Automotive06.03.2024

Zo’n 1.000 Xpeng-eigenaren gaan een bètatest doen


Zou jij gaan rondrijden in een auto met test software?

Apple en Android brengen bètaversies uit van nieuwe OS-versies, zodat developers alvast aan de slag kunnen hun apps te testen in een nieuw OS, en gebruikers er ook bugs en andere niet helemaal goed werkende functies uit kunnen halen. Blizzard doet hetzelfde voor alle nieuwe games die gelanceerd worden. Eerst volgt er een bètaversie waarin spelers aan de slag gaan om te kijken wat er nieuw is, en of er dingen zijn die niet goed werken. Mocht er in een van deze gevallen foutjes of bugs gevonden worden, dan geeft men dat eenvoudig door, en is er verder niet zo veel aan de hand.

Xpeng bètatest

Maar nu zijn er ook zo’n 1.000 Europese bestuurders van Xpeng-voertuigen die gaan rondrijden in een bètatest, met software die potentieel gezien (het blijft een betatest) dus nog de nodige fouten kan bevatten.

Xpeng lanceert namelijk later deze maand een grote software-update voor zijn elektrische modellen P7 en G9. Een update die de rij-ervaring aanzienlijk moet gaan verbeteren. Om belangrijke feedback van huidige klanten te verzamelen gaat het merk dus een bètatest doen. Daarvoor hebben zich duizend Europese eigenaren aangemeld. Die ontvangen allemaal de testsoftware via een over-the-air update naar hun auto. Aan de hand van de ervaringen en aanbevelingen van deze klanten wordt de software verder verbeterd en komt de definitieve update (4.4.0) later deze maand beschikbaar voor alle Europese Xpeng-eigenaren.

test software
test software

Software update

De aanstaande software-update bestaat onder andere uit de volgende verbeteringen.

 • De adaptieve cruise control (ACC) biedt meer comfort op lange afstanden door minder ongewenste vertragingen (die bijvoorbeeld door geparkeerde voertuigen langs de weg werden veroorzaakt), betere logica voor het minderen van snelheid en natuurlijker in te stellen afstanden tot de voorligger. Als de bestuurder met een stuurbeweging schakelt van LCC naar ACC, houdt de ACC nu de ingestelde snelheid vast.
 • De gevoeligheid van de bestuurdersmonitor (DSM) is nu op drie niveaus in te stellen (Laag/Normaal/Hoog), waarbij de standaardinstelling ‘Normaal’ is, waar deze voorheen standaard was ingesteld op wat nu ‘Hoog’ is.
 • De status van het verkeerslicht op de gebruikte rijbaan wordt nu bovenin het berijdersdisplay aangegeven, wat kan helpen in situaties waarin zonlicht of beperkt zicht op de verkeerslichten het lastig maken om de status ervan te zien.
 • De automatische rijbaanwisselassistent (ALC) signaleert beter wanneer het mogelijk is om automatisch van rijbaan te wisselen, en de nauwkeurigheid en timing van het accelereren na het wisselen van rijbaan zijn verbeterd.
 • De rijbaanondersteuning (LSS) maakt gebruik van de camera’s om de wegbelijning te ‘lezen’ en de bestuurder te waarschuwen als de auto de lijnen op een gevaarlijke manier nadert. De frequentie van waarschuwingen tijdens het rijden is verlaagd, zodat de berijder alleen de meest noodzakelijke en wettelijk verplichte waarschuwingen krijgt. De ingreep van het systeem bij het ongewenst verlaten van een rijstrook is verbeterd door minder heftige feedback via stuurwieltrillingen bij het overschrijden van de lijnen.
 • Het tijdig en passend accelereren of vertragen in specifieke situaties is verbeterd, zoals wanneer de voorligger van rijbaan verandert of andere voertuigen voor de auto invoegen. Daarnaast zijn de snelheid en precisie bij het gebruik van LCC in bochten geoptimaliseerd.
 • Het aantal functionele geluiden en visuele meldingen die optreden bij het gebruik van ACC, LCC en ALC is sterk verminderd, waardoor een rustigere en fijnere rijervaring ontstaat.
 • De intelligente grootlichtassistent (IHB) is nauwkeuriger in het detecteren van voor- en tegenliggers in het donker, zodat het systeem het grootlicht eerder kan uitschakelen om te voorkomen dat andere voertuigen worden verblind. Op snel- en stadswegen wordt het grootlicht automatisch uitgeschakeld wanneer tegenliggers worden gedetecteerd en automatisch weer ingeschakeld nadat de voertuigen zijn gepasseerd.
 • De audiokwaliteit bij telefoongesprekken via Bluetooth is verbeterd met een sterkere en helderdere geluidsontvangst in de auto tot gevolg.
 • De actieradius is ook weer als percentage zichtbaar; door een bug was de actieradius tijdelijk alleen in kilometers zichtbaar, maar nu kan de berijder weer kiezen tussen de resterende afstand en het resterende percentage van de accucapaciteit.
 • Als de navigatie wordt gebruikt om laadpunten te vinden, kan de berijder laadstations filteren op laadvermogen. Dit vergroot de gebruiksvriendelijkheid bij het plannen van langere routes en optimaliseert het voorverwarmen van de accu voor snelladen.
 • Het 360 graden-camerabeeld (AVM) is verbeterd zodat berijders een beter zicht op de omgeving rond de auto hebben en parkeerschades tot een minimum worden beperkt.
 • De ontwasemingsfunctie van de klimaatcontrole is verbeterd, waardoor de ruiten sneller schoon zijn in natte en koude omstandigheden.
 • Een groot aantal functienamen en -beschrijvingen in het infotainment van de auto is herzien in het Nederlands, Deens, Zweeds en Noors om de gebruikservaring te verbeteren en meer duidelijkheid te geven.
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over China

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

​BYD Yangwang U9: Chinese supercar gaat in 2,3 seconden 309 km/u

Het Chinese merk Build Your Dream mag dan vooral voet aan de grond krijgen met zijn betaalbare elektrische auto’s: het merk maakt ook auto’s die niet onderdoen voor een Lamborghini. De nieuwe elektrische supercar van...

Automotive27.02.2024

​BYD Yangwang U9: Chinese supercar gaat in 2,3 seconden 309 km/u

Dieren klonen, een twijfelachtige geschiedenis: hoe is het nu?

1984 was een belangrijk jaar voor de mensheid: toen kloonden we voor het eerst een dier. Hoewel het klonen zelf succesvol was, bleken er toch complicaties op te treden. Dolly, het gekloonde schaap, is waarschijnlijk het...

Nieuws19.01.2024

Dieren klonen, een twijfelachtige geschiedenis: hoe is het nu?

Steeds meer Chinese instanties verbieden de iPhone

Het gaat economisch en politiek al jaren niet lekker tussen de VS en China. Over en weer worden beschuldigingen over spionage heen en weer geslingerd. Daarnaast bestoken beide landen zich met handelsverboden, -embargo’...

Mobile18.12.2023

Steeds meer Chinese instanties verbieden de iPhone

Overheden ontraden het gebruik van alle buitenlandse toestellen en -technologie
AliExpress komt met binnen 5 dagen in huis garantie

Consumenten die wel eens shoppen op AliExpress ontvangen voortaan hun bestelde producten binnen 5 dagen als zij kiezen voor AliExpress Choice. Deze service garandeert levering binnen 5 werkdagen voor artikelen uit China...

Online02.11.2023

AliExpress komt met binnen 5 dagen in huis garantie

en kondigt het 11.11 Global Shopping Festival aan
Honor Vs2 is weer een iets dikkere foldable

Honor, ooit onderdeel van Huawei, toen effe min of meer zelfstandig, daarna weer onder de Huawei vlag en sinds de handelsembargo troubles van Huawei is het weer een zelfstandig (smartphone) merk. Afgelopen weekend presen...

Mobile16.10.2023

Honor Vs2 is weer een iets dikkere foldable

Net als zijn voorgangers komt hij voorlopig niet naar ons deel van de wereld
Chinese automerken rukken op, maar heel hard gaat het nog niet

Je hoort het al maanden: de Chinese (elektrische) automerken zijn hard op weg de Nederlandse (en Europese) consument te veroveren. Bij mij, als ex-Mobile Cowboy, wekt dat een déjà vu op van een jaar of acht geleden. To...

Automotive03.10.2023

Chinese automerken rukken op, maar heel hard gaat het nog niet

Verkoop marktaandeel blijft dit jaar nog steken onder 4 procent

Verder lezen over Elektrische auto

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Verder lezen over Software

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


In de snel veranderende bedrijfswereld van vandaag is efficiëntie niet alleen een voordeel, het is een noodzaak. Bedrijfsprocessen optimaliseren is cruciaal voor elke organisatie die streeft naar verbeterde productiviteit en competitieve superioriteit. Maar wat betekent dit precies?

Technology29.04.2024

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?