​Amsterdam is een-na-duurste stad ter wereld qua brandstofprijzen

​Amsterdam is een-na-duurste stad ter wereld qua brandstofprijzen

Vorig artikel Volgend artikel

Baal je van de hoge brandstofkosten? Jij niet alleen. Het is tegenwoordig aanzienlijk duurder geworden om de auto te pakken en dat geldt overal in Nederland. Uit een onderzoek naar 173 hoofdsteden over de hele wereld is zelfs naar voren gekomen dat we niet alleen denken dat onze brandstof zo duur is: Amsterdam is de op een-na-duurste stad als het gaat om benzine.

Brandstof duurder

Het onderzoek werd verricht door Economist Intelligence Unit (EIU). Dat heeft gezien dat de prijzen sowieso wereldwijd omhoog zijn geschoten. Het schrijft: “Gemiddeld zijn de prijzen voor de goederen en diensten met 3,5% op jaarbasis gestegen in lokale valuta, vergeleken met een stijging van slechts 1,9% vorig jaar.”

Brandstof is over de hele wereld duurder, maar in Nederland merken we daar dus veel van. Op het moment van het onderzoek was de gemiddelde prijs 2,18 euro voor 1 liter benzine (ongelood). We staan achter Hong Kong, wat gemiddeld het duurste land is als je je auto of je motor vol wil tanken.

De transportkosten stegen het snelst, voornamelijk vanwege de stijgende olieprijzen die de prijs van loodvrije benzine met 21% dreven. Het onderzoek is echter meer uitgebreid, want het hele levensonderhoud komt erin voorbij. Ook de categorieën recreatie, tabak en persoonlijke verzorging lieten sterke stijgingen in prijs zien.

Coronavirus

Wel zijn vier steden die een extreem hoge inflatie hebben hier buiten gelaten: Teheran, Buenos Aires, Caracas en Damascus. Tegelijkertijd valt op dat de prijzen in het algemeen door het coronavirus zijn gestegen. Dat komt door de maatregelen die de overheid oplegt: hierdoor zijn goederen minder goed voorradig en dat zorgt dat de prijs omhoog schiet.

Toch is Amsterdam in het algemeen gezien niet een heel dure stad, dat kan allemaal veel erger. Waar vroeger Parijs te boek stond als de stad waarin het leven gemiddeld het duurst is, is dat nu Tel Aviv door de waardestijging van zijn munt. Er werd gekeken naar persoonlijke verzorging, transport, kleding, brandstof, boodschappen en recreatie. Uiteraard is dat lastig te meten: niet iedereen gebruikt altijd de auto: sommige mensen zelfs nooit.

Parijs staat samen met Singapore op een gedeelde tweede plaats, gevolgd door Zürich. Op de vierde plaats staat Hong Kong, dus we kunnen stellen dat die stad in het algemeen heel duur is. Amsterdam komt niet in de top 10 voor.

Liever goedkoper?

Wil je dan toch liever naar een goedkopere stad? Dan kun je terecht in Tripoli (Libië), Tasjkent (Oezbekistan) en Tunis (Tunesië). Er zijn geen Europese steden die zich onder de goedkoopste steden kunnen scharen. Onthoud ze goed, want volgens de EIU zal het levensonderhoud er voorlopig niet goedkoper op worden.

Integendeel, er worden hoge stijgingen verwacht. Dat komt -het is een stokpaardje aan het worden- wederom door corona: zolang die ziekte ons blijft teisteren, blijven er maatregelen komen, schiet het niet op met de voorraden, terwijl de vraag hoog blijft en daarmee de prijs dus ook.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...