​De luidheidsnorm: Online reclames moeten een max volume krijgen

​De luidheidsnorm: Online reclames moeten een max volume krijgen

Vorig artikel Volgend artikel

Je kent dat vast wel, dan zit je televisie te kijken, en dan komt het reclameblok (dat tegenwoordig gemiddeld 8 minuten duurt) erin en dan moet je ineens graaien naar de afstandsbediening omdat het volume ineens omhoog schiet. Hetzelfde geldt voor het internet. Nu zijn er ooit wel luidheidsnormen afgesproken voor online reclames, maar die worden niet altijd gehonoreerd. Het is bovendien tijd voor een nieuwe norm voor het volume van online reclames, menen diverse online publishers in Nederland.

Reclame? VOLUME OMHOOG

Nederlandse online publishers verenigen zich in Screenforce, een overkoepelende organisatie die aangeeft dat er absoluut een nieuw maximum volume moet komen voor online video’s en reclames. Adverteerders en producenten van commercials moeten samen zorgen dat er een minder groot verschil is in volume tussen online content en online commercials. Immers heb je online hetzelfde probleem: zet maar eens een YouTube-video aan, geheid dat ervoor een commercial zit die keihard door je speakers heenblaast.

Het is enorm storend en dat is reden voor Screenforce om op te roepen tot een luidheidsnorm. De European Broadcast Union zei het al eerder: gebruik onze luidheidsnorm zodat alle content op hetzelfde geluidsniveau wordt geserveerd. Wat niet veel mensen weten, dat is dat er allerlei luidheidsnormen zijn en dat er op televisie ook zeker aan zo’n luidheidsnorm moet worden voldaan. Je kunt het als zender niet maken om de luidheid wanneer de commercials komen extreem omhoog te schroeven. Dat is namelijk niet alleen vervelend voor het gehoor: vaak wordt er juist in de commercialbreak even gesproken tussen de mensen thuis en dan zou het volume eerder zachter moeten dan harder.

Luidheidsnorm

Het is tijd dat online advertenties en content dichter naar elkaar toegroeien als het gaat om de luidheidsnorm. Die moet idealiter altijd -23LUFS zijn, wat betekent dat het volume 23 puntjes minder moet zijn dan de volledige schaal. LUFS staat voor Loudness Units relative to Full Scale. De bij Screenforce aangesloten publishers zullen voortaan letten op die -23LUFS, zodat mensen op een prettige, comfortabele manier van online content kunnen genieten. Dat scheelt straks hopelijk een boel schuiven aan virtuele volumeknoppen -en een hoop geschreeuw wanneer het volume van zichzelf al een tikje hard staat-.

Er zijn veel bekende merken aangesloten bij Screenforce, dus het is een goed teken dat zij zich ook gaan inzetten voor de nieuwe luidheidsnorm: NPO Start, RTL XL, Videoland, DPG Media, Discovery, ESPN, Ziggo Sport, Eurosport, 24Kitchen, Comedy Central, MTV, Spike, National Geographic, XITE en KIJK. Daar is straks als het goed is dus een minder groot verschil waar te nemen tussen gewone content en reclames. Leve de luidheidsnorm, die perfect aansluit bij onze luiheidsnorm.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...