Eerste EV’s van Sony en Honda gaan in 2026 de weg op

Eerste EV’s van Sony en Honda gaan in 2026 de weg op

Noord-Amerika en Japan krijgen voorrang op Europa

Vorig artikel Volgend artikel

Vlak voor de zomer maakten Sony en Honda bekend dat de bedrijven samen elektrische auto’s zouden gaan ontwikkelen. Daarvoor richtten de twee Japanse multinationals Sony Honda Mobility op. Vandaag hebben de twee partijen iets meer informatie over de SoHoMo (ik gok maar eens wat ;)) EV’s wereldkundig gemaakt.

Productie en verkoop starten in 2025

Tijdens een persconferentie heeft Yasuhide Mizuno, bestuursvoorzitte van Sony Honda Mobility, gezegd dat de eerste EV’s die de twee bedrijven samen gaan ontwikkelen, in 2026 geleverd gaan worden. Mits alles volgens planning verloopt natuurlijk. Als we daar even van uit gaan, dat kunnen de eerste modellen al in 2025 besteld gaan worden. In dat jaar zal dan ook de productie starten.

Noord-Amerika wordt het eerste land waar de nieuwe EV’s in de showrooms, en op de weg, zullen verschijnen. Ergens in de lente van 2026. Japan volgt dan in de tweede helft van dat jaar. In Europa zullen we nog iets langer geduld moeten hebben. Een lanceerdatum voor ons deel van de wereld is er nog niet. Formeel zijn ze er bij Sony Honda Mobility nog niet uit of hun EV’s ook naar Europa komen.

Begin dit jaar toonde Sony (zie tweet hieronder) al haar eigen visie op de moderne EV. In hoeverre die uiteindelijk gaat lijken op de EV's die samen met Honda ontwikkeld worden, zal moeten blijken.

Inhaalslag start over drie jaar

Met de samenwerking, zo lieten Sony en Honda bij de oprichting van Sony Honda Mobility al weten, willen de twee bedrijven een inhaalslag op de EV-markt maken. Klinkt mooi, maar als de eerste EV’s pas over ruim drie jaar op de weg verschijnen, dan hoop ik voor Sony en Honda dat ze tegen die tijd ook écht met iets vernieuwends komen.

Entertainment, ook dat was al bekend, wordt een belangrijk onderdeel van de SoHoMo EV’s. Op zich niet zo gek als Sony erbij betrokken is. Maar het is ook geen garantie voor succes. Ik kan mij nog maar al te goed Sony’s pogingen om meer entertainment (gaming) aan haar smartphones toe te voegen. De PlayStation Phone is nooit echt een doorslaand succes geworden. Totaal andere markt natuurlijk, maar toch.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...