Automotive19.03.2024

​Fisker zit in zwaar weer: legt productie elektrische auto’s stil


Autobedrijf Fisker zit in de problemen. De elektrische bolides van het merk worden 6 weken lang niet gemaakt, het geld zou op zijn. Ook kwam er recent een nogal ongemakkelijk gesprek over een review van beroemde techreviewer Marques Brownlee boven tafel, dat het bedrijf ook geen goed doet. Dit is wat er aan de hand is.

Fisker Ocean

Fisker is bekend van Ocean, een SUV die helaas een enorm moeilijke start heeft gehad. De auto werd neergesabeld door autoreviewers en dan vooral op het gebied van herrie, het gebrek aan soepelheid in het rijden, softwareproblemen en het missen van goede opbergoplossingen. En ja, als een van de bekendste YouTubers van de wereld je auto de slechtste auto die hij ooit reviewde noemt, dan helpt dat uiteraard niet. En de remproblemen en motorkappen die zomaar openspringen gooien ook geen hoge ogen.

Fisker heeft het niet makkelijk en moet nu daarom 6 weken lang de fabricage van zijn bolides stilleggen. Het geeft zelf aan: “Fisker pauzeer de productie voor zes weken vanaf 18 maart 2024. Zo kunnen we de voorraad controleren en naar financieringsinitiatieven kijken. Het heeft van investeerders waarschijnlijk wel 150 miljoen dollar weten vast te leggen, maar het moet daarvoor wel aan ‘bepaalde voorwaarden’ voldoen.

EV’s in de problemen

Dat het niet heel lekker gaat met deze auto’s, dat ligt niet alleen aan het merk zelf. In de Verenigde Staten, maar ook in Europa, loopt de verkoop van elektrische voertuigen achter. Hoewel de wens van de EU luidt dat er vanaf 2030 geen brandstofauto’s meer mogen worden verkocht, heeft bijvoorbeeld Mercedes-Benz recent al aangegeven dat het dat niet gaat halen. Mensen blijven nu het kan duidelijk nog wel even voor benzine-auto’s kiezen, ook al is dat straks waarschijnlijk een uitstervende optie.

Fisker zou in gesprek zijn met een grote automaker om te investeren en dat zou waarschijnlijk Nissan zijn. Echter lijkt de uiteindelijke oplossing nog erg ver weg. Fisker is nog enorm kleinschalig: in 2023 heeft het 4.900 auto’s verkocht en in 2024 waren dat er tot nu toe 1.300. De voorraad zou nog uit 4.700 auto’s bestaan. Er werd in 2023 weliswaar 273 miljoen binnengeharkt aan sales: de schuld is meer dan 1 miljard dollar, dus dat is moeilijk om recht te trekken. Helemaal als je ook nog je productie stillegt. Spannende tijden dus voor het automerk, maar ook voor de duizenden mensen die wel al een Ocean op de oprit hebben staan. Gaat Fisker immers kopje onder, dan is het nog maar de vraag hoe het met de ondersteuning en updates van hun auto’s zit.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Elektrische auto

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone