Automotive03.03.2023

Musk heeft nog altijd grote plannen met Tesla en de wereld


Maar hij is wel wat voorzichtiger geworden met zijn voorspellingen

Deze week organiseerde Tesla in haar fabriek in Austin een dag voor investeerders. Daar onthulde Musk zijn toekomstplannen voor het EV-merk. De strategie voor de komende tien jaar zogezegd.

Veel boter, maar nog geen vis

Die plannen zijn misschien wel groots, zoals de mededeling dat Tesla momenteel al werkt aan de ontwikkeling van de volgende, revolutionaire, elektrische voertuigen, maar heel veel details werden er tijdens de keynote van Musk niet vrijgegeven.

Het klonk allemaal nogal wat wollig en, geheel in de stijl van Elon, pretentieus. Zo stelde de miljardair dat hij van mening is dat een investering van 10 biljoen dollar ‘voldoende’ is om de hele wereld voor 2050 op schone energie te laten draaien. Hoe? Daarover geen woord.

Misschien dat Elon ‘geleerd’ heeft van de vorige keer dat hij een middellange termijnvisie voor Tesla met de wereld deelde. Veel van de plannen en voorspellingen die hij toen deed, zijn nu nog altijd geen werkelijkheid geworden.

Zo wilde Musk de afgelopen jaren een soort zelfrijdende Uber-dienst opzetten. Tesla eigenaren konden hun bolide, als ze hem zelf niet nodig hadden, verhuren. De auto zou zelf naar de huurder rijden en daarna ook weer terugkomen. Leuk idee… niets van terechtgekomen. Nog los van het feit dat Tesla’s wel kunnen, maar nog altijd niet volledig autonoom mogen rijden. En dan is er nog de Cybertruck… ach ja, de Cybertruck

Voorzichtiger met voorspellingen

In 2011 riep Musk nog vol vertrouwen dat ze (SpaceX) binnen tien jaar de eerste mensen op Mars zouden zetten. Inmiddels weet hij – en iedereen – wel beter. Dit keer beperkte hij zich met te zeggen dat ze daar ooit hopen te komen.

Intussen maken de investeerders van Tesla zich al een tijdje druk over de andere taken die Musk zichzelf in de maag gesplitst heeft en de verslappende aandacht voor Tesla die dat met zich meebrengt. Zij pleiten er dan ook voor dat Elon zich weer fulltime bezig gaat houden met Tesla. Het feit dat de meeste boude plannen en doelstellingen die Musk de afgelopen zeven jaar voor Tesla gesteld heeft, niet of slechts deels, behaald zijn, sterkt de investeerders in hun pleidooi.

Een geremde Musk. Is dat wel verstandig?

Wat ze in ieder geval bereikt lijken te hebben, is dat Musk voor de komende zeven tot tien jaar afgestapt is van het spuien van enorme mega(lomane) plannen en voorspellingen. Of dat echter zo verstandig is?

Ik bedoel, een van de redenen dat Musk zijn successen geboekt heeft, was juist vanwege zijn ongeremde creativiteit, visie en een mentaliteit die hem door muren liet gaan. Een ongeleid projectiel met miljarden in zijn achterzak. Die miljarden kwamen daar niet omdat hij het altijd zo voorzichtig aangepakt heeft, toch?

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

Tesla Model Y moet meer verkocht worden in Nederland: hij blijkt niet heel toegankelijk te zijn. Misschien is de auto wel toegankelijk, maar zijn prijs niet, heeft Tesla gedacht. De EV-maker besluit daarop de bolide wat...

Automotive18.01.2024

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland