Automotive19.03.2024

​Fisker zit in zwaar weer: legt productie elektrische auto’s stil


Autobedrijf Fisker zit in de problemen. De elektrische bolides van het merk worden 6 weken lang niet gemaakt, het geld zou op zijn. Ook kwam er recent een nogal ongemakkelijk gesprek over een review van beroemde techreviewer Marques Brownlee boven tafel, dat het bedrijf ook geen goed doet. Dit is wat er aan de hand is.

Fisker Ocean

Fisker is bekend van Ocean, een SUV die helaas een enorm moeilijke start heeft gehad. De auto werd neergesabeld door autoreviewers en dan vooral op het gebied van herrie, het gebrek aan soepelheid in het rijden, softwareproblemen en het missen van goede opbergoplossingen. En ja, als een van de bekendste YouTubers van de wereld je auto de slechtste auto die hij ooit reviewde noemt, dan helpt dat uiteraard niet. En de remproblemen en motorkappen die zomaar openspringen gooien ook geen hoge ogen.

Fisker heeft het niet makkelijk en moet nu daarom 6 weken lang de fabricage van zijn bolides stilleggen. Het geeft zelf aan: “Fisker pauzeer de productie voor zes weken vanaf 18 maart 2024. Zo kunnen we de voorraad controleren en naar financieringsinitiatieven kijken. Het heeft van investeerders waarschijnlijk wel 150 miljoen dollar weten vast te leggen, maar het moet daarvoor wel aan ‘bepaalde voorwaarden’ voldoen.

EV’s in de problemen

Dat het niet heel lekker gaat met deze auto’s, dat ligt niet alleen aan het merk zelf. In de Verenigde Staten, maar ook in Europa, loopt de verkoop van elektrische voertuigen achter. Hoewel de wens van de EU luidt dat er vanaf 2030 geen brandstofauto’s meer mogen worden verkocht, heeft bijvoorbeeld Mercedes-Benz recent al aangegeven dat het dat niet gaat halen. Mensen blijven nu het kan duidelijk nog wel even voor benzine-auto’s kiezen, ook al is dat straks waarschijnlijk een uitstervende optie.

Fisker zou in gesprek zijn met een grote automaker om te investeren en dat zou waarschijnlijk Nissan zijn. Echter lijkt de uiteindelijke oplossing nog erg ver weg. Fisker is nog enorm kleinschalig: in 2023 heeft het 4.900 auto’s verkocht en in 2024 waren dat er tot nu toe 1.300. De voorraad zou nog uit 4.700 auto’s bestaan. Er werd in 2023 weliswaar 273 miljoen binnengeharkt aan sales: de schuld is meer dan 1 miljard dollar, dus dat is moeilijk om recht te trekken. Helemaal als je ook nog je productie stillegt. Spannende tijden dus voor het automerk, maar ook voor de duizenden mensen die wel al een Ocean op de oprit hebben staan. Gaat Fisker immers kopje onder, dan is het nog maar de vraag hoe het met de ondersteuning en updates van hun auto’s zit.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Elektrische auto

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

De Alfa Romeo Milano is geen toeval. Het Italiaanse merk wil net als alle neven en nichten een footprint hebben in het grootste segment van de Europese markt, een Alfa Romeo in een compacte vorm.

Automotive17.04.2024

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

Ford heeft twee auto’s in de maak die het beide moeten gaan opnemen tegen Chinese merken, maar ook tegen Tesla. Tesla is een populair automerk en heeft elektrisch rijden op de kaart gezet, al dragen ook merken als Kia...

Automotive20.03.2024

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers