Automotive14.06.2022

Stellantis maakt werk van waterstof-elektrische bestelbussen


FCEV modellen van de Opel Vivaro, Peugeot Expert en Citroën Jumpy

Vorige week was ik te gast bij Opel in Rüsselsheim waar Stellantis een event organiseerde rondom waterstof-elektrisch aangedreven (FCEV) bestelbussen. De Special Vehicles fabriek van Opel in Rüsselsheim is de plek waar momenteel alle FCEV bestelbussen van Opel, Peugeot en Citroën – allemaal onderdeel van de Stellantis Group – geproduceerd worden. De productiecapaciteit ligt nu nog op maximaal 1.000 exemplaren per jaar, maar dat wordt in de komende jaren fors uitgebreid.

Ombouw naar waterstof-elektrisch aangedreven bestelbussen

Op dit moment arriveren de Vivaro, Expert en Jumpy nog in de fabriek met brandstof of volledige elektrisch aangedreven motoren. Bij Special Vehicles worden ze vervolgens omgebouwd tot waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen. Dat klinkt, en is, nog wat omslachtig, maar door de relatief beperkte productie en vraag is er nog geen aparte productielijn voor deze versie van de bestelbussen gebouwd. Dat is uiteindelijk, wanneer vraag naar deze bussen groeit, natuurlijk wel de bedoeling.

Tijdens het event kregen de aanwezigen een fraai inzicht in het proces van de ombouw en de doelstellingen en ambities van Stellantis op het gebied van waterstof-elektrisch aangedreven bestelbussen. En, we konden ook zelf ervaren hoe comfortabel de Opel Vivaro en zijn Peugeot en Citroën zussen rijden, tot en met het tanken van H2 bij een Shell station in de buurt.

De `oude motor` wordt uit de bestelbus gehaald...
De `oude motor` wordt uit de bestelbus gehaald...
En vervangen door de waterstof-elektrische aangedreven motor.
En vervangen door de waterstof-elektrische aangedreven motor.

Voordelen H2 FCEV

Waterstof-elektrisch aangedreven bestelbussen hebben enkele voordelen ten opzichte van volledig elektrisch aangedreven modellen. Stellantis heeft gekozen voor het zogenoemde mid-power concept. Daardoor hebben deze bestelbussen met een waterstof tankinhoud van 4,4 kilo, gecombineerd met een 10,5 kWh accu een WLTP-bereik van 400 kilometer (350 kilometer op H2 en 50km van de accu).

Een ander groot voordeel is het feit dat het tanken slechts drie minuten duurt. Bij een EV met een vergelijkbaar bereik moet je toch al gauw rekening houden met een laadtijd van minimaal een half uur tot meer dan een uur, afhankelijk van de capaciteit van de snellader (50 tot 150 kWh). Tijd die je, zeker met een bestelbus, graag wilt besparen.

De waterstof-technologie die Stellantis voor de bestelbussen gekozen heeft zorgt er tevens voor dat er geen laadruimte verloren gaat, door de aanwezigheid van een groot accupakket of brandstoftank. Het 10,5 kWh accupakket is ‘verborgen’ onder de stoel van de bestuurder en de drie waterstofcellen liggen onder de bus. Daardoor is de hoogte van de bestelbus wel iets toegenomen, maar met 1m94 kun je ook met deze Vivaro, Partner en Jumpy in vrijwel elke parkeergarage terecht.

De Peugeot Expert is een van de drie nagenoeg identieke FCEV bestelbussen die Stellantis maakt.
De Peugeot Expert is een van de drie nagenoeg identieke FCEV bestelbussen die Stellantis maakt.
Het interieur van deze bestelbussen is bijzonder comfortabel en compleet uitgerust.
Het interieur van deze bestelbussen is bijzonder comfortabel en compleet uitgerust.

Genoeg vermogen

Door te kiezen voor het mid-power concept heeft Stellantis wel een compromis moeten sluiten voor de prestaties van deze bestelbussen. De maximum snelheid is begrensd op 110 km/h. Op zich is dat voldoende, maar bij het rijden op de autosnelweg zou het toch fijn zijn als ze, al was het maar voor even, iets harder konden rijden. Bijvoorbeeld wanneer je langzamere weggebruikers, zoals vrachtverkeer en auto’s met caravan, moet inhalen.

De verschillende Drive Modi zorgen er wel voor dat de Vivaro, Expert en Jumpy over voldoende acceleratievermogen kunnen beschikken. In de Power mode leveren de elektromotoren 100 kW (136 pk) vermogen en een koppel van 260 Nm.

Waterstof tank je straks gewoon bij een tankstation.
Waterstof tank je straks gewoon bij een tankstation.

Waterstof veiliger dan benzine

Waterstof is het meest ontvlambare gas op aarde. Het werd onder andere gebruikt in de raketmotoren van de Space Shuttle en velen zullen zich nog wel de beelden van de ramp met de Hindenburg kunnen herinneren. De met waterstof gevulde zeppelin die in 1937 letterlijk in vlammen opging. Daar hoeven wij ons tegenwoordig echt niet meer druk te maken. De cilinders waarin de waterstof – met een druk van 700 bar – opgeslagen wordt, zijn extreem veilig. Sterker nog, het tanken en gebruik van waterstof is veiliger dan benzine. De waterstof wordt namelijk in een volledig gesloten systeem getankt, en opgeslagen. Bij het tanken van benzine sta je immers vlak boven een open tankdop waar licht ontvlambare benzinedampen ontsnappen. En toch maakt niemand zich daar druk over.

De cilinders zelf worden tijdens de testfase 1500 keer met een druk van 1800 bar getest. Dat is dus ruim 2,5 keer meer dan de druk die uiteindelijk nodig is. Daarnaast worden ze ook gedurende 30 minuten in een open vuur gelegd om er zeker van te zijn dat ze ook tijdens een ongeluk niet scheuren. Ofwel, de H2-cilinders zijn vele malen sterker dan nodig en extreem veel robuuster dan een standaard benzine- of dieseltank. Kortom, rijden op waterstof is veel veiliger dan rijden op benzine.

Nog niet in Nederland

Op dit moment zijn de H2 FCEV bestelbussen van Opel, Peugeot en Citroën nog niet in Nederland beschikbaar. Dat heeft vooral te maken met het beperkte aantal H2-tankstations in ons land. De bestelbussen rijden wel al rond in Frankrijk en Duitsland. Die landen timmeren iets voortvarender aan de weg op het gebied van waterstof.

Duitsland telt inmiddels meer dan 100 H2-tankstations, in Frankrijk zijn dat er zo’n 50. Ter vergelijk, volgens de meest recente informatie heeft Nederland er zo’n 10. In Duitsland en Frankrijk wordt de komende jaren ook fors geïnvesteerd in H2-tankstations. Tot 2030 trekken beide landen daar elk zo’n 9 miljard euro voor uit. Europa telt momenteel nog zo’n 200 H2-tankstations. Tegen 2030 moeten dat er meer dan 2500 zijn, is de verwachting.

Als je kijkt naar de brandstofkosten, dan is waterstof nog niet heel veel voordeliger dan diesel. Maar dat is natuurlijk ook niet het voornaamste doel om emissievrij te gaan rijden. In Duitsland kost een kilo waterstof, vaste prijs, €12,85. Voor 400 kilometer betekent dat een kilometerprijs van zo’n 14 cent. Met een diesel bestelbus die 1 op 15 loopt is dat zo’n 15 cent per kilometer. De winst zit hem dan vooral in de lagere (wegen)belasting en onderhoudskosten van een FCEV.

De Citro\u00ebn Jumpy, Opel Vivaro en Peugeot Expert FCEV modellen van Stellantis (vlnr).
De Citroën Jumpy, Opel Vivaro en Peugeot Expert FCEV modellen van Stellantis (vlnr).
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Citroën

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Het gaat goed met de Stellantis Pro One op de wereldwijde markt voor bedrijfsvoertuigen. In 2023 boekte het programma van Stellantis Pro One successen (1.7 miljoen verkochte voertuigen) die goed waren voor een derde van...

DC Business26.03.2024

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Citroën ë-C3 nu in de winkel

Het klinkt bijna als een kassakoopje maar de Citroën ë-C3, de nieuwe 100% elektrische troefkaart van het Franse merk is vanaf nu te bestellen. Het is de auto die zeker gezien zijn prijs vol de concurrentie aan moet gaa...

Automotive25.01.2024

Citroën ë-C3 nu in de winkel

​Rise of the microcars: de leukste micro-auto’s op een rij

Deze dag mag stormachtig zijn begonnen, hij begon ook met iets leuks, namelijk de aankondiging van de nieuwe Fiat microcar. De autootjes zijn enorm grappig om te zien, maar zijn ze ook zo praktisch? En: waarom zien we er...

Automotive05.07.2023

​Rise of the microcars: de leukste micro-auto’s op een rij

Citroën Ë-C4 X fastback en het einde van de SUV

De contouren van Stellantis, het moederconcern van Citroën, worden steeds duidelijker zichtbaar. De toekomst van de vloot van Stellantis is elektrisch en heeft een stekker. Na recente introducties van Peugeot, Opel, Fia...

Automotive27.01.2023

Citroën Ë-C4 X fastback en het einde van de SUV

Waterstof-elektrische bussen van Opel, Peugeot en Citroën komen naar Nederland

Enkele maanden geleden waren wij bij Stellantis in Rüsselsheim voor een presentatie en demonstratie van waterstof-elektrische bestelbussen. Deze week heeft de fabrikant bekend gemaakt dat deze bestelbusjes, de Opel Viv...

Automotive15.12.2022

Waterstof-elektrische bussen van Opel, Peugeot en Citroën komen naar Nederland

Citroen Oli hoe leuk kan een conceptcar zijn

Citroën heeft zojuist in Parijs haar nieuwste concept car gepresenteerd, de Citroën Oli een verbastering van All-e waarvan de betekenis zich laat raden. Voor wie niet van modern design houdt, van het zoeken naar uiters...

Automotive29.09.2022

Citroen Oli hoe leuk kan een conceptcar zijn

Dit is de nieuwe, moderne merkidentiteit van Citroën

Citroën onthult vandaag zijn nieuwe merkidentiteit en logo. Ze luiden een nieuw tijdperk van durf, emotie en dynamiek in voor het inmiddels al 103 jaar bestaande merk. Het stimuleert Citroën in zijn streven om elektris...

Automotive27.09.2022

Dit is de nieuwe, moderne merkidentiteit van Citroën

Nothing moves us like Citroën

Verder lezen over Elektrisch rijden

Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Tesla Cybertruck is een gevaarte dat nogal opvalt, zeker als er een parkeerplaats mee vol staat. Dat zag ook een persoon met een graffitispuit en een hekel aan Elon Musk...

Automotive24.06.2024

Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Kijk je ogen uit bij de eerste beelden van de Bugatti Tourbillon

Hoewel het de opvolger van de Chiron wordt genoemd, onthult Bugatti dat geen enkel onderdeel hetzelfde is: alles aan Bugatti Tourbillon is gloednieuw. 

Automotive24.06.2024

Kijk je ogen uit bij de eerste beelden van de Bugatti Tourbillon

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Verder lezen over Opel

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Het gaat goed met de Stellantis Pro One op de wereldwijde markt voor bedrijfsvoertuigen. In 2023 boekte het programma van Stellantis Pro One successen (1.7 miljoen verkochte voertuigen) die goed waren voor een derde van...

DC Business26.03.2024

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Opel Experimental: Schilderen met licht en kijken in het donker

Opel en verlichtingstechnologie horen bij elkaar. In de video 'Painting with Light' biedt Opel je een inkijkje in de toekomst van verlichtingstechnologieën met de Opel Experimental. Het experiment in de nachtelijke uren...

Technology02.03.2024

Opel Experimental: Schilderen met licht en kijken in het donker

​Rise of the microcars: de leukste micro-auto’s op een rij

Deze dag mag stormachtig zijn begonnen, hij begon ook met iets leuks, namelijk de aankondiging van de nieuwe Fiat microcar. De autootjes zijn enorm grappig om te zien, maar zijn ze ook zo praktisch? En: waarom zien we er...

Automotive05.07.2023

​Rise of the microcars: de leukste micro-auto’s op een rij

Opel sluit aan bij urban-mobility project

Opel heeft zich namens Stellantis aangesloten bij het STADT:up project. Dit staat voor Solutions and Technologies for Automated Driving in Town. Het is een zogenoemd urban-mobility project met als doel grote technologisc...

Automotive09.03.2023

Opel sluit aan bij urban-mobility project

STADT:up wil grote stappen zetten op weg naar geautomatiseerd rijden in steden
Waterstof-elektrische bussen van Opel, Peugeot en Citroën komen naar Nederland

Enkele maanden geleden waren wij bij Stellantis in Rüsselsheim voor een presentatie en demonstratie van waterstof-elektrische bestelbussen. Deze week heeft de fabrikant bekend gemaakt dat deze bestelbusjes, de Opel Viv...

Automotive15.12.2022

Waterstof-elektrische bussen van Opel, Peugeot en Citroën komen naar Nederland

Opel Mokka-e wordt Mokka Electric en krijg meer bereik

Opel heeft de Mokka-e van een nieuwe naam voorzien. Vanaf nu gaat deze volledig elektrische bolide door het leven als de Mokka Electric. Dat is echter niet de enige verandering. Met de nieuwe naam komt ook en groter accu...

Automotive14.12.2022

Opel Mokka-e wordt Mokka Electric en krijg meer bereik

Nieuwe Opel Astra Sports Tourer iets kleiner maar wel veel beter

Opel lanceert in Rüsselsheim de nieuwe Opel Astra Sports Tourer, de stationwagen variant van de Astra hatchback. Maar je mag ook zeggen de opvolger van de Astra stationwagen die een heel alfabet heeft afgewerkt in de ja...

Automotive06.07.2022

Nieuwe Opel Astra Sports Tourer iets kleiner maar wel veel beter

Verder lezen over Peugeot

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Het gaat goed met de Stellantis Pro One op de wereldwijde markt voor bedrijfsvoertuigen. In 2023 boekte het programma van Stellantis Pro One successen (1.7 miljoen verkochte voertuigen) die goed waren voor een derde van...

DC Business26.03.2024

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Peugeot E-Lion Day 2024: de leeuw als beschermde diersoort

Peugeot heeft vandaag het nieuwe gezicht van de E-Lion laten zien. De leeuw, symbool voor het Franse merk heeft hulp nodig en wordt hulpzaam. De eerste is duidelijk, er lopen nog maar 20.000 leeuwen rond op de wereld, de...

Automotive31.01.2024

Peugeot E-Lion Day 2024: de leeuw als beschermde diersoort

Nieuwe Peugeot e-3008 krijgt een fatsoenlijk bereik

Begin volgend jaar verschijnt de nieuwe Peugeot e-3008. Dat wordt, als de claims van eigenaar Stellantis straks ook met WLTP- en, belangrijker nog, ervaringscijfers gestaafd worden, de eerste elektrische Peugeot en midde...

Automotive14.09.2023

Nieuwe Peugeot e-3008 krijgt een fatsoenlijk bereik

Stellantis zet in op 700 kilometer, maar dat moet nog bevestigd worden
EV’s van Peugeot en BYD in prijs verlaagd

Tesla begon er eind vorig jaar mee. Inmiddels heeft de Amerikaanse EV-fabrikant al een paar prijsverlagingen doorgevoerd en daarmee een heuse prijzenoorlog ontketend. Concurrenten kunnen niet anders dan daaraan meedoen....

Automotive24.08.2023

EV’s van Peugeot en BYD in prijs verlaagd

Must have hypercar: de nieuwe Peugeot 9X8 van Lego Technic

Na de onthulling van de 9X8 hypercar vorig jaar ging Team Peugeot TotalEnergies een nieuwe technische uitdaging aan: het namaken van de nieuwe hybride hypercar met LEGO Technic. Liefhebbers van autosport en LEGO kunnen h...

Automotive16.04.2023

Must have hypercar: de nieuwe Peugeot 9X8 van Lego Technic

Peugeot Inception Concept: dit mag je verwachten vanaf 2025

Het is zover, Stellantis, of meer specifiek Peugeot, presenteert vandaag vanaf de CES in Las Vegas het Peugeot Inception Concept. Een studiemodel wat laat zien hoe nieuwe modellen van Peugeot er vanaf 2025 uit gaan zien....

Automotive06.01.2023

Peugeot Inception Concept: dit mag je verwachten vanaf 2025