Je weet natuurlijk allang dat je tijdens het rijden met je vingers van je smartphone af moet blijven, maar voor wie toch af en toe denkt dat hij echt een appje MOET sturen en dat om wat voor reden dan ook niet via spraak kan regelen: pas op. Je riskeert nu nog eerder een flinke boete, zeker als je in Den Haag rijdt.
De testperiode met de focusflitser is nu voorbij, maar dat betekent niet dat hij wordt teruggezet in de voorraadkast en er eerst nog allerlei analyses komen. Nee: de focusflitser wordt nu meteen ‘in dienst’ genomen om mensen op de bon te slingeren. En die bonnen zijn niet leuk: 430 euro. Dat zijn is dus een erg duur appje: we kunnen ons op de redactie geen enkel appje bedenken dat zo urgent is, dat het dat geld waard is. Bovendien heb je in de meeste auto’s gewoon Android Auto of Car Play, waardoor je je bericht gewoon kunt inspreken of iemand kunt bellen als je bang bent dat er iets lost in translation raakt.
De focusflitser in Den Haag is nu nog in zijn eentje, maar het is de bedoeling dat er uiteindelijk vijftig flitsers komen op verschillende plaatsen in het land. Utrecht is na Den Haag de tweede stad waar ze worden geïmplementeerd en daarna volgt de rest van het land. De flitspalen zijn speciaal en kunnen zien of iemand een telefoon vasthoudt achter het stuur. Ga er niet vanuit dat ze op heel vaste punten komen te staan: ze zijn gemaakt zodat ze snel verplaatst kunnen worden.
De focusflitser is niet alleen als het gaat om het maken van keuzes over wie er al dan niet met zijn telefoon in zijn handen zit. De foto wordt altijd ook naar het CJIB gestuurd waar een mens er nog eens naar kijkt om de foto te controleren. Zo ja, dan kan de kentekenhouder rekenen op een boete. Een boete die bijna net zoveel geld kost als een nieuwe smartphone: en waarvan je jarenlang elke maand ongelimiteerd zou kunnen bellen en appen (zolang je het niet in de auto blijft doen uiteraard).
De nieuwe flitspaal is een initiatief van het Openbaar Ministerie om strenger te handhaven op wie een telefoon vasthoudt in de auto. Het gaat er niet om of je aan het bellen of appen bent: zelfs een ander nummer aanzetten met Spotify of je navigatie aanzetten op Google Maps mag niet rijdend in de auto gebeuren. Je aandacht maar een paar seconden van de weg afhouden, kan in het drukke Nederlandse verkeer al gauw in een tragedie eindigen. Dat geldt in ieder geval wel voor de ongeveer 120 mensen die jaarlijks komen te overlijden door telefoongebruik in het verkeer.
Het is schokkend dat 75 procent van de automobilisten in ons land wel eens zijn telefoon gebruikt achter het stuur, helemaal omdat het niet nodig is. Besef ook goed: als je 50 kilometer per uur rijdt en drie seconden op je scherm kijkt, ben je alweer een half voetbalveld verder: 42 meter. Met andere woorden: je bent al snel te laat en soms kan de persoon die je aanrijdt het niet navertellen, maar soms jij ook niet.