Automotive19.02.2013

Saab deed zichzelf de das om in Nederland [deel 1]


saab-deed-zichzelf-de-das-om-in-nederlan.jpg
saab-deed-zichzelf-de-das-om-in-nederlan.jpg

[Erwin Wijman] Saab wordt een merk voor elektrische auto’s, waarmee het zichzelf in een nog krapper gaatje van de automarkt parkeert. Maar Saab deed zichzelf in Nederland al 30 jaar geleden de das om door zichzelf in een niche te wringen. Als René Froger maar niet in een Saab gaat rijden, zeiden ze bij Saab.

Het is doodstil rond Saab. Het lijkt haast of er een permanente stille tocht voor Saab aan de gang is. Precies een jaar geleden, op 15 januari 2012, organiseerden Saab Club Nederland, Saabforum en Saabsunited.com nog een meeting op vliegveld Valkenburg in Leiden, waar ruim 1.500 Saab-rijders op afkwamen. Het was een maand na het faillissement van Saab in december 2011. ‘Door zoveel mogelijk liefhebbers bij elkaar te brengen, willen wij de wereld laten zien dat Saab misschien wel failliet is, maar het merk nog springlevend’, zei een van de initiatiefnemers destijds tegen De Telegraaf.

Maar was het merk Saab wel zo springlevend? Nederlandse Saab-bezitters wentelen zich graag in een haast sektarische zelfverzekerdheid, zoals de bezoeker van www.saabforum.nl of www.saabclub.nl zelf kan vaststellen. Maar het werd de Saab-tifosi nimmer makkelijk gemaakt door Saab Nederland zelf, dat het merk in Nederland nooit echt van de grond kreeg. Alleen al door een doorgaans raadselachtige merkpositionering. De bijbehorende reclamecampagnes waren soms hautain of misplaatst arrogant, soms ludiek en slim maar geregeld ook ronduit onbegrijpelijk. Met zulke vrienden had je als Saab-fan in Nederland geen vijanden nodig.

Saab-moe

In 2012 verschijnen liefst drie Nederlandse boeken over Saab. Eerst twee jubelende monografieën, ‘Saab in Nederland’ van Onno Walgien (ASN) en ‘Saab, meer dan een merk’ van Ton Lohman (Elmar), en eind november ‘Saab over de kop. De nederlaag van Victor Muller’ van Robert van den Oever en Maarten van der Pas (Nieuw Amsterdam). Ik heb over geen van deze boeken veel gelezen of gehoord. De media lijken een tikje Saab-moe. En als de media je links laten liggen besta je niet als merk.

saaboverdekop.jpg
saaboverdekop.jpg

Slechts af en toe is er een oprisping. Het Financieele Dagblad meldt steevast de kleine stapjes die Victor Muller met zijn beursfonds Spyker maakt in zijn rechtszaak tegen voormalig Saab-eigenaar General Motors (GM). Het zijn de laatste stuiptrekkinkjes in de Saab-soap die begon toen lilliputter Spyker in januari 2010 Saab overnam. De hoorzitting dient op 28 februari 2013. Muller claimt 3 miljard dollar van GM dat Saab volgens hem opzettelijk failliet zou hebben laten gaan.

Begin december 2012 meldt Het Financieele Dagblad dat Spyker een joint-venture aangaat met de Chinese autofabrikant Zhejiang Youngman Passenger Car Group om een serie automodellen onder de naam Phoenix te produceren gebaseerd op de (oude) Saab-modellen waarvoor Youngman in 2011 al een licentie verwierf. Youngman krijgt een belang van 80% en Spyker 20% in Spyker Phoenix.

Eerder in 2012, in de zomer, is er wel mediabreed veel reuring rond Saab, als bekend wordt dat het failliete merk wordt overgenomen door het Chinees-Zweedse National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Voor krap 200 miljoen euro, zo werd pas deze week bekend uit stukken van de curatoren van Saab (6 februari 2013). NEVS wil van Saab een merk elektrische auto’s maken. Een 100%-elektrisch automerk. Te beginnen met een op de Saab 9-3 gebaseerde elektrische auto die in 2014 op de markt komt.

De Saabfabriek in het Zweedse Trollhättan zou daarvoor komende zomer weer opgestart worden, meldde het ANP op 25 januari.

Er komt zelfs een elektrische Saab cabrio, weet Autoweek in november 2012 te melden. Een ‘fluisterstille boulevardcruiser’, aldus Autoweek.

Saab? Turbo toch?

Maar. Saab? Elektrische auto’s? Is dat slim voor een merk als Saab? Zeg Saab en je zegt turbo. Saab turbo is een spreekwoordelijke combi, zoals ook Audi Quattro. Of Porsche 911. Saab Turbo is net zo’n begrip als Sony Playstation of iPhone 5.

Van veel automerken kun je een 100%-elektrisch merk maken. Nissan, Toyota, Renault, Peugeot, ga maar door.

Maar van Saab?

En dat nog afgezien van de beperkte en onzekere markt voor elektrische auto’s. In Nederland zijn in 2010 en 2011 samen niet meer dan 58 elektrische auto’s aan een particulier verkocht. In 2012 zijn het er meer, iets meer dan 2000 volledig elektrische auto’s verkocht. Op een personenautomarkt van 502.000 stuks. Het marktaandeel van elektrische auto’s over heel 2012 is niet meer dan één procent.

Andere autofabrikanten trekken zich al terug van de markt voor elektrische auto’s. Saab’s Zweedse zusje Volvo besluit in maart 2012 te stoppen met de productie van de elektrische C30. Bijna niemand kocht ‘m en Volvo denkt ook niet dat de belangstelling voor elektrische auto’s toeneemt.

De Europese Unie voorspelt voor 2020 een aandeel van 3 tot 4 procent voor de elektrische auto, maar Volvo-topman Anders Kärrberg, bij Volvo verantwoordelijk voor overheidslobby en milieu, denkt dat het marktaandeel hooguit 1 procent wordt. In 2011 werden wereldwijd 50.000 elektrische auto’s verkocht en dat is 0,1 procent van de totale autoproductie – te verwaarlozen dus, vindt Kärrberg. ‘Elektrische auto’s zijn vanwege de benodigde accu’s te duur en overheden ondernemen te weinig actie voor een geharmoniseerd stimuleringssysteem’, verklaart hij in maart 2012 op een congres over elektromobiliteit in Brussel.

Corvee-auto

Buiten een enkele Tesla of Fisker Karma zijn elektrische auto’s corvee-auto’s (en wie ziet wel eens een Tesla of Fisker in het wild rondrijden?). Elektrisch klinkt naar Prius, een auto die je van je baas moet rijden voor het milieu en de vermeende MVO-uitstraling.

Een elektrische auto is een auto die bezongen wordt in zo’n typische commerciële FD-bijlage met als titel ‘Duurzame Mobiliteit’. Eerder dan het milieu wordt het bedrijf dat zulke krantjes maakt, MediaPlanet, daar wijzer van.

Het imago van een elektrische auto is dat van het elektronische kwartshorloge – het wordt door horlogeliefhebbers niet serieus genomen. Alleen een mechanisch horloge geeft aanzien.

Tuurlijk, een elektrische auto, met nul emissie, is een uitkomst in drukke steden. Maar met wie je er ook over spreekt, de bedenkingen tegen de elektrische auto zijn haast ontelbaar. Om enkele horden te noemen: zware en kostbare accu’s, bereikangst en oplaadstress, hoge afschrijvingen, onzekerheid over de restwaarde, de verre van groene stroom uit kolencentrales, een onbetrouwbare overheid (steeds weer andere fiscale stimuleringsmaatregelen, lokale subsidieregelingen en laadpaalbeleid), verspilling van belastinggeld, hoge ontwikkelingskosten, discutabele lithiumwinning voor die accu’s in Bolivia, ga maar door. De elektrische auto is niet zaligmakend, en dat is zacht uitgedrukt.

