Automotive13.01.2023

Fastned profiteert van dure elektriciteitsprijzen ‘aan huis’


Omzet verdriedubbeld, laadsessies en klanten verdubbeld

Fastned heeft deze week haar meest recente resultaten bekendgemaakt. De provider van snellaadstations wist haar omzet in het vierde kwartaal van 2022, vergeleken met een jaar eerder, bijna te verdrievoudigen, van 4,8 miljoen in Q4 2021 naar 13,3 miljoen in Q4 2023. Het aantal laadsessies groeide in diezelfde periode met meer dan 100 procent, van 385.000 naar 787.000. Dat de omzet sneller steeg heeft met name ook te maken met de hogere tarieven die sinds de energiecrisis gelden.

Meer EV’s = meer omzet voor laadproviders

Op zich is het niet zo vreemd dat providers van snellaadstations voor elektrische auto’s het goed doen. Ten eerste omdat er steeds meer EV’s op de weg te vinden zijn, en die moeten nu eenmaal regelmatig bijgeladen worden. Fastned profiteert natuurlijk ook van die ontwikkeling. Zo steeg het aantal actieve klanten in het laatste kwartaal van 2022 naar 219.000. Bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

“Het laatste kwartaal van 2022 was erg spannend. Allereerst hebben we, met meer bouwprojecten in uitvoering dan ooit tevoren in de geschiedenis van Fastned, 30 nieuwe stations geopend. Dit is een recordstijging op jaarbasis en hiermee kwam het totaal aantal stations in ons netwerk op 244. Daarnaast hebben we in 2022 in totaal 48 stations geüpgraded, zodat we aan de groeiende vraag op onze stations kunnen voldoen”, aldus Fastned.

Daarnaast speelt sinds vorig jaar ook de prijs van elektriciteit mee. Waar het voorheen voor vrijwel iedereen – ook als je geen zonnepanelen had – voordeliger was om thuis je EV op te laden, is dat nu voor veel mensen niet meer het geval.

Buitenshuis laden kan goedkoper zijn

Om bij het voorbeeld van Fastned te blijven. Daar betaal je nu, zonder abonnement (het pay-as-you-go tarief) 83 cent per kWh. Het afgelopen jaar lag de prijs voor thuisladen voor veel mensen boven dat bedrag. Door de energiecrisis kregen veel consumenten in 2022 te maken met tarieven die dat bedrag (ver) overstegen. Voor hen, als ze dus geen zonnepanelen hebben om de kosten voor elektriciteit te drukken, was (en is) het dus voordeliger om een EV bij een externe laadprovider, zoals Fastned, Allego of Shell Recharge, op te laden.

Zeker als zij, afhankelijk van het aantal laadsessies en de gereden kilometers per maand, kiezen voor een abonnement. Dan betaal je bij Fastned 12 euro per maand, maar krijg je 30 procent korting op het kWh-tarief en betaal je ongeveer 59 cent per kWh. Die abonnementskosten kun je met 1 laadsessie van 60 kWh al dubbel en dik terugverdienen.

Het verschil met de kosten voor thuisladen kan nog groter worden wanneer gekozen wordt voor een laadstation met een AC (‘langzaam’) lader. Die tarieven liggen soms tientallen centen lager dan de tarieven die mensen met een recent energiecontract thuis moeten betalen en zijn sowieso ook voordeliger dan de tarieven die snellaadproviders in rekening brengen. Nadeel is wel dat het opladen van een EV langer duurt. Gemiddeld 1 uur per ca 20 kWh.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Elektrisch rijden

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren