Nieuws20.03.2019

Gelukkigste landen ter wereld: Nederland op vijfde plek


Finland bovenaan de lijst

De Verenigde Naties presenteerde vandaag het World Happiness Report 2019, waarin 156 landen gerangschikt worden naar hoe gelukkig hun inwoners zijn. Nederland eindigt in het onderzoek op de vijfde plaats en hoger hebben wij nog niet eerder gestaan. In de top 10 staan maar liefst 8 Europese landen en Finland voert, voor de tweede keer op rij, de lijst aan. Zuid-Soedan staat helemaal onderaan. Ook landen in oorlogsgebieden, zoals Syrië, Yemen en Afghanistan, bungelen onderaan de lijst.

Berekenen globaal geluk

Het rapport van dit jaar concentreert zich op het geluk van de gemeenschap. Hoe is geluk de laatste twaalf jaar geëvolueerd? Wat zijn ontwikkelingen geweest op het gebied van technologie, sociale normen, conflicten en het beleid van de overheid? De landen worden vervolgens gerangschikt op onder andere het BNP per hoofd van de bevolking, gezondheid en levensverwachting en de vrijheid om keuzes te maken.

Gelukkigste landen per continent

De eerste zeven landen op de lijst zijn Europees, na Finland volgen Denemarken en Noorwegen. Het eerste Amerikaanse land dat we tegenkomen is Canada, op de achtste plaats. De Verenigde Staten is als 19e geëindigd. Costa Rica staat hoog, op de 12e plek, en ook het Midden-Amerikaanse land Panama scoort goed, met een 31e plaats. Israël is het hoogst geëindigd als land in het Midden-Oosten (13) en het Chinese Taiwan als Aziatisch land (25). In Nieuw-Zeeland (8) en Australië (11) zijn mensen ook behoorlijk gelukkig. Afrikaanse landen eindigen veelal laag en het eerste land dat we tegenkomen is Libië (72).

Onderstaand de top 30 gelukkigste landen ter wereld. Lees het hele rapport voor een uitleg over de scores en uitgebreide toelichting.

<em>De top 30 gelukkigste landen ter wereld.<\/em>
De top 30 gelukkigste landen ter wereld.