DC Business31.01.2024

​Van zzp naar zmp: denk aan de verplichte RI&E!


Eind 2023 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 1,5 miljoen mensen als zelfstandige werkzaam. Het overgrote deel hiervan biedt producten of diensten aan als zzp’er, een zelfstandige zonder personeel. Maar kun je al het werk als ‘eenpitter’ niet meer aan, en ga je de stap nemen je onderneming uit te breiden met personeel (zelfstandige met personeel)? Dan zijn er een hoop nieuwe zaken waar je opeens mee te maken krijgt. Een daarvan is de verplichte RI&E voor ondernemingen met minimaal een fte aan medewerkers.

Relatief sterke positie van medewerkers

In Nederland hebben medewerkers, mogelijk dankzij de lange historie van vakbonden, een relatief sterke positie in de arbeidsrelatie met hun werkgever. Zonder geldige reden iemand op staande voet ontslaan, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zomaar kan? Dat is hier in Nederland (gelukkig) niet mogelijk. Een werkgever is in ons land verplicht in dat geval een bepaald traject te lopen, dat mogelijk loopt tot in de rechtbank.

Werkgever verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving

Een andere verplichting die werkgevers ten opzichte van medewerkers hebben, is het zorgen voor een veilige werkomgeving. De verplichte Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) speelt hierbij een belangrijke rol. Door middel van dit onderzoek krijg je inzicht in de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die medewerkers lopen. Om kwetsbare groepen zoals jongeren en bijvoorbeeld zwangere vrouwen extra te beschermen, is hier speciale aandacht voor.

Naast inzicht in de risico’s die medewerkers lopen, biedt een RI&E ook handvatten voor risicobeperkende maatregelen. In een Plan van aanpak leg je vast wat de mogelijkheden zijn en hoe je deze hebt geïmplementeerd. Wil je graag hulp bij het uitvoeren en opstellen van een RI&E? Kijk hier voor meer informatie.

Voordelen van het opstellen van een RI&E

In ondernemingen waar door een of meerdere medewerkers wekelijks veertig uur of meer wordt gewerkt, moet een up-to-date RI&E aanwezig zijn. Word je door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) geïnspecteerd en is er geen recent document? Of is dat het geval als er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden? Dan kan je daar een boete voor krijgen.

Naast dat het dus verplicht is, heeft het ook diverse voordelen. Een RI&E draagt namelijk bij aan een verlaging van het aantal arbeidsongevallen, en van verzuim als uitval. Als ondernemer hoef je je minder zorgen te maken om de risico’s en de financiële gevolgen hiervan. En medewerkers zijn ook nog eens positiever en productiever. Belangrijk in de huidige tijd met een medewerkerstekort en veel druk op de marges vanwege stijgende prijzen!

Foto door nappy.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Bedrijven

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben

Als ondernemer is het erg belangrijk om goed verzekerd te zijn voor potentiële risico’s die op kunnen treden. De kredietverzekering is nog een vrij onbekende verzekering voor ondernemers. Dit is onterecht, omdat deze...

DC Business25.02.2024

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben