Cybercrime24.11.2009

Niet bankieren met gekraakte iPhone


niet-bankieren-met-gekraakte-iphone.jpg
niet-bankieren-met-gekraakte-iphone.jpg

Cowboys met een gekraakte iPhone en een internetrekening bij ING moeten beter even niet bankieren met hun speeltje. Volgens mijn bank is er een crimineel netwerk actief dat via een gekraakte iPhone mijn persoonlijke gegevens kan pikken. Tenminste; als ik een gekraakte iPhone zou gebruiken om de TAN-codes te ontvangen, ondermeer noodzakelijk voor het succesvol afronden van een overschrijving. 

 Klanten die dat met een gekraakte iPhone doen worden doorgestuurd naar een phishing site. 

 Wie een reguliere iPhoine gebruikt, hoeft zich geen zorgen te maken. Wat ik me afvraag: waar, of niet waar? Je zou jezelf bijna afvragen of iemand van Apple of tMobile dit bericht de wereld in geholpen heeft. 

 Vanmorgen kreeg ik een waarschuwing voor mijn neus toen ik mijn rekening wilde bekijken. 

 Onderstaand de letterlijke tekst op ING, als je ingelogd hebt als klant: 

 23 november: Let op: aanval gericht op gekraakte iPhone houders

Sinds dit weekeinde is een crimineel netwerk actief dat via de iPhone persoonlijke gegevens als TAN-codes kan achterhalen. De aanval is gericht op rekeninghouders van ING in Nederland die een gekraakte iPhone hebben en op die telefoon hun TAN-codes ontvangen.

Klanten die met een besmette iPhone Mijn ING bezoeken, kunnen ongemerkt en automatisch worden doorgestuurd naar een phishingsite waar de TAN-codes kunnen worden achterhaald. 

Het correcte adres van Mijn ING is altijd: https://mijn.ing.nl/internetbankieren/SesamLoginServlet 

Controleer altijd voordat u inlogt in Mijn ING of het adres begint met https://. 

Let op! De data en links naar phishingwebsites kunnen verschillen. Om die reden kunnen wij geen opsomming maken van de urls van de phisingsites. 

Belangrijk: geef nooit uw TAN-code op sites met een andere url dan bovenstaande url. 

De ING vraagt nooit om uw TAN-codes of inloggegevens (Gebruikersnaam en/of Wachtwoord) wanneer geen sprake is van het opgeven van een betalingsopdracht. Niet per e-mail, telefoon of op een andere manier. Mocht u benaderd zijn of worden met een dergelijke vraag, geef deze gegevens dan niet. 

Is er naar uw TAN-codes of andere gegevens gevraagd, dan verzoeken we u direct contact op te nemen met de ING: 0900 1958 (10 cent per minuut). Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Buiten deze tijden kunt u bellen met: 058 212 60 00.

Heeft u via uw gekraakte iPhone ingelogd op Mijn ING op een andere site dan https://mijn.ing.nl/internetbankieren/SesamLoginServlet?

U heeft niet ingelogd

Als u niet op deze phishingsite heeft ingelogd, is er niets aan de hand. Uw gegevens zijn nog steeds veilig. 

U heeft wél ingelogd

Als u wel op deze phishingsite uw persoonlijke gegevens heeft ingevuld, dan moet u het volgende doen: 

Neem contact op met de ING, telefoon 0900 1958 (10 cent per minuut) om het voorval te melden. De ING is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen via 058 212 60 00.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over iPhone

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple