Cybercrime23.12.2009

Computerbedreigingen voor 2010


computerbedreigingen-voor-2010.jpg
computerbedreigingen-voor-2010.jpg

Wat zijn de computerbedreigingen voor 2010. Volgens Panda wordt 2010 niet het jaar van de mobiele virussen, maar wel van malware dat inspeelt op het WK voetbal en in toenemende mate zal ook het Macintosh-platform last krijgen van malware.

In 2009 ondernamen alle grote beveiligingsleveranciers stappen richting beveiliging in de cloud. 2010 wordt het jaar waarin anti-malware bedrijven, die real-time beveiliging willen bieden, deze stap moeten zetten om te overleven. De hoeveelheid malware blijft exponentieel groeien. Doordat cloud-gebaseerde technologieën sneller reageren, genereren malware-ontwikkelaars steeds meer bedreigingen om detectie te vermijden. Malware wordt voornamelijk ontwikkeld voor financieel gewin. Daarnaast worden verschillende nieuwe valse anti-virusprogramma’s (rogueware), bots en bank Trojans verwacht.

Cybercriminelen focussen zich op social engineering-technieken om computers te infecteren. Deze zijn vooral gericht op search engines (BlackHat SEO) en social networks, evenals ‘drive-by-download’-infecties via webpagina’s.

In het geval van sociale netwerken waren er al verschillende wormen en Trojans voor Twitter en Facebook. Malware-ontwikkelaars blijven zich in 2010 focussen op sociale netwerken om een grote hoeveelheid gebruikers te infecteren.

Ook wordt een grote hoeveelheid malware verwacht, gericht op het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Verkoop van valse tickets en junk e-mail behoren hiertoe. Gebruikers moeten wantrouwig zijn over elk bericht gerelateerd aan grote evenementen als deze.

Windows 7 zal een grote impact hebben op de ontwikkeling van malware. Eén van de redenen hiervoor is de wijdverspreide acceptatie van dit besturingssysteem. Doordat alle nieuwe computers uitgebracht worden met Windows 7, 64-bit, passen cybercriminelen hun malware aan deze nieuwe omgeving aan. Het kan enige tijd duren, maar in de komende 2 jaar wordt een grote verschuiving verwacht richting dit platform.

Het marktaandeel van de Mac is de laatste jaren gestegen en dus aantrekkelijker geworden voor cybercriminelen. Mac’s worden net zoals pc’s gebruikt om toegang te verkrijgen tot sociale netwerken, e-mail en het internet. Dit zijn de belangrijkste systemen die worden gebruikt door cybercriminelen om malware te verspreiden. Daardoor is een Mac niet langer veilig voor malware. Criminelen weten of het gebruikte systeem een Mac is en hebben malware ontwikkeld specifiek voor dit besturingssysteem. Er zijn al verschillende aanvallen in 2009 geweest en in 2010 worden dat er nog meer.

Cloud-gebaseerde diensten worden niet enkel gebruikt voor beveiliging. Zonder het te beseffen, gebruiken we steeds meer diensten die geleverd worden vanuit de cloud. Denk aan Hotmail, Gmail en Flickr. Cloud-gebaseerde diensten worden echter niet alleen gebruikt voor opslag, maar ook voor het verwerken van data. De cloud helpt bedrijven kosten te besparen en groeit daarom enorm in populariteit. Vandaar ook de verwachting dat aanvallen op cloud-gebaseerde infrastructuren en diensten toenemen.

2010 wordt niet het jaar van malware op mobiele telefoons. De reden daarvoor is dat de computer een homogeen platform is, met 90% van de computers die Windows gebruiken in combinatie met Intel. Dit betekent dat elke nieuwe Trojan of worm 90% van de computers op de wereld kan besmetten. De omgeving van mobiele telefoons is heterogeen, met verschillende leveranciers die allemaal andere hardware en operationele systemen gebruiken. Het is dus onwaarschijnlijk dat we in 2010 een wijdverspreide malware-aanval zien op mobiele telefoons. Er zal pas een voedingsbodem voor cybercrime zijn als er slechts twee of drie platformen zijn en er financiële transacties gebeuren met mobiele telefoons.

...

Verder lezen over Security

Waarom regressietests belangrijk zijn voor je IT-organisatie

Ooit heb je je IT-systemen precies zo ingericht als je graag wilde. Maar toen kwam daar die collega die een heel handige marketingtool gebruikt die moest worden aangesloten op de huidige infrastructuur. En toen was daar de directeur die er nog een ander softwarepakket bij wilde gebruiken, of zelfs een computer die zich in een heel ander ecosysteem bevindt. Voor al die soort situaties is het goed om regelmatig een regressietest te doen. Dit is wat dat inhoudt.

DC Business09.12.2024

Waarom regressietests belangrijk zijn voor je IT-organisatie

Ook bekende webshops kunnen je oplichten tijdens Black Friday

Waar rook is, is vuur, en in dit geval: waar de massa is, daar zijn de oplichters. En die Black Friday-oplichters zijn soms gewoon de shops die je kent. Zo zit dat.

Cybercrime25.11.2024

Ook bekende webshops kunnen je oplichten tijdens Black Friday

Review: Yale Linus slim deurslot L2 & Smart Keypad met vingerafdrukherkenning

Yale, een pionier op gebied van slimme beveiliging, biedt met de combinatie van het Linus slimme deurslot L2 en het Smart Keypad 2 met vingerafdruk sensor een innovatieve oplossing voor moderne toegangscontrole.

Gadgets25.11.2024

Review: Yale Linus slim deurslot L2 & Smart Keypad met vingerafdrukherkenning

En Black Friday deals!
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Het jaar is bijna voorbij en daarom kijken we naar de trends die we momenteel zien op het gebied van cybersecurity. Waar moet je nou echt voor oppassen dit jaar?

Cybercrime11.11.2024

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023