Ondanks dat veel auto’s tegenwoordig voorzien zijn van trackers, worden er steeds meer auto’s gestolen. In het eerste half jaar van 2025 werden er 20 procent meer auto’s gestolen dan het jaar ervoor: Het is niet zoveel als e-bikes, maar net als bij de e-bike wil je het zoveel mogelijk voorkomen. Dat kan met deze 10 tips tegen autodiefstal.
In het eerste half jaar van 2025 werden er al 3.645 personenauto’s werden buitgemaakt. Vooral in Eindhoven en Utrecht stijgt autodiefstal enorm: in Eindhoven worden zelfs vijf keer zoveel auto’s gestolen als het jaar ervoor. En welk merk er dan populair is? Vooral de Toyota RAV4 en de Kia Sportage zijn populaire auto’s om te stelen in Nederland. Dieven hebben er ook steeds meer handige snufjes voor om de kraak voor elkaar te krijgen. Gelukkig kun je er wel wat aan doen om in ieder geval te zorgen dat het minder snel gebeurt.
Je ziet mensen met fatbikes ook gebruikmaken van dit soort alarmsystemen en het is en blijft even schrikken als je per ongeluk tegen zo’n op slot staande fiets aanstoot. Dat alarm wat keihard begint te loeien, daar wil je niet mee geassocieerd worden. Hoe irritant het ook is als een alarm per ongeluk wordt getriggerd, het kan wel een groot verschil maken als die sirene afgaat omdat er een keer wel een dief bij je auto rondloopt.
Veel fabrikanten bieden zelf al een trackingsysteem voor auto’s, maar als je auto wat ouder is of dat om andere redenen niet heeft, dan kan het heel handig zijn om zelf iets aan je auto toe te voegen waarmee je hem hopelijk snel kunt vinden. Plaats bijvoorbeeld een AirTag, Moto Tag, Tile of andere tracker in de achterbak of bevestig hem op een andere plek die je niet makkelijk ziet. Op die manier zie je op je telefoon altijd precies waar je auto is. Stiekem ook best handig als je vergeten hebt waar hij geparkeerd staat.
In het verlengde van wat we net zeiden bij de trackers: zorg dat je ook niet op te afgelegen, donkere plekken parkeert. Het liefst een plek waar veel mensen komen, lekker in het licht, waardoor dieven het niet te makkelijk wordt gemaakt om hun ding te doen.
Het is misschien wat rigoureus en volgens sommige mensen ouderwets, maar het zendt wel een duidelijk signaal: de stuurklem. Het laat zien dat je heel bewust bezig bent met de potentie van autodieven en het impliceert dat je wel meer dingen hebt gedaan om het de dieven lastig te maken. Het is wel wat meer gedoe als je zelf wil gaan rijden, maar het werkt nog steeds afschrikkend, zo’n stuurklem.
Zo fysiek is een stuurklem, zo virtueel zijn veel andere foefjes die je kunt toepassen om dieven geen kans te geven. Bluetooth en wifi staat op veel auto’s standaard aan, maar dat maakt het wel makkelijker om ze te hacken: ze zijn immers online. Probeer het uit te schakelen waar het kan: als je deze functies niet gebruikt, zet ze dan standaard uit.
Er is ook een andere vorm van connectiviteit om rekening mee te houden: RFID. Vooral bij sleutelloze systemen die we tegenwoordig vaak zien in auto’s, is het gevaar dat er een relay-aanval plaatsvindt. Hierbij onderscheppen criminelen het signaal van de autosleutel en kunnen ze het verlengen om zelf de auto te openen en te starten. Met een RFID-blokkerend hoesje zorg je dat dat niet zomaar gebeurt, al is het wel wat onhandig voor als je zelf weer bij je auto bent.
Er is een driehoekige, oranje sticker die mensen vaak bij goedgekeurde beveiligingssystemen krijgen. Misschien heb je geen beveiligingssysteem en wil je dat ook niet, maar wil je mensen wel afschrikken: zorg dan dat je ergens zo’n driehoekige, oranje sticker vandaan haalt om dieven een extra drempel te geven om in te breken.
Jij weet dat er in dat tasje op de achterbank alleen een balletpakje van je dochter zit, maar dat weten criminelen niet. Zorg dat je niks zichtbaar in de auto laat liggen, zodat je auto sowieso minder opvalt bij dieven. Soms worden auto’s opengebroken om de kleinste dingen. Dan worden ze echt niet meteen helemaal gestolen, maar het kan maar net die gateway zijn voor de dief om dat wel te doen: lekker leegmaken dus, die bolide.
Minimaal 6 meter van je huisdeur, is het advies voor het bewaren van je autosleutel. Dat is bij een keyless entry-systeem belangrijk, zodat er geen signaal wordt opgevangen door je auto. Ook worden veel auto’s buitgemaakt bij inbraak in huis, dus zorg sowieso dat je je sleutel -welk type het ook moge zijn- niet open en bloot neerlegt. Maak het de dieven zo moeilijk mogelijk.
Zet je kenteken extra goed vast en graveer hem bovendien in je autoruit. Zo maak je het voor de dief minder aantrekkelijk om je auto te stelen, want hij moet dan niet alleen je kenteken eraf zien te halen, hij moet ook de ruiten vervangen. De autogarage kan helpen bij onder andere dat steviger vastzetten van je kenteken, zodat de dief die er niet meteen af kan halen als hij je auto mee wil nemen.