Cybercrime04.05.2023

​World Password Day: 5 creatieve tips voor een beter wachtwoord


Inmiddels ken je waarschijnlijk wel al heel wat tips voor slim wachtwoordbeheer, maar houd je je er ook echt aan? Schrijf jij je wachtwoorden niet op een post-it op je monitor en heb je zoveel mogelijk FaceID ingeschakeld om toegang te krijgen tot je accounts? Het is moeilijk om niet belerend te klinken als je het hebt over wachtwoorden, maar gelukkig zijn er allerlei creatieve manieren om toch nog over wachtwoorden te praten.

1. Houd de innovatie in de gaten

Google heeft deze week het gebruik van passkeys uitgerold. Hiermee kun je zonder wachtwoord inloggen, iets dat sowieso de trend van 2023 is. Het idee is dat je smartphone of je laptop je sleutel is. Zo’n beveiligingssleutel is gewoon code die in je systeem wordt gezet en daarmee zorg je dat je als je toegang hebt tot dat toestel, je dus ook toegang hebt tot Gmail enzovoort. Google gaat hier uit van de veiligheid van het apparaat: een smartphone is altijd wel op basis van vingerafdruk, FaceID of desnoods (maar liever niet) een cijfercode te unlocken en die code, plus het toestel zelf, zijn nu dan de sleutel tot je account. Geen tweefactorauthenticatie meer, geen wachtwoordmanager.

2. Doe het ABC

Sommige mensen willen liever zelf graag wachtwoorden bedenken die moeilijk zijn. Misschien kun je er een soort ABC van maken voor jezelf. Dat je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, waarbij alle klinkers bij de ene A’s zijn, bij de ander B’s, enzovoort. Het ziet er heel raar uit, maar het is erg moeilijk te raden. Bovendien kies jij welke letter bij welke website hoort. Het is wel aan te raden om je abc’tje in een wachtwoordmanager te zetten.

3. Maak er Untappd van

Ben je gek op speciaalbier, of misschien op cocktails? Verzin elke keer een nieuw wachtwoord gebaseerd op een biertje of een bepaald type cocktail. Schrijf ze nooit voluit, maar maak er een spel van. Schrijf dus niet Cosmopolitan123+ maar ga voor C+sM0poL1t4n@<3 of iets anders geks. Dat maakt een wachtwoord aanzienlijk moeilijker te raden.

4. Zeg het met muziek

HDM Global, het bedrijf achter onder andere Nokia, heeft een originele manier bedacht om te praten over goede wachtwoorden. Het doet het aan de hand van allemaal liedjes. Zo wordt Can’t Pin Me Down van Marina zou je meer moeten vertellen over het gebruiken van een pincode in combinatie met je simkaart. Of Back It Up van Prince Royce, dat volgens het bedrijf gaat over hoe belangrijk het is om regelmatig een back-up te maken van je telefoon. Mocht je toestel stukgaan, verloren raken of gestolen worden, dan heb je in ieder geval vanaf een andere plek nog toegang tot je gegevens.

Het noemt ook nog Upgrade U van Beyoncé om mensen erop te wijzen up-to-date te blijven met hun beveiligingsupdates, Find Me van Kings of Leon om de ‘zoek mijn apparaat’-functie in het zonnetje te zetten en Stronger van Kelly Clarkson om toch te wijzen op het gebruik van sterke wachtwoorden. Wij zijn meer van Frank Boeijens Zeg Me Dat Het Niet Zo Is, en dan bedoelen we natuurlijk op malafide linkjes klikken en phishers gratis je wachtwoord weggeven.

5. Gebruik gewoon een wachtwoordmanager

De laatste tip is een kleine leugentje om bestwil vanuit onze kant, want creatief is het allerminst, maar dat maakt het niet minder waar: gebruik een wachtwoordmanager. Kies zelf of je voor een clouddienst kiest (die als voordeel heeft dat je op meerdere apparaten wachtwoordsynchronisatie hebt, maar als nadeel dat hacks van die diensten wat enger worden gevonden), of voor een niet-clouddienst: je hebt er zoveel voordeel uit te halen, omdat wachtwoordmanagers je ook kunnen helpen een complex wachtwoord te genereren en alvast wachtwoorden in te vullen wanneer je bijvoorbeeld je telefoon gebruikt. Gebruik gewoon een wachtwoordmanager, dat is volgens veel experts de veiligste optie, samen met uiteraard tweefactorauthenticatie.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Security

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Verder lezen over Wachtwoord

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

2024 moet het jaar worden waarin we stoppen met wachtwoorden. Er zijn zoveel andere manieren om in te loggen, dat het niet meer nodig zou moeten zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat een wachtwoordmanager als LastPass jui...

Cybercrime04.01.2024

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

We gebruiken het internet al vele decennia en dat betekent dat we inmiddels een flinke berg aan online accounts hebben. Nu kunnen we op deze Verander je wachtwoord-dag wel weer prediken dat je je wachtwoorden moet verand...

Cybercrime24.11.2023

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Iedereen die gebruikmaakt van WhatsApp Web weet het: zodra iemand anders op jouw computer naar WhatsApp Web gaat als jij daar wel eens op bent ingelogd (de browserversie van de populaire messenger), dan heeft diegene met...

Mobile15.08.2023

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

Ebay, Shopify, Google en Paypal (alleen in de VS): ze doen het allemaal. Passkeys gebruiken. Een passkey maakt het voor de gebruiker een stuk veiliger en makkelijker om in te loggen. Je hoeft daardoor namelijk geen wacht...

Cybercrime24.05.2023

Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?