Cybercrime21.04.2010

Meer dan 100 aanvallen per seconde


meer-dan-100-aanvallen-per-seconde.jpg
meer-dan-100-aanvallen-per-seconde.jpg

Hightech-criminelen voeren wereldwijd meer dan 100 aanvallen per seconde uit op computers. Dat is de conclusie van een onderzoek van internetbeveiliger Symantec. Er wordt aan toegevoegd dat de meeste aanvallen weliswaar geen problemen opleveren, maar toch wordt volgens Symantec elke vierenhalve seconden een computer door een aanval geraakt.

De beveiliger stelt dat de golf van aanvallen het voorbije jaar is geleid door een zware stijging in actieve malafide software. Symantec merkt op dat er bij deze malware het voorbije jaar een stijging met 71% moest worden vastgesteld. Het rapport voegt er aan toe dat 51% van alle bestaande virussen, trojans en andere malafide programma’s het voorbije jaar werden gelanceerd. In totaal heeft Symantec het voorbije jaar 2,9 miljoen vormen van malafide codes geteld.

De opvallende stijging bij de malware is volgens Symantic te danken aan de groeiende populariteit van de zogenaamde toolkits, waardoor beginnende cybercriminelen op een heel eenvoudige manier hun eigen malware kunnen creëren,” aldus Reuters. “Een aantal van die toolkits zijn gratis te verkrijgen, maar voor andere moet relatief veel geld worden betaald. De populaire Zeus-toolkit zou ongeveer 700 dollar kosten. Een aantal toolkits is inmiddels zo succesvol geworden dat hun scheppers een helpdesk hebben opgestart om gebruikers te ondersteunen.

Symantec telde het voorbije jaar meer dan 90.000 varianten van de Zeus-toolkit. Zeus heeft er volgens de internetbeveiliger mee voor gezorgd dat de botnet-activiteit het voorbije jaar op een bijzonder hoog niveau lag. In totaal telde Symantec naar eigen zeggen bijna 7 miljoen computers die deel uitmaakten van een dergelijk botnet.

De verdere groei van de hightech-criminaliteit heeft er volgens Symantec bovendien voor gezorgd dat ook veel ontwikkelingslanden geconfronteerd worden met steeds meer computeraanvallen. Onder meer Brazilië en India zijn inmiddels hotspots geworden van cybercriminaliteit. Dat heeft volgens Symantec te maken met het feit dat de infrastructuur in die landen snel verbetert omdat het publiek overschakelt naar breedband en het internet steeds meer integreert in het dagelijkse leven. Symantec voegt er aan toe dat er zeker in die markten nog heel wat inspanningen moeten geleverd worden om het publiek ervan te overtuigen hoe belangrijk computer-beveiliging is. Er wordt op gewezen dat deze trend ook een bedreiging vormt voor andere wereldregio’s, aangezien veel bedrijven in de betrokken landen onder meer actief zijn op het gebied van outsourcing. India klom op één jaar tijd van een elfde naar een vijfde plaats, terwijl Brazilië van de vijfde naar de derde plaats steeg. Via

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Hacken

Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat

Een grote storing treft momenteel allerlei overheidssystemen, waardoor Eindhoven airport platligt, DigiD niet werkt en meer. Er zou geen cybercrime bij komen kijken.

Cybercrime28.08.2024

Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks