Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Hightech-criminelen voeren wereldwijd meer dan 100 aanvallen per seconde uit op computers. Dat is de conclusie van een onderzoek van internetbeveiliger Symantec. Er wordt aan toegevoegd dat de meeste aanvallen weliswaar geen problemen opleveren, maar toch wordt volgens Symantec elke vierenhalve seconden een computer door een aanval geraakt.
De beveiliger stelt dat de golf van aanvallen het voorbije jaar is geleid door een zware stijging in actieve malafide software. Symantec merkt op dat er bij deze malware het voorbije jaar een stijging met 71% moest worden vastgesteld. Het rapport voegt er aan toe dat 51% van alle bestaande virussen, trojans en andere malafide programma’s het voorbije jaar werden gelanceerd. In totaal heeft Symantec het voorbije jaar 2,9 miljoen vormen van malafide codes geteld.
“De opvallende stijging bij de malware is volgens Symantic te danken aan de groeiende populariteit van de zogenaamde toolkits, waardoor beginnende cybercriminelen op een heel eenvoudige manier hun eigen malware kunnen creëren,” aldus Reuters. “Een aantal van die toolkits zijn gratis te verkrijgen, maar voor andere moet relatief veel geld worden betaald. De populaire Zeus-toolkit zou ongeveer 700 dollar kosten. Een aantal toolkits is inmiddels zo succesvol geworden dat hun scheppers een helpdesk hebben opgestart om gebruikers te ondersteunen.”
Symantec telde het voorbije jaar meer dan 90.000 varianten van de Zeus-toolkit. Zeus heeft er volgens de internetbeveiliger mee voor gezorgd dat de botnet-activiteit het voorbije jaar op een bijzonder hoog niveau lag. In totaal telde Symantec naar eigen zeggen bijna 7 miljoen computers die deel uitmaakten van een dergelijk botnet.
De verdere groei van de hightech-criminaliteit heeft er volgens Symantec bovendien voor gezorgd dat ook veel ontwikkelingslanden geconfronteerd worden met steeds meer computeraanvallen. Onder meer Brazilië en India zijn inmiddels hotspots geworden van cybercriminaliteit. Dat heeft volgens Symantec te maken met het feit dat de infrastructuur in die landen snel verbetert omdat het publiek overschakelt naar breedband en het internet steeds meer integreert in het dagelijkse leven. Symantec voegt er aan toe dat er zeker in die markten nog heel wat inspanningen moeten geleverd worden om het publiek ervan te overtuigen hoe belangrijk computer-beveiliging is. Er wordt op gewezen dat deze trend ook een bedreiging vormt voor andere wereldregio’s, aangezien veel bedrijven in de betrokken landen onder meer actief zijn op het gebied van outsourcing. India klom op één jaar tijd van een elfde naar een vijfde plaats, terwijl Brazilië van de vijfde naar de derde plaats steeg. Via
Verder lezen over Hacken
Cybercrime28.08.2024
Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat
Cybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Cybercrime05.06.2024
Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude
Cybercrime30.05.2024
Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt
Cybercrime08.05.2024
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden
Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van FortinetCybercrime19.01.2024
Zo wapen je je tegen ransomware
Cybercrime04.12.2023