Cybercrime20.11.2012

Deur wagenwijd open voor hackers: 1 op de 10 Nederlanders is wel eens gehackt


deur-wagenwijd-open-voor-hackers-1-op-de.jpg
deur-wagenwijd-open-voor-hackers-1-op-de.jpg

De helft van de Nederlanders gebruikt nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden ter bescherming van hun privacy en apparatuur zoals laptops en tablets. Hoewel 1 op de 10 Nederlanders wel eens is gehackt, blijven voor de hand liggende wachtwoorden als de eigen naam, naam van de kinderen of huisdier of een bijzondere datum zoals een huwelijk of geboorte onverminderd populair.

Er zijn zelfs nog mensen die zich veilig voelen met simpele wachtwoorden als wachtwoord, welkom of 123. In geval van een hackaanval is de grootste angst dat hackers toegang krijgen tot bankgegevens en saldo. Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digibewust onder 760 Nederlanders ter gelegenheid van de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’.

Bankgegevens en stelen online identiteit

Nog steeds gebruiken veel mensen één wachtwoord voor meerdere sites (66%) en bijna een derde wisselt zijn of haar wachtwoord nooit. Met virusscanners of beveiligingssoftware voelt twee derde van de Nederlanders zich voldoende beveiligd tegen hacks. Grootste angst bij een hackaanval is dat criminelen en andere kwaadwillenden inzage krijgen in bankgegevens en het banksaldo. Ook is men bang dat hackers via het gekraakte wachtwoord online goederen bestellen of hun identiteit stelen. Wachtwoorden testen op sterkte gebeurt niet of nauwelijks.

 Je wachtwoord: maak het niet te makkelijk

Zoals vorige week al bekend werd gemaakt bij de start van de campagne Alert Online, voldoen wachtwoorden nauwelijks aan de aanbevolen veiligheidsaspecten. Zo bleek dat 63% van de wachtwoorden uit 10 of minder karakters bestaat en slechts 48% een speciaal teken (zoals @*+!#) bevat. Om mensen duidelijk te maken sterke wachtwoorden te gebruiken is deze week de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’ gestart’. Deze campagne bestaat uit abri’s in het straatbeeld, radiospots en online banners. Op www.digibewust.nl krijgen bezoekers daarnaast concrete tips voor een veilig wachtwoord en is een online tool te vinden waarmee je in twee stappen eenvoudig kunt kijken sterk je wachtwoord is en of deze makkelijk te kraken is.

Belangrijkste tips voor een veilig wachtwoord

Een sterk wachtwoord is niet zomaar te raden en is moeilijk te kraken door een computerprogramma waar hackers gebruik van maken: Concrete tips van Digibewust:

•          Een veilig wachtwoord is lang en bestaat uit met minimaal 8 tekens;
•          Een veilig wachtwoord is altijd een combinatie van (hoofd)letters, getallen én bijzondere tekens;
•          Moeite met onthouden? Bedenk een ‘onvergetelijke’ zin;
•          Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen (bv. 123);
•          Gebruik (veel) verschillende wachtwoorden;
•          Verander je wachtwoord(en) vaak, zeker wanneer een website van een bedrijf is gehackt;
•          Sla wachtwoorden niet op. 

Wachtwoordenbeleid op het werk

Bij meer dan de helft van werkend Nederland is er een wachtwoordbeleid op het werk (53%), terwijl 63% van de mensen vindt dat het bedrijf waar zij werkzaam zijn verantwoordelijk is. “Veel bedrijven zijn al op de goede weg en verplichten bijvoorbeeld hun werknemers om periodiek hun wachtwoord aan te passen (38%), maar dit is dus bij lang niet alle bedrijven het geval”, aldus Marjolijn Bonthuis van Digibewusr. “Wij pleiten er voor dat  werknemers en  werkgevers zich bewust worden van de sterkte van hun wachtwoorden. Met de tool op de website van  kan iedereen de kracht van zijn  wachtwoorden gemakkelijk testen. Ook wordt bedrijven aangeraden om op sites waar een wachtwoord moet worden aangemaakt, een krachttestmeter te laten meelopen.”.

Stan Hegt internet veiligheidsspecialist bij KPMG en oud-hacker: “Bij hacking testen bij bedrijven kom ik nog steeds gele memovelletjes tegen die op de computer zijn geplakt met het wachtwoord erop. Dan maak je het kwaadwillende wel heel gemakkelijk. Gebruik thuis en op het werk nooit overal dezelfde wachtwoorden, maar kies zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden. Bij een hack kan iemand die kwaad wil niet direct overal bij. Bescherm vooral je e-mail accounts goed, vaak is dit de sleutel tot je volledige online identiteit. Gebruik dus verschillende wachtwoorden en bescherm deze degelijk voor je eigen online veiligheid. Je gebruikt voor je auto, fiets, huis en kantoor ook niet één sleutel!” 

Verder lezen over Hackers

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks