Cybercrime06.09.2012

Gemeenten sluiten ogen voor hackers


gemeenten-sluiten-ogen-voor-hackers.jpg
gemeenten-sluiten-ogen-voor-hackers.jpg

De gemeenten die onlangs onaangenaam getroffen werden door het Dorifel-virus, moeten op een andere manier nadenken over beveiliging en niet blijven zitten in hun comfortzone. Hetzelfde geldt overigens voor al die bedrijven, scholieren en particulieren die zijn getroffen. Vaak blijven organisaties hangen in het herkenbare, ze zijn bang voor het onbekende, of zien de gevaren niet.

Een beveiliging tegen virussen is nooit honderd procent, maar het kan zeker velen malen slimmer dan het geval was bij de organisaties die door het Dorifel-virus zijn getroffen. Veel gemeentes die getroffen zijn, denken bijvoorbeeld niet aan multi layered defense, beveiliging in laagjes als het ware.

Beveiliging moet niet alleen op een PC op orde zijn, je beveiligt immers ook niet alleen de voordeur van je huis, je moet ook de achterdeur in de vorm van mobiele telefoons, tablets en serverparken beveiligen.

Het opschroeven van de intensiteit van het scannen van de PC’s wat nu gebeurt is ook geen oplossing. Vergelijk het met een huis waar de binnendeur bewaakt worden, maar waar de voordeur of een raam onbewaakt is. Bedreigingen moeten voor het hele netwerk tegengehouden worden, in plaats van alleen die ene PC.

Netwerkmonitoring is te beperkt. Wat gebeurt er als iemand zijn werklaptop thuis gebruikt en daarmee toch weer een virus binnenhaalt? Je ziet nog maar al te vaak dat een bedrijf het netwerk beveiligt, maar het draadloos netwerk aan de modem koppelt, waarmee een onbeveiligd stuk netwerk ontstaat.

Het Dorifel-virus is bovendien een mutatie van een bestaand virus. Een bedrijf moet zich beveiligen met antivirustechnieken die dat herkennen, geen software die wacht op een letterlijke portretfoto van een virus voor er gewaarschuwd wordt. Er moet sprake zijn van intelligentie en patroonherkenning. If it walks like a duce and talks like a duck, it probably is a duck.

Antivirussoftware helpt niet als mensen op Facebook een besmette link aanklikken. Tegenwoordig kan een virus ook binnenkomen als je met je muis over een besmette banner glijdt. Je PC, je tablet, je mobiele telefoon kan besmet worden. Kortom: er is een integrale aanpak nodig.

Terwijl er nu gezocht wordt naar een permanente oplossing en er bijvoorbeeld stevigere netwerkmonitoring wordt ingevoerd, lopen de kosten alleen maar verder op. De systeembeheerder wil zichzelf graag bezighouden. Terwijl de IT-manager en beleidsmakers de handen ineen moeten slaan. Het is niet puur een IT-kwestie, maar het heeft ook te maken met mensen en beleid. Wat kan een werknemer op zijn werk bijvoorbeeld beter laten wat hij thuis wel doet?

De basis in goede beveiliging ligt in multi layered defense, simpel gezegd, het aanbrengen van laagjes. Vergelijk het met een goed slot thuis op de deur. Dat is een ding. Maar het kost een inbreker hooguit 50 seconden om binnen te komen. Al er daarnaast nog een lamp is die automatisch aangaat bij beweging, en gesnoeide struiken die de voordeur zichtbaar maken van de straat en er een keurmerk veilig wonen op de voordeur prijkt, dan wordt het al een stuk lastiger om in te breken. Dat zouden gemeenten ook moeten doen.

Deze blogpost is geschreven door Richard Jonker, VP opkomende markten bij NETGEAR.

Verder lezen over Hackers

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet