Automotive18.06.2024

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber


Maker van elektrische auto’s, Fisker, is niet meer. Het bedrijf kwam door diverse omstandigheden in financieel noodweer terecht. Berucht in deze kwestie is onder andere de review die YouTuber Marques Brownlee maakte van Fisker-auto Ocean: die kwam zodanig slecht uit de verf -hij noemde het zelfs de slechtste auto die hij ooit had gereviewed. 

Fisker failliet

Eerder kwamen al honderden werknemers op straat te staan, de productie werd gepauzeerd en dat waren al tekenen aan de wand dat het niet zo goed ging. Er werd nog wel een reddingsporing gedaan, maar niet heeft duidelijk niet mogen baten. Dat je ooit nog een Fisker ziet rijden, die kans wordt hiermee steeds kleiner. Sowieso was die al niet heel groot: in 2023 verkocht Fisker 4700 auto’s. Wel maakte het er 10.000, dus het is afwachten wat er met de rest gebeurt. 

Het is jammer om weer een elektrische automaker te zien omvallen: eerder zijn onder andere Proterra en Lordstown al failliet gegaan. Het heeft vaak te maken met de hoge kosten die er initieel zijn om het plan door te ontwikkelen en de eerste auto’s van de band te laten rollen. Daarom is het ook voor Fisker zo zuur: het is een jaar lang wel goed up and running geweest qua autofabrikage, maar dat is niet heel lang als je kijkt naar hoelang het duurt voor zo’n auto van de eerste tekening naar een fysieke bolide gaat en de fabrieksprocessen hier helemaal op zijn toegespitst. 

Tegelijkertijd komt het dus niet als een verrassing en dat is niet alleen door de keuzes die het bedrijf maakte: ook werd het gezegd, Oprichter Henk Fisker gaf in februari al aan dat het niet zeker was of de boel wel draaiende zou blijven. Daarnaast helpt het ook niet dat elektrische auto’s nog niet storm lopen zoals werd verwacht. Mensen blijken toch vaak wat afwachtender tot het ‘echt moet’ en er zijn nu eenmaal nog veel anders aangedreven auto’s in omloop. Dat ‘het leven’ ook steeds duurder wordt, zorgt dat consumenten ook iets meer de hand op de knip houden.

China

Er zijn ook veel automakers die naar China wijzen. Of die er in ieder geval bang voor zijn. Zelfs Tesla’s Elon Musk heeft gezegd dat hij hoopt dat de ban op Chinese auto’s in de Verenigde Staten van kracht wordt, omdat de Chinezen erg aantrekkelijke, goed betaalbare auto’s maken. Het is, zeker voor een startup-achtige organisatie als Fisker, heel moeilijk om daar tussen te komen, juist omdat die initiële investering immens groot is.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Elektrische auto

Waarom je nu die tweedehands elektrische auto moet kopen die je wil

Wil je nog een tweedehands elektrische auto kopen, dan kun je dat beter vandaag doen dan morgen. De pot is bijna op.

Automotive16.07.2024

Waarom je nu die tweedehands elektrische auto moet kopen die je wil

Zonneplan komt met Powerplay dat tot 2000 gratis rijkilometers zou bieden

Als je standaard de laadkabel hebt ingeplugd, dan is je elektrische auto altijd stand-by om bij te springen wanneer het elektriciteitsnet overbelast raakt. Hierdoor laad je je accu regelmatig gratis bij.

Automotive15.07.2024

Zonneplan komt met Powerplay dat tot 2000 gratis rijkilometers zou bieden

EU rekent nieuwe tarieven voor Chinese elektrische auto’s

We zien het ook buiten Europa: de Amerikanen worstelen met Chinese auto's. Europa rekent nu zelfs hogere tarieven op Chinese bolides.

Automotive08.07.2024

EU rekent nieuwe tarieven voor Chinese elektrische auto’s

Nieuwe Alpine A290 is een elektrische hot hatch

Alpine heeft vandaag officieel de nieuwe A290 onthult, het eerste model uit de Alpine Dream Garage. Het concept dat door Alpine is geïntroduceerd om een complete en exclusieve beleving te bieden aan autoliefhebbers en klanten van het merk.

Automotive19.06.2024

Nieuwe Alpine A290 is een elektrische hot hatch

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker