Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
De EU werkt aan een plan om auto’s uit te rusten met snelheidsdetectoren die het onmogelijk zouden maken om sneller te rijden dan een vooraf aangegeven limiet. Brussel denkt daarbij aan de verplichte invoering van de snelheidsbegrenzer Intelligent Speed Adaption (ISA). Dat is een in ontwikkeling zijnde systeem dat bestuurders ertoe aanzet dan wel dwingt om zich aan de geldende snelheidslimieten te houden.
Het systeem houdt continu in de gaten wat de plaatselijk geldende maximumsnelheden zijn en laat de bestuurder weten wanneer er een overschrijding van de maximumsnelheid wordt gedetecteerd.
[Afbeelding: © Mopic – Fotolia.com]
Nieuwe wagens zouden daarvoor worden uitgerust met een apparaat dat automatisch de maximumsnelheid leest en de snelheid van je wagen tot die limiet begrenst. Het kastje zou ook automatisch de remmen kunnen activeren. Volgens de Britse krant The Sun kost zo’n apparaat zo’n 300 euro.
In verschillende Europese steden zijn tests gedaan met het systeem, maar op een te klein testgebied om relevante resultaten te produceren. Aangeraden is dan ook om hier nog een grootschalig vervolgonderzoek aan te wijden.
De Europese Commissie zal nog deze herfst de voorstellen bekendmaken. Doel is om het aantal dodelijke ongevallen op de Europese wegen tegen 2020 met een derde te verminderen.
Verkeersongevallen zorgen elk jaar voor 30.000 doden op de EU-wegen. Daarbovenop worden 1,5 miljoen mensen verwond en lopen 120.000 slachtoffers een blijvend letsel op. In 20% van dodelijke ongevallen speelt overdreven snelheid een rol. 40 à 60% van de automobilisten rijden sneller dan toegelaten. Uit verschillende studies blijkt dat wanneer de gemiddelde snelheid met 1 kilometer/uur wordt verminderd het aantal fatale ongevallen met 5% verlaagt.
Verder lezen over Auto
Automotive04.12.2024
Verkeershufters trekken zich echt wat aan van brief politie
Automotive03.12.2024
Automerk Jaguar is niet wat het was: maar is dat slecht?
Automotive26.11.2024
Er komt een elfde Formule 1-team bij in 2026
Automotive15.11.2024
De mooiste auto’s uit de geheime collectie van Alfa Romeo
Gadgets13.11.2024
Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien
Automotive09.11.2024
Abarth 600e: is de elektrische schorpioen zijn logo waard?
Automotive30.10.2024
Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF
Automotive24.10.2024