streamingdienst die alleen streamingdienst is (en dat zijn eigenlijk alle streamingdiensten).

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...