Nieuws20.03.2019

Duurste steden ter wereld: Hongkong, Singapore en Parijs


Als je geen groot budget hebt, dan kun je beter niet gaan wonen in Hongkong, Singapore of Parijs. Dit zijn namelijk de duurste steden ter wereld, zo bleek uit onderzoek van The Economist. In de top 10 vinden we voornamelijk Aziatische en Europese steden. Osaka in Japan en Seoul in Zuid-Korea staan ook hoog in de lijst. Zwitserland staat met maar liefst twee steden in de top 10: Genève en Zürich.

Onderaan de lijst staat Caracas in Venezuela, waar de inflatie in 2018 maar liefst 1 miljoen procent bedroeg. 133 steden werden meegenomen in het onderzoek. Eerder vandaag werd bekend gemaakt dat Finland het gelukkigste land ter wereld is. Het komt niet voor in de top 10 van duurste landen.

<em>De top 10 van duurste steden ter wereld.<\/em>
De top 10 van duurste steden ter wereld.

Sterkere dollar, Parijs duurste in eurozone

Doordat de dollar sterker werd ten opzichte van andere valuta, stegen bijna alle Amerikaanse steden op de lijst. New York, Los Angeles en Minneapolis staan in de top 20. De economie in de VS groeide flink in 2018 en daar profiteerden ook San Francisco, Houston, Detroit, Seatlle en Cleveland van.

Parijs is de enige stad uit de eurozone die in de top 10 staat. Dat de stad van de liefde erg duur is, weet iedereen die Parijs heeft bezocht. Maar niet alleen als toerist moet je diep in de buidel tasten, om te wonen en leven is de Franse hoofdstad ook niet bepaald goedkoop. Maar voor alcohol, tabak en vervoer betaal je er gemiddeld minder dan in andere Europese steden. Opvallend is dat Aziatische steden de duurste locaties zijn voor het doen van boodschappen.

Biertje het duurst in New York

Voor een biertje betaal je in New York ($ 3,33) het meest uit de top 10 landen en in Genève het minst ($ 1,54). En wat betaal je voor een gemiddelde knipbeurt voor een vrouw bij de kapper? Die prijzen liggen nogal ver uit elkaar. In Osaka ben je daar ongeveer $ 53,46 aan kwijt, terwijl je in New York gemiddeld $ 210,- betaalt. Voor een kilo brood moet je in Singapore zijn ($ 3,40) en niet in Seoul ($ 15,59).

<em>Top 10 goedkoopste steden ter wereld.<\/em>
Top 10 goedkoopste steden ter wereld.

Goedkoopste steden ter wereld

In de top 10 van goedkoopste steden ter wereld vinden we maar liefst 3 Indiase steden. De steden die bovenaan (of eigenlijk onderaan) de lijst prijken, zijn Caracas en Damascus. Venezuela verkeert al jaren in een crisis, met een enorme inflatie en daarom is het niet verwonderlijk dat het nu tot de goedkoopste steden ter wereld behoort. Opvallend in de lijst is Buenos Aires, dat behoorlijk is gezakt dit jaar en nu onderaan eindigt. Dit is te verklaren door de vertrouwenscrisis in Argentinië, waardoor de peso flink minder waard werd ten opzichte van de dollar.

Minder goed leefbaar

Wie een biertje bestelt in Lagos (Nigeria), is daar gemiddeld $ 0,54 voor kwijt. In Caracas en Damascus ga je naar de kapper voor minder dan $ 10,-. Maar de meeste landen van deze top 10 goedkoopste steden, zijn niet bepaald vakantiebestemmingen. In een aantal van deze landen was in 2018 sprake van oorlog, politieke onrust of een economische crisis. De goedkopere steden zijn over het algemeen dus ook veel minder goed leefbaar.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.