Saab elektrisch? Eerder dan de redding voor Saab lijkt het de nekslag.

De nieuwe eigenaren, de bazen van het Chinees-Japanse consortium NEVS, zeggen van Saab, ik citeer, ‘weer het innovatieve, toonaangevende en eigenzinnige’ automerk te willen maken dat het ooit was.

Maar was Saab wel zo innovatief? Zoals bijvoorbeeld Volvo dat was, en Lancia ooit, en Mercedes? Was Saab toonaangevend? Bij wie en wanneer dan?

Blijft over eigenzinnig.

Dat was Saab zeker. Maar belangrijker: bracht die eigenzinnigheid ook brood op de plank?

saab-hybrid-x-ray.jpg
saab-hybrid-x-ray.jpg

Morgen volgt deel 2.

[Erwin Wijman is schrijver en journalist, zie erwinwijman.nl en @erwinwijman]

...

Verder lezen over Elektrisch rijden

Opel Frontera: is dit de betaalbare SUV voor jonge gezinnen?

De Opel wordt gepositioneerd tussen de 20 cm kleinere Mokka en de 24 cm grotere Grandland in en vervangt daarmee ook meteen de Crossland.

Automotive11.12.2024

Opel Frontera: is dit de betaalbare SUV voor jonge gezinnen?

Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?

In de woeste kustomgeving van het Portugese Cascais is het in november nog lekker warm. In T-shirt lunchen op een terrasje aan de Atlantische kust, ’s avonds buiten borrelen. En dan ook nog een nieuwe auto aan de tand mogen voelen. Eentje waarvan we veel gaan horen: de Kia EV3. Ruim, stil, krachtig, tot 600 kilometer op een acculading, leuke snoet en prima prijskaartje.

Automotive20.11.2024

Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?

Tesla komt met nieuwe generatie Superchargers: 500 kW V4

V4-elektriciteitskastjes kunnen snel worden geplaatst en kunnen 8 plekken van stroom voorzien.

Automotive19.11.2024

Tesla komt met nieuwe generatie Superchargers: 500 kW V4

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

De elektrische auto wordt nog wel gekocht, maar staat stil vergeleken met een ander autotype. Het autotype dat juist flink stijgt in populariteit, dat is de hybride auto. 

Automotive30.09.2024

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

We gingen de afgelopen periode op pad met de BMW CE 02 - AM. Dit is volgens BMW geen motorfiets, geen bromfiets, maar een eParkourer in de categorie “Urban Mobility”.

Automotive26.09.2024

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Het Nederlandse automerk Butch-e heeft een nieuwe elektrische microcar op de markt gebracht: de Liddel. Daarmee kunnen ondernemers en zelfstandigen ook na 2025 de steden in, als overal in Nederland zero emissie zones worden ingevoerd en benzine- en dieselauto’s er niet meer in mogen.

Automotive11.09.2024

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Verder lezen over Innovatie

10 voorspellingen voor 2025 van SAP: 
het is vooral AI dat de klok slaat

Wat kunnen bedrijven in 2025 verwachten op het gebied van technologie en innovatie? Volgens SAP staat het komende jaar in het teken van de doorbraak van AI, cloud-first-strategieën en datatransparantie als drijvende krachten achter succesvolle bedrijfsvoering.

Technology13.12.2024

10 voorspellingen voor 2025 van SAP: 
het is vooral AI dat de klok slaat

Disneyland Paris komt met nieuwe avondshow: Disney Tales of Magic

Disneyland Paris heeft Disney Tales of Magic aangekondigd, een gloednieuwe avondshow die vanaf 10 januari 2025 gasten meeneemt naar de meest betoverende verhalen van Walt Disney Animation Studios en Pixar Animation Studios.

Entertainment04.12.2024

Disneyland Paris komt met nieuwe avondshow: Disney Tales of Magic

Met ook Disney Music Festival
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid