Online16.10.2008

Big Brother is watching … je huis


big-brother-is-watching-je-huis.jpg
big-brother-is-watching-je-huis.jpg

De technologie heeft de laatste jaren een reeks slachtoffers geëist: de schrijfmachine bijvoorbeeld, of de klassieke telefoon met draaischijf en de cassetterecorder. Maar ook de huisbewaarder kan stilaan aan deze lijst worden toegevoegd.

Waarom zou je je huis nog aan een vreemde toevertrouwen nu je via internet zowaar de bloemperken in je tuin kan laten besproeien, de verwarming een graadje hoger of lager kan zetten en de lichten in de woonkamer kan dimmen van waar in de wereld je je ook bevindt? Via een verborgen camera kan je zelfs rechtstreeks getuige zijn van wat wat er in je woonst gaande is.

Huisautomatiseringssystemen bestaan al een tijd, maar de mogelijkheid om vanop afstand bepaalde controlefuncties in je huis te besturen is recenter. ‘De prijs van draadloze camera’s is het afgelopen jaar fel gedaald en deze apparaten zijn bijgevolg toegankelijk voor zowat iedereen,’ zeggen Danny Briere en Patrick Hurley, de auteurs van het boek ‘Smart Homes for Dummies’.

Op een vlucht naar Utah, kwam David Finkelstein tot de ontdekking dat hij was vergeten de air conditioning in zijn huis in Boca Raton (Florida) af te zetten. Maar omdat hij toegang tot het internet had slaagde hij erin het toestel vanop afstand uit te schakelen. Hij kan ook inloggen op een ‘live’-systeem dat hem toelaat om te kijken of er geen schade aan het huis is na een onweer of een storm. Als dat wel het geval is, belt hij gewoon een klusjesman die het zaakje regelt vooraleer hij zelf terug thuis arriveert.

Control4, het huisautomatiseringssysteem dat Finkelstein gebruikt, heeft een aantal toepassingen en wordt verkocht vanaf € 300. Voor die som beschik je over een basiscontrolesysteem. Wie zijn ganse huis vanop afstand wil controleren betaalt al gauw een paar duizend euro.

Will West, de CEO van Control4, heeft zes kinderen. Via email of sms wordt hij op de hoogte gebracht wanneer zijn 18-jarige zoon het huis verlaat of opnieuw thuiskomt. In zijn badkamer programmeert hij drie verschillende muzieksoorten; in het ganse huis heeft hij 21 plaatsen waar muziek begint te spelen wanneer hij er een van betreedt. En gaat zijn driejarig dochterje naar bed dan kan ze zelf een lichtschakelaar bedienen die 20 minuten later zowel het licht als de muziek dimt.

‘Het geeft een gevoel van voldoening en van veiligheid,’ aldus Finkelstein. ‘Wie zijn huis wanneer hij wil en van waar dan ook in de gaten kan houden, voelt zich een pak geruster.’ (via Belgiancowboys.be)

[Key- The New York Times Real Estate Magazine]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.