Automotive23.02.2022

Candela C-8 laten we het eens over elektrische boten hebben


The boat reinvented

Op dit moment beheersen elektrische auto’s het nieuws in de autowereld. Zijn ze niet volledig elektrisch dan zijn ze wel hybride, al of niet met een stekker. Vermenigvuldig dit nieuws met de gasprijs en brandstofkosten voor auto’s en je zit middenin een van de grote discussies en trends van deze tijd: duurzaamheid. We moeten zuiniger omgaan met energie en op zoek gaan naar goedkopere en alternatieve mogelijkheden.

Maar goed, een stekker aan je auto is dus energiezuiniger, zeker als je ook nog eens zonnepanelen op je dak laat leggen. Maar vreemd genoeg hebben we dan weer ineens een stekker aan onze fiets. Het is eigenlijk de omgekeerde wereld want tijdens het fietsen leveren we gezonde energie die we dus liever inruilen voor een elektrische aandrijving (trapondersteuning). En de energie daarvoor moet weer ergens vandaan komen.

Laten we het eens over elektrische boten hebben

Volgens meerdere informatiebronnen zouden er tussen de 400 en 500 duizend mensen een pleziervaartuig hebben in Nederland. Dat zijn er dus iets meer dan een paar. De meeste hiervan varen op benzine, het leeuwendeel van de klassiekers dieselen. Zo’n 3% van de totale vloot zou inmiddels een elektrische of hybride aandrijving hebben. Dat is nog maar bar weinig. De gemiddelde levensduur, en leeftijd, van een boot ligt echter aanzienlijk hoger als die van een auto. Dat betekent dat mensen ook op het water dus ook niet zo maar even overstappen op een schoner alternatief, voor het gemak noemen we die boten dan ook maar EV (Elektrisch Vaartuig).

Duurzaamheid is een hot topic. Daarom is het nu misschien wel het geschikte moment om ook op het water eens te komen met een revolutionaire oplossing. Want, is er al zoiets als een Tesla op het water? Een boot die alle andere ontwerpen en concepten doet verbleken. De tijd is er rijp voor en dat moeten ze ook in Zweden hebben gedacht.

Candela_C-8_boven_het_water
Candela_C-8_boven_het_water

De Candela C-8, de boot die niet vaart maar vliegt boven het water

De Candela C-8, bedacht en ontwikkeld door een Zweeds technologiebedrijf in Lidingö, is een regelrechte wereldhit. Het concept is revolutionair en verrassend in veel opzichten. Het klinkt een beetje raar als je stelt dat de Candele C-8 eigenlijk niet vaart maar vliegt boven het water. Een soort vliegende boot dus, maar dan net anders.

Het idee en ontwerp komt voort uit de missie van het Zweedse Candela dat zich als doel heeft gesteld om de overgang naar fossiele en brandstof vrije meren en oceanen een boost te geven. De voorganger van de Candela C-8 was de C-7, ook al een sensatie bij de introductie. De Candela C-7 (2019) was de eerste elektrische draagvleugelboot die in een serieproductie werd ontwikkeld.

Het nieuwe concept de Candela C-8 heeft voor een een elektrische boot een ongekend grote actieradius, is bloedje snel en maakt om zich voort te bewegen gebruik van draagvleugels en een door Candela’s volledig nieuw ontwikkelde Candela C-POD motor. De draagvleugels zorgen ervoor dat de boot tot 95% minder energie nodig heeft om zich te verplaatsen. De 8,5 meter lange C-8 is dankzij de elektrische aandrijving tevens onderhoudsvrij.

High-tech kost (nu nog) veel geld

Helaas hangt aan het revolutionaire concept van de Candela C-8 nog wel een torenhoog prijskaartje van rond de 300.000 euro. Bij dit soort research is dat overigens wel normaal. Waarschijnlijk gaat het bedrijf vol door met de ontwikkeling van dit concept en staat er een licentienemer voor de techniek op die in staat is om tegen veel lagere kosten dit soort boten te bouwen voor de massa. Hoe mooi zou het zijn als we ook op het water aanzienlijk duurzamer om gaan met de natuur.

De fabrikant wil jaarlijks 400 eenheden produceren. De boeken hiervoor zijn al een paar maanden open. Er zouden inmiddels al meer dan 100 liefhebbers voor deze spectaculaire boot zich hebben ingeschreven.

Specificaties Candela C-8

  • Lengte: 8,5 meter
  • Breedte: 2,5 meter
  • Snelheid: 22-24 knopen cruisen, 30 knopen max
  • Batterij: 44 kWh; lithium-ion
  • Bereik: 50+ zeemijlen
  • Motor: Candela C-POD, 55 kW
  • Max startbelasting: 815 kg
  • Diepgang: 0,5 m in ondiepe modus (folie ingeschoven); 0,8 m tijdens het foilen
  • Oplaadtijd: 2 uur, met 3-fasen opladen
  • Accommodatie: Geschikt voor 2 volwassenen, 2 kinderen, zitplaatsen voor 6+2 personen.
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Boten

Leuke gadget voor deze zomer: een elektrisch surfboard

Ben je vaak in of op het water te vinden? Heb je altijd al willen surfen of kun je al surfen en ben je toe aan iets nieuws? Dan is een elektrisch surfboard misschien wel iets voor jou! Misschien heb je niet meteen een id...

Lifestyle31.01.2021

Leuke gadget voor deze zomer: een elektrisch surfboard

Vliegen over het water
Steeds meer Nederlanders huren nu een boot

Sinds de uitbraak van het coronavirus zitten we vooral thuis of trekken we op een rustige plek de natuur in. Op social media zie je iedereen met een eigen boot de laatste weken volop van het lenteweer genieten op het wat...

Lifestyle02.05.2020

Steeds meer Nederlanders huren nu een boot

Dagje varen met mooi weer?
Rotterdamse haven stuurt ‘smart’ container op wereldreis

Vanuit de Rotterdamse haven vertrok deze week Container 42, een smart container die alles zal registreren wat er de komende twee jaar aan boord gebeurt. De zelfvoorzienende container is bevoorraad met allerlei verschille...

Technology27.05.2019

Rotterdamse haven stuurt ‘smart’ container op wereldreis

Op weg naar de slimste haven ter wereld
Lexus Sport Yacht Concept, ultieme luxe op het water

Lexus gaat verder waar andere automerken stoppen. Buiten luxe en snelle auto’s gaat het merk ook het water op. En dat doen ze niet zonder ambitie. Het Lexus Sport Yacht Concept is een ongekend fraai high-performance ya...

Technology12.03.2018

Lexus Sport Yacht Concept, ultieme luxe op het water

Verder lezen over Elektrisch rijden

Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Tesla Cybertruck is een gevaarte dat nogal opvalt, zeker als er een parkeerplaats mee vol staat. Dat zag ook een persoon met een graffitispuit en een hekel aan Elon Musk...

Automotive24.06.2024

Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Kijk je ogen uit bij de eerste beelden van de Bugatti Tourbillon

Hoewel het de opvolger van de Chiron wordt genoemd, onthult Bugatti dat geen enkel onderdeel hetzelfde is: alles aan Bugatti Tourbillon is gloednieuw. 

Automotive24.06.2024

Kijk je ogen uit bij de eerste beelden van de Bugatti Tourbillon

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw